hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    SON DAKİKA | ECB, faiz kararını açıkladı!

    SON DAKİKA | ECB, faiz kararını açıkladı
    expand

    Avrupa Merkez Bankası (ECB), 3 temel politika faizini piyasa beklentileri doğrultusunda sabit tuttu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Avrupa Merkez Bankası (ECB), refinansman, mevduat ve marjinal fonlama faizlerini sırasıyla yüzde 4,25, 3,75 ve 4,50 seviyelerinde sabit bıraktığını açıkladı. AMB, Haziran toplantısında, Euro Bölgesi’nde enflasyonun zayıf ekonomik büyüme görünümünden daha az sorun teşkil etmeye başlamasıyla yaklaşık 5 yıl sonra ilk kez faiz oranlarını düşürmüştü.

    FAİZ POLİTİKASI VE ENFLASYON BEKLENTİLERİ

    Karar metninde, ECB faiz oranlarını gerektiği müddetçe kısıtlayıcı tutma taahhüdünü yineledi ve kısıtlayıcılığın seviyesi ve süresinin verilere bağlı olacağını belirtti. Ayrıca, Euro Bölgesi'nde fiyat baskılarının hala yüksek olduğunu ve manşet enflasyonun 2025 yılına kadar hedefin üzerinde kalacağını kaydetti.

    Euro Bölgesi'nde Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) Haziran ayında beklentilere paralel olarak yıllık yüzde 2,5 seviyesinde belirlenmişti. Çekirdek enflasyon ise Haziran ayında yıllık yüzde 2,9 olarak ölçüldü. Enflasyonun ana bileşenlerine bakıldığında, en yüksek yıllık enflasyon yüzde 1,84 ile hizmetlerde gerçekleşti. Hizmetleri, yüzde 0,48 ile gıda, alkol ve tütün ürünleri, yüzde 0,17 ile enerji dışı sanayi ürünleri ve yüzde 0,02 ile enerji ürünleri izledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ÜLKELERE GÖRE ENFLASYON ORANLARI

    AB uyumlu verilere göre, Haziran ayında en yüksek enflasyon yüzde 5,4 ile Belçika, yüzde 5,3 ile Romanya, yüzde 3,6 ile Macaristan ve İspanya, yüzde 3,5 ile Hırvatistan ve yüzde 3,4 ile Hollanda’da gerçekleşti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow