hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    BORSA | Küresel piyasalarda pozitif seyir hakim olmaya devam ediyor

    BORSA | Küresel piyasalarda pozitif seyir hakim olmaya devam ediyor
    expand

    ABD Merkez Bankası'nın faiz indirim döngüsüne başlaması, küresel piyasalarda artan risk iştahına rağmen resesyon endişelerinin devam etmesine yol açıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD ekonomisinde enflasyon endişelerinin yerini resesyon korkuları alırken, ekonomik aktivite ve iş gücü piyasasından gelen sinyaller, Fed'in kasım ve aralık ayında atacağı adımların ipuçlarını verecek.

    Analistlere göre, imalat sanayisindeki daralma verileri ve Ortadoğu’daki çatışmalar risk algısını artırsa da, Fed’in gevşeme sürecine girmesi, yumuşak iniş beklentilerini güçlendirerek risk iştahını destekliyor. Eylül ayında açıklanan Conference Board Tüketici Güven Endeksi, 6,9 puan azalarak 98,7’ye geriledi ve beklentilerin altında kaldı. Bu düşüş, Ağustos 2021’den bu yana kaydedilen en büyük gerileme olarak kayıtlara geçti. Aynı dönemde Richmond Fed imalat sanayi endeksi ise eksi 21 ile tahminlerin altında kaldı.

    Diğer yandan, S&P CoreLogic Case-Shiller Ulusal Konut Fiyat Endeksi temmuzda yıllık bazda yüzde 5 artarak rekor seviyeye ulaştı. Ancak, konut fiyatlarındaki artış hızı yavaşladı. Fed Yönetim Kurulu Üyesi Michelle Bowman, enflasyonun Bankanın yüzde 2 hedefine hâlâ uzak olduğunu belirterek faiz indirimlerine karşı temkinli yaklaşacağını vurguladı. Para piyasalarında ise yılsonuna kadar Fed'in 75 baz puan indirim yapacağı beklentisi güçlü kalmaya devam ediyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kurumsal tarafta ise çip üreticisi Nvidia'nın hisseleri, CEO Jensen Huang’un hisse satışını tamamlaması sonrasında yüzde 3,9 değer kazandı. Buna karşın, Visa'nın hisseleri, ABD Adalet Bakanlığı'nın şirketin rekabeti engellediği gerekçesiyle açtığı davanın ardından yüzde 5,5 düştü.

    ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi şu sıralarda yüzde 3,74 seviyesindeyken, dolar endeksi 100,3 ile temmuz 2023 seviyelerine yakın seyrediyor. Altının ons fiyatı 2.670,38 dolarla tarihi yüksek seviyesini gördü ve şu anda 2.658 dolarda. Brent petrolün varil fiyatı ise yüzde 0,3 düşüşle 74,3 dolar seviyesinde.

    Avrupa borsaları ise dün alış ağırlıklı bir seyir izlerken, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) yıl sonuna kadar atacağı adımlara ilişkin belirsizlikler devam ediyor. Almanya'da iş dünyasının güveni eylül ayında 85,4 puana geriledi. Macaristan Merkez Bankası faizini 25 baz puan indirerek yüzde 6,50'ye çekerken, Çek Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın da faiz indirmesi bekleniyor.

    Asya tarafında Çin Merkez Bankası'nın (PBoC) ekonomik teşvikleriyle risk iştahı artarken, Japonya Merkez Bankası'nın ise para politikasında acele etmeyeceği belirtildi. Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,2 artış gösterirken, Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 1,7, Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 1,5 yükseldi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 1,44 artarak günü 10.029,73 puandan tamamladı. Dolar/TL ise şu sıralarda 34,1360 seviyesinden işlem görüyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow