hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Video Haber | EYT prim desteği biterse ne olacak?

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    KAYNAKMert Can Gülmez | CNN TÜRK

    Vergi düzenlemeleriyle ilgili yeni teklifte çalışma hayatına ilişkin iki önemli madde var. Kısa vadeli sigorta kolları prim oranı yüzde 2'den 2,25'e çıkarılacak. EYT'liler için ödenen 5 puanlık prim desteği uygulaması da kaldırılacak. Pek kaldırılırsa ne olacak? SGK Uzmanı Emin Yılmaz’a sorduk.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yeni vergi paketiyle EYT'li çalışan için işverenlere verilen yüzde 5'lik sigorta prim desteği kaldırılıyor. Peki EYT'li için prim desteği ne demek ve kaldırılırsa ne olacak?

    SGK Uzmanı Emin Yılmaz bu soruya, “Buradaki yüzde 5'lik prim artık yürürlükten kaldırılıyor. Parasal olarak ifade ettiğimizde teşviksiz olarak 1000 liralık rakam işverenlerin üzerine gelmiş oluyor. Bunların hepsini gider olarak muhasebe kayıtlarına alıyorlar. Kısaca bir cebinizden çıkarıp veriyorsunuz bunu da kar matrahı üzerinden düşme hakkına sahip” şeklinde yanıt verdi.

    Video Haber | EYT prim desteği biterse ne olacak

    Prim desteğinin sona ermesi, işverenler üzerinde nasıl bir mali yük yaratacak ve bu durum istihdam politikalarını nasıl şekillendirebilir?

    “Hiçbir etki etmeyecektir geçmiş dönemde de emeklilerle alakalı 16 sigorta teşviği var, işçi açığına yol açacağını zannetmiyorum.”

    EYT'liler için prim desteğinin sona ermesi, sosyal güvenlik sistemi üzerinde ne tür uzun vadeli etkiler yaratabilir ve bu etkiler nasıl yönetilebilir?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Video Haber | EYT prim desteği biterse ne olacak

    “Emeklilikle ilgili bakıldığında teşvikler birçok kapıyı açıyor. İşverenlerin üstünden almak amaçlı hazineden destek veriliyor bu desteklerin bir çoğu bitiği zaman bakanlıklar üzerinden bu teşvikler devam ediyor farklı sigorta teşvikleri veriliyor.”

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow