hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Japonya Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

    Japonya Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
    expand

    Japonya Merkez Bankası (BOJ), Mart ayında dünyanın son negatif faiz oranı politikasını sona erdirerek gecelik çağrı oranı hedefini yüzde 0 ila yüzde 0,1 aralığından yüzde 0,25'e yükseltti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Aynı zamanda, BOJ Ocak-Mart 2026 döneminde aylık Japon Devlet Tahvili (JGB) alımlarını yaklaşık 6 trilyon yenden 3 trilyon yene düşüreceğini açıkladı. Faiz kararı, BOJ Politika Kurulu'nda 2'ye karşı 7 oyla alındı; Nakamura ve Noguchi karara karşı çıktı.

    BOJ'un çeyreklik görünüm raporuna göre, enflasyonun yüzde 2'lik hedefe yakın seyredeceği öngörülüyor. Çekirdek tüketici enflasyonunun Mart 2025'te sona eren yılda yüzde 2,5'e ulaşması beklenirken, önceki tahmin yüzde 2,8'di. Ayrıca, Mart 2026'da sona eren yılda çekirdek tüketici fiyatlarının yüzde 2,1 ve bir sonraki yılda yüzde 1,9 artacağı tahmin ediliyor.

    Japon ekonomisinin bu mali yılda yüzde 0,6 oranında büyümesi bekleniyor, ki bu önceki raporda öngörülen yüzde 0,8'lik büyümeden daha düşük bir oran. BOJ, Mart 2026'da sona eren yılda ve takip eden yılda ise yüzde 1,0 büyüme öngörüsünde bulundu.

    Japonya, Nisan ayında negatif faiz politikasını sonlandırarak 17 yıl aradan sonra ilk kez faiz artırdı. Bu karar, Covid-19 pandemisinin üretim ve tedarik zincirlerine olan etkileri ve jeopolitik risklerin küresel enflasyonu artırması sonucu alındı. Kısa vadeli faiz oranları yüzde eksi 0,1'den yüzde 0 ila yüzde 0,1 aralığına çıkarıldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ayrıca, Haziran ayında Japonya'da işsizlik oranı bir önceki aya göre düşüş göstererek yüzde 2,6'dan yüzde 2,5'e geriledi. Bu düşüş, ekonomistlerin yüzde 2,6 seviyesinde kalmasını beklediği oranı aştı. Mayıs ayında 1,24 olan açık işlerin başvuranlara oranı ise Haziran ayında 1,23'e düştü. Medyan tahmin, bu oranın 1,24 olması yönündeydi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow