hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İlk çeyrekte Türkiye'nin ihracatı %3,6 oranında arttı

    İlk çeyrekte Türkiyenin ihracatı %3,6 oranında arttı
    expand

    Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) tarafından yayınlanan 2024 yılı ilk çeyrek dış ticaret istatistiklerine göre, dünya genelinde ihracat %0,6 oranında düşüşle 5 trilyon 919 milyar dolar seviyesine gerilerken, Türkiye'nin ihracatı %3,6 oranında artarak 63 milyar 603 milyon dolar oldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

    "Yıllıklandırılmış verilere bakıldığında, dünya ihracatı %4,2 oranında düşüşle 23 trilyon 808 milyar dolara gerilerken, Türkiye'nin ihracatı %0,8 oranında artarak 257,6 milyar dolara yükselmiştir.

    Küresel ihracattaki genel düşüşe rağmen Türkiye'nin ihracatındaki artış devam etmektedir. Bu çerçevede, yıllıklandırılmış ihracatımızın küresel ihracattan aldığı pay, 2024 yılının ilk çeyreğinde de artış eğilimini sürdürmüş ve 2023 yılının ilk çeyreğine göre 0,05 puanlık bir artışla %1,082 seviyesine yükselmiştir.

    Ticaret Bakanlığı olarak, katma değer, inovasyon ve rekabetçilik odaklı ihracat perspektifimizle Türkiye'nin küresel ticaretteki payını daha da artırmak için tüm gücümüzle çalışmalarımıza devam ediyoruz. Küresel tedarik zincirindeki konumumuzu daha da güçlendirmek için küresel ticaret eğilimlerini en iyi şekilde değerlendirerek elde ettiğimiz kazanımları artırmaya kararlıyız."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Konuya ilişkin resmi X hesabı üzerinden açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz şu ifadeleri kullandı:

    Dünya’da ihracat daralırken, bölgemizdeki jeopolitik olumsuzluklara rağmen ülkemizin ihracat artışı devam ediyor. Sonuç olarak dünya ihracatından aldığımız pay büyüyor. Artan pazar payımız, dünya ekonomisinde yaşanacak canlanmanın ihracatımızda çarpan etkisini artıracaktır.

    İhracatçılarımızı ve onlara destek olan kurumlarımızı kutluyorum.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow