hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Küresel piyasalarda gözler Fed'in faiz kararına çevrildi (31 Temmuz 2024)

    Küresel piyasalarda gözler Fedin faiz kararına çevrildi (31 Temmuz 2024)
    expand

    ABD'de Federal Rezerv'in (Fed) faiz kararı, açıklanacak makroekonomik veriler ve bilançolar nedeniyle haftanın ikinci yarısında piyasalarda volatilitenin artması bekleniyor. Fed'in politika faizini yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tutacağı öngörülüyor, ancak politika metni ve Fed Başkanı Jerome Powell'ın açıklamalarının gelecek dönem para politikasına dair sinyaller vereceği düşünülüyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Piyasalardaki fiyatlamalar, Fed'in yılın kalanında üç kez faiz indirimi yapabileceğine işaret ediyor. Bu durum, Fed'den alınacak mesajların ve Cuma günü açıklanacak istihdam raporundaki verilerin ışığında daha netleşebilir.

    Dün açıklanan verilere göre, ABD'de Haziran ayı JOLTS açık iş sayısı 8 milyon 184 bine gerileyerek beklentilerin üzerinde kaldı. Bugün ise ADP özel sektör istihdam verileri yatırımcıların dikkatinde. İş gücü piyasasındaki olası soğuma belirtilerinin, Fed'in sıkı para politikasını gevşetme konusunda elini rahatlatabileceği belirtiliyor.

    Şirket bilançoları ise hisse ve sektör bazlı volatiliteyi yüksek tutuyor. Örneğin, Microsoft'un geliri Nisan-Haziran döneminde yüzde 15 artarken, net karı yüzde 10 yükseldi. Ancak bulut gelirlerindeki artışın beklentilerin altında kalması ve yapay zeka yatırımlarının beklenen performansı sergileyememesi sonrası Microsoft'un hisse senetlerinde satış baskısı gözlemlendi. Bugün Meta Platforms'un bilançosu yatırımcılar tarafından izleniyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tahvil piyasalarında Fed kararları öncesi alış ağırlıklı bir seyir izlenirken, ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,14'e geriledi ve dolar endeksi 104,4'e düştü.

    Orta Doğu'da artan gerilim ise risk algısını artırdı. Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'nin Tahran'da İsrail'in düzenlediği hava saldırısında öldürülmesi ve İsrail'in Beyrut'a düzenlediği saldırılar bu durumu tetikledi. Bu gelişmelerle altının ons fiyatı dün yüzde 1,2 artışla 2.420 dolara, Brent petrolün varil fiyatı ise yüzde 1 yükselerek 79,3 dolara çıktı.

    New York Borsası'nda Nasdaq endeksi yüzde 1,28, S&P 500 endeksi yüzde 0,50 düşerken, Dow Jones endeksi yüzde 0,50 yükseldi. ABD endeks vadeli kontratları yeni güne karışık başladı.

    Avrupa'da, İngiltere hariç genel olarak pozitif bir seyir izlendi. Almanya ekonomisi ikinci çeyrekte beklentilerin aksine yüzde 0,1 daraldı, ancak Avro Bölgesi'nde büyüme yüzde 0,3 olarak gerçekleşti. Almanya'da enflasyon oranları aylık yüzde 0,3 ve yıllık yüzde 2,3 ile tahminlere paralel oldu. Avrupa Merkez Bankası'nın yılın geri kalanında en az iki faiz indirimine gideceği öngörülüyor.

    Asya piyasalarında Japonya Merkez Bankası (BoJ), politika faizini 15 baz puan artırarak yüzde 0,25'e yükseltti ve tahvil alım programının küçültüleceğini belirtti. Japonya'da sanayi üretimi yüzde 3,6 düşüşle tahminlerin üzerinde kalırken, Çin'de imalat PMI 49,4'e, hizmet sektörü PMI ise 50,2'ye geriledi. Japonya'da Nikkei 225, Güney Kore'de Kospi, Hong Kong'da Hang Seng ve Çin'de Şanghay bileşik endeksi artış gösterdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye'de ise Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi dün yüzde 0,39 azalışla kapandı. Dolar/TL kuru bugün 33,1400 seviyesinden işlem görüyor. Bugün yurt içinde dış ticaret dengesi ve yurt dışında ise Avro Bölgesi enflasyon verileri ve ABD'de ADP özel sektör istihdamı ile Fed'in faiz kararı izlenecek. Teknik olarak, BIST 100 endeksinde 10.600 ve 10.500 puan seviyeleri destek, 10.800 ve 11.000 seviyeleri direnç olarak öne çıkıyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow