hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Küresel piyasalar gözünü ABD büyüme verisine çevirdi!

    Küresel piyasalar gözünü ABD büyüme verisine çevirdi
    expand

    Küresel piyasalarda, Fed’in 4 yıl aradan sonra gerçekleştirdiği 50 baz puanlık faiz indiriminin ardından “yumuşak iniş” beklentileri güçlenirken, geçtiğimiz hafta piyasalarda olumlu bir hava hakimdi ve dikkatler ABD'de açıklanacak büyüme verisine yöneldi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Fed, politika faizini 4 yıl aradan sonra ilk kez indirerek 50 baz puan düşürdü ve yüzde 4,75-5,00 aralığına çekti. Yapılan açıklamada, ekonomik aktivitenin güçlü bir hızla genişlediği, istihdam kazanımlarının yavaşladığı ancak işsizlik oranının düşük kalmaya devam ettiği belirtildi. Ayrıca, ekonomik görünümün belirsiz olduğu ve her iki taraftaki risklerin dikkatle takip edildiği ifade edildi.

    Fed projeksiyonlarına göre, 2025 enflasyon tahmini yüzde 2,6’dan yüzde 2,3’e, 2025 için ise yüzde 2,3'ten yüzde 2,1’e düşürüldü. ABD'nin 2023 büyüme tahmini yüzde 2,1’den yüzde 2’ye indirildi, 2025, 2026 ve 2027 yılları için ise yüzde 2 seviyesinde kalması bekleniyor. İşsizlik oranı için bu yılki tahmin yüzde 4’ten yüzde 4,4’e, 2025 için ise yüzde 4,2’den yüzde 4,4’e yükseltildi.

    Fed Başkanı Jerome Powell, 50 baz puanlık faiz indiriminin, iş gücü piyasasının korunmasıyla ilgili artan güveni yansıttığını belirtti. Powell ayrıca enflasyona yönelik yukarı yönlü risklerin azaldığını ve istihdama ilişkin aşağı yönlü risklerin arttığını ifade etti. ABD ekonomisinin genel olarak güçlü kaldığını vurgulayan Powell, iş gücü piyasasının "aşırı ısınmış" durumdan çıkarak daha normal seviyelere geldiğini belirtti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Fed'in yıl sonuna kadar 50 baz puanlık bir indirim daha yapması beklenirken, piyasalarda 75 baz puanlık bir indirimin gerçekleşebileceği tahmin ediliyor. Açıklanacak istihdam ve ekonomik veriler bu süreçte yakından izlenecek.

    ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi, haftayı 7 baz puan artışla yüzde 3,72'de kapatırken, dolar endeksi yüzde 0,4 gerileyerek 101,7 seviyesine düştü. Altının ons fiyatı, yüzde 1,7 artışla 2.622,3 dolara ulaştı. Brent petrolün varil fiyatı ise yüzde 3,2 artarak 74 dolar seviyesinde haftayı tamamladı.

    NEW YORK BORSASI POZİTİF SEANSLA KAPANDI

    Fed'in faiz indirimi kararının ardından New York borsasında Nasdaq endeksi yüzde 1,49, Dow Jones endeksi yüzde 1,62 ve S&P 500 endeksi yüzde 1,37 yükseldi. ABD’de işsizlik başvuruları 14 Eylül haftasında 219 bine geriledi ve perakende satışlar, ağustosta beklentilerin aksine yüzde 0,1 artış gösterdi.

    AVRUPA BORSALARI GENEL OLARAK YÜKSELDİ

    Fed'in faiz indirimine olumlu tepki veren Avrupa borsalarında alıcılı bir seyir görüldü. İngiltere Merkez Bankası faiz oranını sabit tutarken, Avrupa Merkez Bankası yetkililerinin faiz indirimi konusunda aceleci olmama yönündeki açıklamaları dikkat çekti.

    ASYA BORSALARI JAPONYA MERKEZ BANKASI KARARLARIYLA YÜKSELDİ

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Japonya Merkez Bankası’nın faiz oranını sabit tutmasıyla birlikte Asya borsaları yükseldi. Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 3,12 değer kazandı.

    YURT İÇİ PİYASALAR POZİTİF SEANSLA TAMAMLANDI

    Yurt içinde Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi haftayı yüzde 2,22 artışla 9.900,25 puandan kapattı. Dolar/TL kuru haftayı 34,1230 seviyesinde tamamladı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow