hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Küresel piyasalar yeni haftaya nasıl başladı? (23.09.2024)

    Küresel piyasalar yeni haftaya nasıl başladı (23.09.2024)
    expand

    Küresel piyasalarda, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) geçen hafta yaptığı 50 baz puanlık faiz indiriminin ardından, ülke ekonomisinin "yumuşak iniş" yapabileceğine yönelik beklentiler ön plana çıkıyor ve bu durum risk iştahını canlı tutmayı sürdürüyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dünya genelinde enflasyonla mücadelede sona yaklaşılırken, ekonomilerin resesyona girmeden bu süreci atlatıp atlatamayacağı sorusu gündemdeki yerini koruyor.

    Analistler, bu hafta açıklanacak yoğun veri akışının yatırımcılar tarafından dikkatle takip edileceğini belirterek, makroekonomik göstergelerden alınacak sinyallerin piyasaların yönünü belirlemede etkili olabileceğini ifade etti.

    Para piyasalarındaki fiyatlamalara bakıldığında, Fed'in yıl sonuna kadar 75 baz puanlık bir faiz indirimi yapmasının beklendiği görülüyor. Analistler, bu beklentilerde de veri akışına bağlı olarak oynaklık yaşanabileceğini belirtti.

    Bu gelişmelerin ışığında, ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi şu anda yüzde 3,74 seviyesinde bulunurken, dolar endeksi haftaya 100,8 seviyesinden başladı.

    Altının ons fiyatı ise rekor seviyesini haftanın ilk işlem gününde 2.631 dolara çıkararak, şu sıralarda önceki kapanışa göre yüzde 0,2 artışla 2.628 dolardan alıcı buluyor. Brent petrolün varil fiyatı da "yumuşak iniş" beklentileriyle haftaya yükselişle başlarken, şu anda yüzde 0,4 artışla 74,3 dolar seviyesinde işlem görüyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Cuma günü, ABD'de Dow Jones endeksi yüzde 0,09 yükselirken, S&P 500 endeksi yüzde 0,19, Nasdaq endeksi ise yüzde 0,36 oranında geriledi. ABD'de endeks vadeli kontratlar haftaya pozitif bir seyirle başladı.

    Avrupa borsalarında cuma günü satış baskısı hakimken, vadeli işlem piyasalarında yeni haftaya pozitif bir başlangıç yapılması dikkat çekiyor. Avrupa genelinde resesyon kaygıları sürse de, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) Fed'in 50 baz puanlık faiz indirimi sonrası daha geniş bir politika alanına sahip olduğu yönündeki görüşler güçleniyor.

    ECB'nin yıl sonuna kadar en az bir faiz indirimi yapması beklenirken, toplamda 50 baz puanlık bir indirimin de olası olduğu değerlendiriliyor. Cuma günü Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 1,49, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,51, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 1,19 ve İtalya'da FTSE MIB endeksi yüzde 0,83 oranında geriledi. Ancak Avrupa'daki endeks vadeli kontratları yeni haftaya pozitif bir başlangıç yaptı.

    Asya tarafında haftanın ilk işlem gününde genel olarak pozitif bir seyir hakim. Çin Merkez Bankası'nın (PBoC) 14 günlük repo faiz oranını 10 baz puan indirerek yüzde 1,85'e çekmesi, Çin ekonomisini destekleyici adımların devam edebileceği beklentilerini artırdı. Japonya Merkez Bankası (BoJ) Başkanı Kazuo Ueda'nın cuma günü faiz artırımı konusunda aceleci olmadıklarını açıklamasının ardından, dolar/yen paritesi yükselişe geçerek şu sıralarda yüzde 0,2 artışla 144,14 seviyesinde işlem görüyor. Ancak bugün Japonya'da tatil olması nedeniyle piyasalar kapalı bulunuyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Küresel piyasalar yeni haftaya nasıl başladı (23.09.2024)

    Kapanışa doğru Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 0,3, Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,2 ve Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,6 oranında yükseldi.

    Cuma günü satış baskısıyla hareket eden Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü önceki kapanışa göre yüzde 0,76 düşüşle 9.900,25 puandan kapattı. Dolar/TL ise cuma günü yüzde 0,3 artışla 34,1225'ten kapanırken, bugün bankalararası piyasada yüzde 0,1 düşüşle 34,1070 seviyesinden işlem görüyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Analistler, bugün yurt içinde finansal hizmetler güven endeksi, yurt dışında ise dünya genelinde imalat ve hizmet sektörü Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) verilerinin takip edileceğini belirtti. Teknik açıdan BIST 100 endeksinde 10.000 ve 10.150 seviyelerinin direnç, 9.850 ve 9.700 puanın ise destek konumunda olduğu ifade edildi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow