hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İngiltere ve Fransa arasında yeni yarış: Yapay zeka

    İngiltere ve Fransa arasında yeni yarış: Yapay zeka
    expand

    Avrupa'nın ezeli rakipleri İngiltere ve Fransa arasında yeni yarışın adı yapay zeka oldu. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, yapay zeka hakkında cesur açıklamalarda bulundu. Paris’teki VivaTech’te Macron, söz konusu teknoloji için 500 milyon euro'luk (560,1 dolar) yeni finansman açıkladı. İngiltere hükümeti daha önce süper bilgi işlem ve yapay zeka araştırmalarına 1 milyar sterlin (1,3 milyar dolar) taahhüt etmişti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İngiltere ve Fransa Avrupa’nın yapay zeka başkenti olma pozisyonu için yarışıyor. Emmanuel Macron ve Rishi Sunak, son haftalarda yapay zeka hakkında planlarını peş peşe sundu.

    18 Haziran’da Fransa’nın Viva Tech yıllık teknoloji konferansında CNBC’ye konuşan Macron, yapay zekada kıta Avrupa’sında bir numara olduklarını ve daha da hızlanmaları gerektiğini söyledi. Yeni "yapay zeka şampiyonları” yaratmak için 500 milyon avro (562 milyon dolar) yeni finansman açıklayan Fransız Cumhurbaşkanı, Fransa’nın yeteneklere erişimi ve teknoloji çevresinde oluşan yeni girişimler nedeniyle yapay zeka konusunda iyi bir konumda olduğunu da sözlerine ekledi.

    Mart ayında Birleşik Krallık hükümeti, bir “bilim ve teknoloji süper gücü” haline geldiği için süper bilgi işlem ve yapay zeka araştırmalarına 1 milyar sterlin (1,3 milyar dolar) taahhüt etti.

    Stratejinin bir parçası olarak hükümet, OpenAI’nin üretken yapay zeka sohbet robotuna rakip olacak kendi “BritGPT”sini oluşturabilen “exascale” bir bilgisayar oluşturmak için yaklaşık 900 milyon sterlin harcamak istediğini söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ancak konu hakkında bazı uzmanlar, iki ülkeyi ABD ve Çin gibi devlerle rekabet etmesine yardımcı olmak için yeterli olmadığını söyleyerek fon taahhüdünü eleştirdi.

    YÖNETMELİKLER NE DURUMDA?

    İngiltere ve Fransa arasındaki büyük farklardan biri, her ülkenin yapay zekayı nasıl düzenlemeyi seçtiği ve hızlı hareket eden teknolojiyi etkileyen yasaların halihazırda yürürlükte olması.

    Avrupa Birliği’nin, Batı’da yapay zekaya odaklanan ilk kapsamlı yasalar dizisi olacak olan AI Yasası vardır. Mevzuat, Haziran ayında Avrupa Parlamentosu’ndaki milletvekilleri tarafından onaylandı.

    KİM KAZANIR?

    Johns Hopkins Assured Autonomy Enstitüsü eş direktörü Anton Dahbura e-posta yoluyla CNBC’ye verdiği demeçte, “Fransa’nın kesinlikle Avrupa’da lider olma şansı var, ancak Almanya ve İngiltere’den gelen zorlu rekabetle karşı karşıya” dedi.

    Doktorlar için bir AI “yardımcı pilotu” olan Nabla’nın CEO’su Alexandre Lebrun, bir AI şirketi kurmanın çekiciliği söz konusu olduğunda İngiltere ve Fransa’nın “muhtemelen eşit” olduğunu söyledi.

    CNBC’ye verdiği demeçte, ”İyi bir yetenek havuzu, Google ve Facebook AI araştırma merkezleri gibi kaleler ve makul bir yerel pazar var” dedi, ancak AB AI Yasasının, yeni başlayanların AB’de AI oluşturmasını “imkansız” hale getireceği konusunda uyardı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Lebrun, “Birleşik Krallık aynı zamanda daha akıllı bir yasa çıkarırsa, kesinlikle AB ve Fransa’ya karşı kazanır” dedi.

    KAYNAK: CNBC

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow