Fed nereye ECB oraya mı?
Euro'nun merkezi dün 15 aylık faiz artırım serisine dur dedi. Banka faiz oranlarını sabit tuttu. Beklentiler de bu yöndeyken kararda verilerin mi etkili olduğu yoksa Fed'in adımlarının takip mi edildiği konusu tartışıldı.
Avrupa Merkez Bankası (ECB), Ekim toplantısında 15 aylık faiz artırım serisine son vererek faiz oranlarını birkaç yılın en yüksek seviyelerinde tuttu.
Karar, ana yeniden finansman operasyonları oranını 22 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 4,5'e, marjinal fonlama faizini yüzde 4,75'e ve mevduat faiz oranını da tüm zamanların rekoru olan yüzde 4'e yükselten art arda on faiz artışının ardından geldi.
Euro ve Avrupa tahvil getirileri, yetkililerin art arda 10 artıştan sonra tek para birimi bloğundaki faiz oranlarını değiştirmemeyi seçmesinin ardından düştü.
Ancak önemli bir detay da kararın Fed'in ABD'nin şimdilik mevcut seviyesinde kalacağı sinyalini vermesinden yalnızca bir hafta sonra gelmesi oldu.
Yatırımcılar arasında "ECB, Fed'in ayak izlerini mi takip ediyor?" sorusu gündemde.
Politika yapıcılar, faiz oranlarının yeterince uzun bir süre sürdürüldüğü takdirde enflasyonun düşürülmesine önemli katkı sağlayacak seviyelerde olduğunu yineledi.
Euro, ECB'nin Ekim 2023 toplantısında faiz oranlarını piyasa beklentileri doğrultusunda bir yıldan fazla bir süreden sonra ilk kez değiştirmemesinin ardından hafif bir düşüşle 1,05 dolara geriledi.
'VERİYE BAĞLI' MI, FED'İ Mİ TAKİP EDİYOR?
En son PMI'lar, Ekim ayında Euro Bölgesi ticari faaliyetinin, öncelikle hem hizmet hem de imalat sektörlerindeki keskin daralmalar nedeniyle Kasım 2020'den bu yana en sert daralmasını gösterdiğini gösterdi.
Şimdi sırada Fed'in Kasım başındaki Federal Açık Piyasalar Komitesi (FOMC) toplantısı var. Bu toplantı öncesi de CME FedWatch göstergesinde beklentiler yüzde 99,5 olasılıkla yüzde 4.25-4.50 aralığında.
LAGARDE BİR KEZ DAHA ORTA DOĞU HAKKINDA KONUŞTU
Öte yandan Başkan Powell ve Fed yetkilileri Orta Doğu'daki kriz hakkında sessizliğini sürdürürken ECB başkanı Lagarde dünkü konuşmasında bir kez daha konuya temas etti.
Lagarde, İsrail-Hamas çatışmasının enerji fiyatları üzerindeki etkisi konusunda uyardı.
Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırılarının ve ardından gelen çatışmaların küresel ekonomiye zarar verme ve enerji fiyatlarını artırma riski taşıdığını söyleyen Lagarde, yetkililerin faiz oranlarını yüzde 4 gibi rekor bir seviyede tutması nedeniyle Orta Doğu'dan gelebilecek potansiyel maliyetlere karşı "çok dikkatli" olduğunu söyledi.
Lagarde, "Durumu izliyoruz, enerji fiyatları üzerinde doğrudan veya dolaylı etki veya ekonomik aktörlerin sergilemeye devam edeceği güven düzeyi açısından olabilecek ekonomik sonuçlara karşı çok dikkatliyiz. Savaş, firmaların ve hane halklarının kendilerine olan güvenlerinin azalmasına ve geleceğe dair belirsizliklerin artmasına neden olabilir ve büyümenin daha da azalmasına yol açabilir" dedi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
FED aralık toplantısı ne zaman, hangi gün? FED faiz kararı açıklama tarihi 2024!
20-26 Kasım 2024 ŞOK Aktüel Ürünler Kataloğu Çarşamba Yayında!
ASGARİ ÜCRET 2025 | Morgan Stanley'den dikkat çeken asgari ücret zammı tahmini! "Türkiye, bir dönemecin başında..."
BİM AKTÜEL ÜRÜNLER 20 KASIM 2024! BİM'e çekme karavan, buz dolabı ve derin dondurucu geliyor!
T.C.'ye göre KYK burs ve kredi ödeme tarihleri 2024: KYK burs/kredi ödemesi nasıl sorgulanır?