hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    BORSA HABERLERİ | Küresel piyasaların gözü ABD'nin enflasyon rakamında

    BORSA HABERLERİ | Küresel piyasaların gözü ABDnin enflasyon rakamında
    expand

    Bugün küresel piyasalarda dikkatler, ABD'de açıklanacak enflasyon verilerine odaklanmış durumda.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dünyada enflasyonla mücadelede sona yaklaşılırken, uzun süredir devam eden yüksek faiz oranlarının resesyonla sonuçlanıp sonuçlanmayacağına dair endişeler sürüyor.

    Analistler, geçen hafta yayımlanan istihdam raporundaki olumlu sinyallerin risk iştahını artırdığını belirterek, bugün açıklanacak enflasyon verisinin piyasalarda oynaklığı artırabileceğini ifade ediyor. Dün yayımlanan verilere göre, ABD’de 30 yıl vadeli mortgage (konut kredisi) faiz oranı yüzde 6,36’ya çıkarak ağustos ayından bu yana en yüksek seviyeye ulaşırken, mortgage başvuruları düştü. Ağustos ayında ABD’de toptan eşya stokları ise aylık yüzde 0,1 ile beklentilerin altında arttı.

    Ayrıca, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) 17-18 Eylül tarihli toplantısına ilişkin yayımlanan tutanaklara göre, "önemli bir çoğunluğun" politika faizinin 50 baz puan düşürülmesi yönünde destek verdiği bildirildi. Tutanaklarda, ekonomik büyüme güçlü seyrederken işsizliğin düşük seviyelerde devam ettiği ancak enflasyonun hala yüksek olduğu ifade edildi. Bazı Fed üyeleri ise faiz oranının 25 baz puan düşürülmesini savundu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tutanaklarda ayrıca, "Neredeyse tüm yetkililer enflasyon risklerinin azaldığını ancak istihdam risklerinin arttığını belirtti." ifadesi yer aldı. Fed yetkililerinden gelen açıklamalar da yakından takip edilirken, Dallas Fed Başkanı Lorie Logan, bankanın son 50 baz puanlık faiz indirimini desteklediğini ancak enflasyon riskleri ve ekonomik belirsizlikler göz önüne alındığında politika duruşuna kademeli geçişin uygun olacağını vurguladı.

    Kurumsal tarafta ise Alphabet hisseleri, ABD'nin tekelleşmeyle suçlanan Google'ı bazı hizmetlerini satmaya zorlayabileceği haberleri sonrası yüzde 1,59 değer kaybetti. Boeing hisseleri ise, grevdeki fabrika işçilerine yüzde 30 zam teklifinin geri çekilmesi nedeniyle yüzde 3,41 düştü.

    Geçen haftaki verilerin ardından faiz indirim beklentileri azalırken, Fed'in yıl sonuna kadar düzenleyeceği iki toplantıda toplamda 50 baz puan indirim yapması bekleniyor. Bununla birlikte, Orta Doğu’daki gerginlikler ve Milton Kasırgası'nın Florida üzerindeki etkileri de yatırımcılar tarafından yakından izleniyor.

    ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi şu an yüzde 4,07 seviyesinde iken, dolar endeksi 102,9’dan işlem görmeye başladı. Altının ons fiyatı dün yüzde 0,6 düşerken, bugün yüzde 0,2 artışla 2.613 dolarda bulunuyor. Brent petrolün varil fiyatı ise yüzde 0,6 artışla 77 dolar seviyelerinde seyrediyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    New York Borsası'nda dün Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq endeksleri sırasıyla yüzde 1,03, yüzde 0,71 ve yüzde 0,60 değer kazanarak yükseldi. Endeks vadeli işlemleri de pozitif seyrediyor.

    Avrupa borsalarında ise dün alıcılı bir seyir hâkimdi. Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) 25 baz puanlık bir indirim daha yapması beklenirken, Almanya’nın dış ticaret fazlası beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Almanya DAX 40, Fransa CAC 40, İngiltere FTSE 100 ve İtalya FTSE MIB endeksleri yükseliş gösterdi.

    Asya piyasalarında da pozitif bir seyir izleniyor. Çin'in likidite artırıcı adımları ve Japonya’da ÜFE verisinin beklentilerin üzerinde çıkması, piyasalardaki iyimserliği destekliyor.

    Yurt içinde ise Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi dün yüzde 0,97 artışla 9.132,30 puandan kapandı. Analistler, yurt içinde işsizlik oranı ve sanayi üretimi, yurt dışında ise ABD’de TÜFE ve işsizlik başvurularının takip edileceğini belirtti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow