Deutsche Bank'tan Türkiye ekonomisi için dezenflasyon öngörüsü
Deutsche Bank ekonomistlerinden Wietoska, Türkiye'nin makroekonomi politikalarındaki değişim, enflasyon ve faiz beklentileri ile yatırımcıların Türkiye'ye bakışı hakkında Anadolu Ajansı'na önemli açıklamalarda bulundu.
Wietoska, Türkiye'nin geçen yıldan itibaren makroekonomi politikalarında başlattığı değişimin çok olumlu bir adım olduğunu belirtti. Bu değişimin yerel seçimlerde de devam etmesinin önemine vurgu yaptı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) yerel seçimlerden önce politika faizini 500 baz puan artırmasının "güçlü bir mesaj ve oyun değiştirici" olduğunu ifade etti. Bu artışın, lirada beklenen bir devalüasyonun gerçekleşmeyeceğini net bir şekilde ortaya koyduğunu söyledi
Wietoska, yatırımcılarla açık ve net iletişimin, ileriye dönük politikalara güveni artırdığını dile getirdi. Türkiye'ye ilişkin algının son aylarda oldukça olumlu olduğunu, net rezervlerin 10 milyar doları aştığını ve uluslararası rezervlerin 150 milyar dolara yaklaştığını belirtti.
ENFLASYON VE FAİZ BEKLENTİLERİ
Wietoska, enflasyonun zirveyi gördüğüne ve düşüşe geçeceğine dikkat çekerek, yıl sonu itibarıyla enflasyonun %40 seviyesine gerilemesini beklediklerini ifade etti. Enflasyonun %20'ye düşürülmesinin ise asıl zorluk olacağını belirtti. Ekonomideki dengelenmenin ilk aşamasının başarıyla tamamlandığını, ikinci aşamanın ise enflasyonun düşüşü ve büyümenin yavaşlamasıyla başlayacağını söyledi. Büyüme yavaşladığında TCMB'nin faiz indirimi için doğru zamanın geleceğini belirtti. Bu yıl Kasım ve Aralık aylarında toplamda 500 baz puanlık faiz indirimi beklediklerini ve bu gevşemenin gelecek yıl da devam edeceğini öngördü.
Yatırımcı Algısı ve Tahvil Girişleri: Wietoska, uluslararası yatırımcıların Türkiye'ye ilgisinin oldukça yüksek olduğunu ve özellikle Türk lirası cinsinden tahvillere yatırım yapma konusunda büyük bir değişim yaşandığını belirtti. Son 8 haftada Türk lirası cinsinden tahvillere 8,5 milyar dolarlık giriş olduğunu ve bu rakamın yıl sonuna kadar 20 milyar dolara çıkabileceğini ifade etti. Gelecek yıl bu girişlerin 30-40 milyar dolara ulaşabileceğini öngördü.
Deutsche Bank ekonomistleri, Türkiye ekonomisinin bu yıl %3,5 büyümesini bekliyor. Yıl sonu Dolar/TL beklentilerinin ise 37 olduğunu ve Türk lirasında reel anlamda değer kazancı öngördüklerini belirtti. Wietoska, TCMB'nin sıkı para politikası duruşunu sürdürmesinin önemli olduğunu vurguladı ve Türkiye'nin resesyona girmeden ekonomisini dengelemeyi başarabilirse eşsiz bir örnek olacağını söyledi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Donald Trump mı, Kamala Harris mi? Piyasalar ABD seçimlerine kilitlendi!
Mevduat stopaj oranları son dakika! Mevduat stopaj oranları değişti mi, kaç TL oldu?
Kredi kartı borcu olanlar dikkat! Yeni dönem başladı
2-8 Kasım A101 aktüel ürünler kataloğunda neler var?
HABER || Kredi kartı borcu olanlar dikkat! Bugün başlıyor