hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    HSBC, Türkiye ekonomisine ilişkin tahminini duyurdu! Merkez Bankası ne zaman faiz indirimine gidecek?

    HSBC, Türkiye ekonomisine ilişkin tahminini duyurdu Merkez Bankası ne zaman faiz indirimine gidecek
    expand

    İngiltere merkezli HSBC, Türkiye ekonomisine ilişkin yeni değerlendirmelerini paylaştı ve makroekonomik politikalar ile borsa üzerine tahminlerini aktardı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Melis Metiner tarafından hazırlanan raporda, HSBC enflasyondaki yavaşlamaya dikkat çekti. Ancak banka, yıl sonunda enflasyonun %45 seviyesinde olmasını öngörüyor. 2025 yılı sonunda ise enflasyonun %28'e gerilemesi bekleniyor.

    HSBC, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın 2024 yılında faiz indirimine gitmeyeceğini tahmin ediyor. Bankaya göre, TCMB 2025'te hızlı bir faiz indirimi sürecine girecek ve yılın ilk yarısında 1350 baz puan, ikinci yarısında ise 650 baz puanlık bir düşüş olacak. Böylece politika faizi 2025 sonunda %30'a, 2026 sonunda ise %18'e gerileyecek.

    HSBC'nin döviz kuru tahminlerine göre, 2024 yıl sonunda dolar/TL kuru 36 seviyesine ulaşacak. 2025 yılı boyunca her çeyrekte kur 1 TL artacak ve yıl sonunda 1 dolar 40 TL olacak.

    Banka, Türkiye'nin yıllık büyüme tahminini 2024 için %3,1, 2025 için ise %2,8 olarak belirledi.

    Borsanın Görünümü HSBC’nin Türkiye hisse senedi piyasası üzerine yaptığı değerlendirmeye göre, yaz döneminde küresel makroekonomik dalgalanmalardan etkilenen borsada ciddi bir düşüş yaşandı. Ancak piyasada toparlanma yönünde iyimser bir beklenti var. Tedarik tarafında büyümenin yavaşlaması beklenirken, 2025 yılında yeniden hızlanacağı tahmin ediliyor. Döviz risk primleri arttıkça hisse senedi yatırımcılarının daha temkinli davrandığı, ancak TL’nin görünümünün olumlu olduğu ifade ediliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ayrıca, HSBC borsadaki düşüşün yatırımcılar için bir alım fırsatı yaratabileceğini belirtti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow