hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İran-İsrail gerginliğinin ardından petrol fiyatlarında sert yükseliş! Son 2 yılın zirvesini aşabilir...

    İran-İsrail gerginliğinin ardından petrol fiyatlarında sert yükseliş Son 2 yılın zirvesini aşabilir...
    expand

    Goldman Sachs’a göre, İsrail’in İran’a yönelik bir misilleme yapması ve bu nedenle İran’ın petrol üretiminde azalma yaşanması halinde, petrol fiyatlarının varil başına 20 dolar artabileceği öngörülüyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD ham petrol vadeli işlemleri, Perşembe günü yüzde 5 oranında artış gösterdi ve Cuma sabahı da yükselişini sürdürdü. Bu artışın temel nedeni, İsrail’in İran’a yönelik bir füze saldırısına karşı misilleme olarak İran’ın petrol altyapısını hedef alabileceğine dair endişeler olarak değerlendirildi.

    Hafta başında petrol fiyatları, Suudi Arabistan'ın üretim kısıtlamalarını kaldıracağına dair spekülasyonlar nedeniyle kısa süreliğine 70 doların altına gerilemişti. Ancak, İran’ın İsrail’e yaptığı füze saldırısı sonrasında fiyatlar yükseldi. Cuma sabahı Brent petrolün varil fiyatı 77,51 dolar, Batı Texas türü (WTI) ham petrolün varil fiyatı ise 73,64 dolar olarak işlem gördü.

    İRAN ÜRETİMİNDEKİ AZALMA FİYATLARI ARTIRABİLİR

    Goldman Sachs’ın küresel emtia araştırmaları eş başkanı Daan Struyven, CNBC’de yaptığı açıklamada, İran’ın günlük petrol üretiminde 1 milyon varillik bir düşüş yaşanması durumunda, önümüzdeki yıl petrol fiyatlarının varil başına yaklaşık 20 dolar artacağını tahmin ettiklerini belirtti. Ancak, bu tahmin OPEC+ grubunun üretimi artırmaması varsayımıyla yapıldı. Eğer OPEC+ üyeleri üretimi artırırsa, fiyat artışının 10 dolar civarında kalabileceği ifade ediliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    PETROL PİYASALARINDA GERİLİM YÜKSELİYOR

    Geçen yıl İsrail ile Hamas arasında başlayan çatışmalar petrol fiyatlarında büyük bir değişikliğe neden olmamıştı, çünkü ABD’nin artan üretimi ve Çin'den gelen düşük talep fiyatları baskı altında tutuyordu. Ancak bu hafta, İran’ın İsrail’e yaptığı balistik füze saldırısının ardından bölgede gerilim arttı ve ABD ham petrol fiyatları üç işlem günü üst üste yükseliş kaydetti.

    İran, küresel petrol piyasasında OPEC üyesi olarak önemli bir oyuncu ve günlük yaklaşık 4 milyon varil petrol üretiyor. Dünya petrol arzının yüzde 4'ünü karşılayan İran, İsrail’in petrol altyapısına saldırması durumunda arzda ciddi bir kesinti yaşayabilir.

    İran-İsrail gerginliğinin ardından petrol fiyatlarında sert yükseliş Son 2 yılın zirvesini aşabilir...

    KHARG ADASI VE HÜRMÜZ BOĞAZI TEHLİKEDE

    Enerji analistleri, İran’ın petrol ihracatının yüzde 90’ının gerçekleştirildiği Kharg Adası’nın hedef alınabileceğine dikkat çekiyor. Ayrıca, Hürmüz Boğazı'ndaki geçişlerin kesintiye uğraması halinde petrol arzında daha geniş çaplı bir kesinti yaşanabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD Başkanı Joe Biden, Perşembe günü yaptığı açıklamada, İsrail’in İran’ın petrol tesislerine yönelik bir saldırı gerçekleştirmesi halinde ABD’nin bu saldırıya destek verip vermeyeceği sorusuna belirsiz bir yanıt vererek, "Bunu tartışıyoruz" dedi. Bu açıklama, petrol fiyatlarının yükselmesine neden oldu.

    Fitch Solutions’ın yayımladığı bir notta, tam ölçekli bir savaşın Brent petrol fiyatlarını 100 dolar/varilin üzerine çıkarabileceği, Hürmüz Boğazı'nın kapanması halinde ise fiyatların 150 dolar/varil veya daha fazlasına ulaşabileceği belirtildi.

    Piyasaların Nabzını
    CNN Türk Finans’ta Tutun !

    Piyasaların Nabzını
    CNN Türk Finans’ta Tutun !

    Piyasaların Nabzını
    CNN Türk Finans’ta Tutun !

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow