hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Küresel piyasalar hafta nasıl başladı? (26 Ağustos 2024)

    Küresel piyasalar hafta nasıl başladı (26 Ağustos 2024)
    expand

    Küresel piyasalar, yoğun makroekonomik veri akışının izleneceği haftaya temkinli bir başlangıç yaptı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumu'nda yaptığı konuşmada, uzun süredir yüksek seviyelerde tutulan politika faizlerinin indirilmesi için uygun zamanın geldiğini belirtti.

    Powell, faiz indiriminin yönünün net olduğunu, ancak zamanlaması ve hızının gelen verilere, ekonomik görünümdeki değişimlere ve risk dengesine bağlı olacağını ifade etti. Powell, enflasyonun hedefe yakın bir seviyede olduğunu ve enflasyonun yüzde 2 hedefine doğru sürdürülebilir bir yolda olduğuna olan güveninin arttığını dile getirdi.

    Powell, enflasyona yönelik yukarı yönlü risklerin azaldığını, ancak istihdam için aşağı yönlü risklerin arttığını belirtti ve "Fiyat istikrarına yönelik daha fazla ilerleme sağlarken, güçlü bir iş gücü piyasasını desteklemek için elimizden gelen her şeyi yapacağız." şeklinde konuştu.

    Powell'ın konuşması öncesinde yüzde 3,85 seviyesinde olan ABD'nin 10 yıl vadeli hazine tahvili faizi, konuşmanın ardından yüzde 3,79'a kadar düştü. Dolar endeksi ise Powell'ın açıklamalarının ardından 100,7 seviyesine gerileyerek son bir yılın en düşük kapanışını yaptı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Para piyasalarında, Fed'in gelecek ay 25 baz puan faiz indirimi yapacağına kesin gözüyle bakılırken, 50 baz puanlık indirim ihtimali de masada duruyor. Yıl sonuna kadar yapılması beklenen faiz indirimlerinin toplamının 100 baz puan olacağı yönündeki tahminler güçlü kalmaya devam ederken, bu hafta açıklanacak ekonomik verilerin söz konusu beklentiler üzerinde etkili olması bekleniyor.

    Altının ons fiyatı haftanın ilk işlem gününde önceki kapanışa göre yüzde 0,1 düşüşle 2.510 dolardan, Brent petrolün varil fiyatı ise yüzde 0,5 artışla 78,7 dolardan işlem görüyor.

    Cuma günü Dow Jones endeksi yüzde 1,14, S&P 500 endeksi yüzde 1,15 ve Nasdaq endeksi yüzde 1,47 oranında yükseldi. Ancak ABD'de endeks vadeli kontratlar yeni haftaya düşüşle başladı.

    Avrupa borsaları da cuma günü alış ağırlıklı bir seyir izledi. Fed'in eylülden itibaren faiz indirimlerine başlayabileceği sinyalinin ardından Avrupa Merkez Bankasının (ECB) yıl sonuna kadar üç kez daha faiz indirmesi bekleniyor.

    Analistler, bölgede açıklanan verilerin ekonomik aktiviteye ilişkin endişeleri beslemeye devam ettiğini belirterek, bu hafta bölge genelinde açıklanacak enflasyon verilerinin yakından takip edileceğini ifade etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Cuma günü İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,48, Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 0,76, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,7 ve İtalya'da FTSE MIB yüzde 1,02 oranında değer kazandı. Ancak Avrupa'da endeks vadeli kontratlar yeni haftaya düşüşle başladı.

    Asya piyasalarında haftanın ilk işlem gününde Hong Kong hariç satış baskısı görülürken, Çin Merkez Bankası (PBoC), temmuzda yaptığı 20 baz puanlık indirimin ardından bu ay politika faizini sabit tuttu.

    PBoC, Orta Vadeli Kredi Aracı (MLF) kapsamında piyasaya yüzde 2,3 faizle 300 milyar yuan (42,2 milyar dolar) nakit sağladı. Ancak daha önce verilen 401 milyar yuan (56,3 milyar dolar) kredinin vadesi dolduğundan, bankacılık sisteminden 101 milyar yuan (14,1 milyar dolar) net nakit çıkışı gerçekleşti.

    PBoC, temmuz ayında politika faizini yüzde 2,5'ten yüzde 2,3'e çekmişti.

    Japonya'da Nikkei 225 endeksi kapanışa yakın yüzde 0,8, Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,2 ve Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,3 gerilerken, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 0,8 yükseldi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Cuma günü satış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre yüzde 2,55 düşüşle 9.668,10 puandan kapandı.

    Dolar/TL kuru, cuma günü yüzde 0,2 artışla 33,9818 seviyesinde kapanırken, bugün bankalararası piyasanın açılışında 34,0110 seviyesinden işlem görüyor.

    Analistler, bugün yurt içinde kapasite kullanım oranı verisinin, yurt dışında ise Almanya'da Ifo iş dünyası güven endeksi ile ABD'de dayanıklı mal siparişleri ve Dallas Fed imalat sanayi endeksi verilerinin takip edileceğini belirtiyor. Teknik açıdan BIST 100 endeksinde 9.750 ve 9.900 seviyeleri direnç, 9.500 ve 9.300 puan ise destek konumunda bulunuyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow