hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ekonomide kritik hafta! Yılın 7. faiz kararı salı günü açıklanacak...

    Ekonomide kritik hafta Yılın 7. faiz kararı salı günü açıklanacak...
    expand

    Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan başkanlığında 23 Temmuz Salı günü toplanacak ve aynı gün saat 14.00'te yılın yedinci faiz kararı açıklanacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Geçen ay gerçekleştirilen PPK toplantısında politika faizi yüzde 50 seviyesinde sabit tutulmuştu.

    ENFLASYON VE FİYATLAMA DAVRANIŞLARI YAKINDAN TAKİP EDİLİYOR

    Para Politikası Kurulu'nun bir önceki toplantısında yapılan basın duyurusunda şu ifadelere yer verildi:

    Kurul, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 50’de sabit tutulmasına karar vermiştir. Aylık enflasyonun ana eğilimindeki zayıflama mayıs ayında geçici bir kesintiye uğramıştır. Yakın döneme ilişkin göstergeler, yurt içi talebin hala enflasyonist düzeyde olmakla birlikte yavaşladığını teyit etmektedir. Hizmet enflasyonundaki yüksek seyir, enflasyon beklentileri, jeopolitik riskler ve gıda fiyatları enflasyonist baskıları canlı tutmaktadır. Kurul, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının öngörülerle uyumunu yakından takip etmektedir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    PARASAL SIKILAŞTIRMA VE EKONOMİK ETKİLERİ

    Parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki etkileri yakından izlenmektedir. Kurul, parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de göz önünde bulundurarak politika faizinin sabit tutulmasına karar vermiştir. Enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşunu yineleyen Kurul, enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşunun sürdürüleceğini belirtmiştir. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır. Para politikasındaki kararlı duruş; yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme vasıtasıyla aylık enflasyonun ana eğilimini düşürecek ve dezenflasyon yılın ikinci yarısında tesis edilecektir.

    KREDİ VE MEVDUAT PİYASALARINDAKİ GELİŞMELER

    Kredi ve mevduat piyasalarında öngörülenin dışında gelişmeler olması durumunda parasal aktarım mekanizması ilave makroihtiyati adımlarla desteklenecektir. Likidite gelişmeleri yakından izlenmekte olup, sterilizasyon araçları gerektiğinde çeşitlendirilerek etkin şekilde kullanılacaktır.

    Kurul, politika kararlarını parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de dikkate alarak, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirleyecektir. Enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergeler yakından takip edilecek ve Kurul, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanacaktır.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow