hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Küresel piyasalarda gözler Fed Başkanı Powell'da

    Küresel piyasalarda gözler Fed Başkanı Powellda
    expand

    Dünya genelinde bazı merkez bankalarının yılın ilk yarısında gerçekleştirdiği faiz indirimlerinin ardından, yılın ikinci yarısında bu adımların ne sıklıkla tekrarlanacağı merak konusu oldu. Bu durum, varlık fiyatları üzerinde etkili oluyor. Özellikle Fed'in izleyeceği politika konusunda belirsizlik, yatırımcıların karar almasını zorlaştırıyor. Bugün Fed Başkanı Jerome Powell'ın yapacağı açıklamaların bankanın gelecekteki politikalarına dair ipuçları vermesi bekleniyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD'de dün açıklanan verilere göre, ekonomik aktivitede yavaşlama belirtileri gözlenirken, cuma günü açıklanacak istihdam raporunun ABD ekonomisinin durumu hakkında daha fazla bilgi sağlaması bekleniyor. Tedarik Yönetim Enstitüsü (ISM) imalat sanayi Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) haziran ayında 48,5'e gerileyerek piyasa beklentilerinin altında kaldı.

    Analistler, ekonomik aktivitedeki yavaşlamanın enflasyonun hedeflenen seviyelere inmesinde önemli rol oynadığını belirtiyor. İş gücü piyasasındaki olası yavaşlama işaretleri de Fed'in politika alanını genişletebilir. Para piyasalarındaki fiyatlamalar, Fed'in eylülde faiz indirimine gitme ihtimalini yüzde 71, kasımda ise yüzde 95 olarak gösteriyor. Olası bir faiz indiriminin ardından, bankanın aralık toplantısında ikinci kez faiz indirme olasılığı yüzde 80 olarak fiyatlanıyor.

    Dün teknoloji sektöründeki yükseliş dikkat çekerken, Apple'ın hisseleri yüzde 2,9, Amazon'un hisseleri yüzde 2 ve Microsoft'un hisseleri yüzde 2,2 değer kazandı. Boeing'in hisseleri de parça üreticisi Spirit AeroSystems'ı yaklaşık 4,7 milyar dolara satın alacağını duyurmasının ardından yüzde 2,5 arttı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD'de çoğunlukla kripto para işlemleriyle ilgilenen ve geçen yıl operasyonlarını durdurma kararı alan Silvergate Capital, iki düzenleyici kurum tarafından toplam 63 milyon dolarlık para cezasına çarptırıldı. Dün ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi yaklaşık 10 baz puanlık artışla yüzde 4,49 seviyesini test ettikten sonra bugün yüzde 4,45 seviyesinde bulunuyor. Dolar endeksi yüzde 0,1 artışla 105,9 seviyesinde, altının ons fiyatı ise yüzde 0,2 azalışla 2 bin 327 dolardan işlem görüyor.

    Brent petrolün varil fiyatı, Orta Doğu'daki artan gerilim ve Atlantik'te kasırga sezonuna ilişkin endişelerle yüzde 1,9 artışla 86,5 dolara çıktı. Şu sıralarda Brent petrol, önceki kapanışının yüzde 0,2 üzerinde 86,6 dolardan işlem görüyor.

    New York borsasında dün Nasdaq endeksi yüzde 0,83, S&P 500 endeksi yüzde 0,27 ve Dow Jones endeksi yüzde 0,13 artış kaydetti. ABD'de endeks vadeli kontratları ise yeni güne düşüşle başladı.

    Avrupa borsalarında dün alış ağırlıklı bir seyir izlenirken, bugün Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde'ın yapacağı açıklamaların varlık fiyatlarını etkileyebileceği öngörülüyor. Azalan enflasyon baskısının ECB'ye politika alanı açtığı belirtiliyor. Almanya'da açıklanan enflasyon verileri de ülkede enflasyonun beklenenden daha hızlı yavaşladığını gösterdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Asya pay piyasalarında Güney Kore hariç pozitif bir seyir öne çıkarken, dolar/yen paritesi yakından takip ediliyor. Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 1,1, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,2 ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 0,5 yükseldi. Güney Kore'de Kospi endeksi ise yüzde 0,7 geriledi.

    Yurt içinde dün satış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 2,86 azalışla 10.343,31 puandan tamamladı. Dolar/TL ise 32,6730 seviyesinden işlem görüyor.

    Analistler, yurt içinde sakin bir veri gündemi olduğunu, yurt dışında ise Powell ve Lagarde'ın açıklamaları ile Avro Bölgesi'nde enflasyon ve işsizlik verilerinin takip edileceğini belirtti. Teknik açıdan BIST 100 endeksinde 10.300 ve 10.000 seviyeleri destek, 10.500 ve 10.600 puan seviyeleri ise direnç olarak izleniyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow