Dolandırıcılara karşı nasıl korunabilirsiniz?
Teknolojinin ilerlemesiyle dolandırıcılar yeni yöntemler geliştirmeye başladı. İşte dolandırıcılara karşı almamız gereken önlemler... Detaylar Buse Öztürk ve Burak Yılmaz'ın haberinde.
Teknolojinin ilerlemesiyle dolandırıcılar yeni yöntemler geliştirmeye başladı. Dolandırıcıların ağlarına düşmemek için yapılması gerekenler aslında çok basit. Dolandırıcılar vatandaşın güvenini kazanmak için kendisini polisim ya da hukukçuyum diye tanıtıyor. Uzmanlar 850’li numaralara dikkat edilmesi konusunda uyarıyor. Bir bankadan arıyormuş gibi yaparak kredi kartı ya da banka kartının şifresi istiyorlar. Kimseye şifrelerinizi vermeyin. Kişisel bilgilerinizi güven tutun, şifrelerinizi sık sık değiştirin.
'Hediye kazandınız' gibi bir mesaj alırsanız inanmayın. Bu mesajların dolandırıcı olma ihtimali çok yüksek. Dolandırıcılar sahte sitelerden arkadaşlık kurup, evlenme vaadiyle sizi dolandırabilir. Kurum dolandırıcılığı ve sms dolandırıcılarına karşı dikkatli olun. Çünkü kurumsal firmaların isimlerini kullanıp sizi dolandırmaya çalışıyor olabilir.
Uzman isim, “İnternet üzerinden yapılacak olan alışverişlerde kapıda ödeme yöntemiyle herhangi bir ürün alırsak söz konusu ödeme noktasında dolandırılmanız çok daha az olur. Gerçekte hiç olmayacak fiyatta bir ürünün değerinin 10 liraya alınacağını, size teslim edileceğini bildiren bir reklam ya da sms alıyorsanız dolandırılıyor olabilirsiniz. Bunlardan korunmak için 4060 denilen Adalet Bakanlığı’nın UYAP sms bilgi sistemine abone olunabilir ve hakkınızda açılmış olan bir davayı takip edebilirsiniz” ifadelerini kullandı.