Küresel piyasalar karışık! Trump'ın ek gümrük vergileri piyasaları nasıl etkiliyor?
Küresel piyasalarda karışık bir seyir izleniyor. ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin'e uyguladığı yüzde 10'luk ilave gümrük vergisi, risk iştahını olumsuz etkileyerek piyasaları sarstı. Bu gelişmeler, Meksika, Kanada ve Çin'e getirilen tarifelerin yol açtığı endişelerle birlikte, küresel piyasalarda satıcılı bir hava yarattı.
Trump, 1 Şubat'ta Kanada, Meksika ve Çin'e yönelik yeni gümrük vergisi uygulamalarını açıkladı. Kanada'ya yapılan ithalata yüzde 25, Çin'e ise yüzde 10 ek gümrük vergisi getirildi. Bu karar, küresel ticaretin geleceği hakkında belirsizlik yaratırken, piyasalar da bu duruma tepki verdi.
Meksika'ya getirilen yüzde 25'lik gümrük vergisi, Meksika Devlet Başkanı Claudia Sheinbaum ile yapılan görüşmenin ardından 1 ay süreyle durduruldu. Kanada ile yapılan görüşmeler sonucunda da Kanada'ya getirilen tarifeler 30 gün süreyle ertelendi.
ABD MERKEZ BANKASI VE EKONOMİ UZMANLARINDAN UYARILAR
ABD Merkez Bankası (Fed) yetkilileri, ek gümrük vergilerinin enflasyon üzerindeki potansiyel etkilerine dikkat çekti. Boston Fed Başkanı Susan Collins, bu tarifelerin fiyatlar üzerinde etkili olacağını belirtti. Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic ise iş dünyasının bu maliyetleri fiyatlara yansıtma planlarını duyurdu.
ABD İMALAT SEKTÖRÜ VERİLERİ UMUT VERİYOR
ABD'nin imalat sanayi verileri, piyasa beklentilerinin üzerinde geldi. Tedarik Yönetim Enstitüsünün (ISM) imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI), Ocak ayında 50,9 ile genişlemeye işaret etti. S&P Global'in verilerine göre ise imalat sektörü PMI, 51,2 ile tahminlerin üzerinde gerçekleşti. Bu veriler, ekonomik büyüme açısından olumlu sinyaller verdi.
KÜRESEL PİYASALAR ÜZERİNDE GÜMRÜK VERGİLERİNİN ETKİSİ
Trump yönetiminin Çin'e uyguladığı gümrük vergisinin yanı sıra, Avrupa Birliği'ne de ek vergilerin uygulanacağına dair açıklamalar, Avrupa borsalarında satış baskısı oluşturdu. Almanya'nın DAX 40 endeksi yüzde 1,40, İngiltere'nin FTSE 100 endeksi ise yüzde 1,04 gerileyerek işlem gördü. Avrupa'da otomobil üreticileri, yeni vergilerin etkisiyle hisselerinde değer kaybı yaşadı.
ASYA PİYASALARI KARIŞIK, ÇİN MÜZAKERELERE HAZIR GÖRÜNÜYOR
Asya borsalarında ise pozitif bir seyir hakim. Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,7, Güney Kore'nin Kospi endeksi ise yüzde 1 değer kazandı. Çin ise tatil nedeniyle piyasalarda işlem yapmıyor. Trump'ın Çin ile müzakerelere sıcak bakması, yüzde 10'luk ek gümrük vergisinin müzakerelerle indirilebileceği ihtimalini gündeme getirdi.
BORSA İSTANBUL'DA DÜŞÜŞ, DOLAR/TL ARTIŞTA
Yurt içinde ise Borsa İstanbul'da satış baskısı sürüyor. BIST 100 endeksi günü yüzde 2,30 değer kaybederek 9.774,40 puanda kapanırken, Dolar/TL de yüzde 0,4 artarak 35,9777'den işlem gördü. Bugün ise dolar, bankalararası piyasa açılışında yüzde 0,1 artarak 35,0120 seviyesine yükseldi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Cumhurbaşkanı Erdoğan duyurdu! Kadın ve genç üreticilere 2 yıl geri ödemesiz kredi
Sosyal konut seferberliği başlatılıyor! 81 İlde yeni projeler geliyor
Kripto Piyasasında Büyük Çöküş: Bitcoin ve Ethereum’daki Sert Düşüşün Sebepleri
Son Dakika! En Düşük Emekli Maaşına Yapılan Zam Resmi Gazete’de Yayımlandı: Maaş Farkı Ödemeleri Ne Zaman Başlayacak?
Trump'ın Gümrük Vergileri Altın Fiyatlarını Nasıl Etkiliyor? ONS ve Gram Altın Fiyatları | Son Dakika