hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    BORSA HABERLERİ | Küresel piyasalar haftanın ilk işlem gününe pozitif seyirle başladı

    BORSA HABERLERİ | Küresel piyasalar haftanın ilk işlem gününe pozitif seyirle başladı
    expand

    Küresel piyasalar, Çin’in kredi faiz oranlarını düşürmesiyle yeni haftaya olumlu bir başlangıç yaptı. ABD'de açıklanan makroekonomik veriler ve Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faiz indirimi kararı sonrası geçen hafta artan risk iştahı, yeni haftaya da taşındı. Analistlere göre, ABD ve Çin ekonomilerinin gidişatı ile Orta Doğu'dan kaynaklanan jeopolitik riskler, küresel piyasalarda yön belirleyici etkenler olmaya devam ediyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD'de ekonominin "yumuşak iniş" yapacağına dair beklentiler güçlü kalırken, şirket bilançolarının açıklanması hisse ve sektör bazlı dalgalanmayı artırıyor. Ayrıca, dünyanın dört bir yanından maliye bakanları ve merkez bankası başkanları, bu hafta Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası'nın yıllık toplantıları için Washington'da bir araya gelecek. Bu toplantılardan gelecek haber akışı da piyasaların yönü üzerinde etkili olabilir.

    Makroekonomik verilere bakıldığında, ABD'de eylül ayında yapımına başlanan yeni konut sayısı yüzde 0,5 azaldı. İnşaat izin sayısı da aynı dönemde aylık bazda yüzde 2,9 düşüş gösterdi.

    ABD Merkez Bankası (Fed) yetkililerinin açıklamaları takip edilirken, Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, enflasyonun yüzde 2 hedefine ulaşmadan faiz oranlarını düşürme konusunda aceleci olmayacaklarını belirtti. Bostic, enflasyonun hedefe geri dönmesi gerektiğini vurgulayarak, "Enflasyonun durmasını istemiyoruz, bu yüzden sabırlı olacağım ve verilerin bize enflasyon ve istihdamdaki ilerlemeyi göstermesine izin vereceğim." dedi.

    Bostic, Fed’in politika faizinin 2025'in sonuna doğru yüzde 3-3,5 aralığında olabileceğini de kaydetti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kurumsal tarafta ise beklentileri aşan Netflix'in net karı, şirketin hisselerinde yüzde 11'den fazla değer artışı sağladı.

    Para piyasalarındaki fiyatlamalara göre, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) önümüzdeki ay politika faizini 25 baz puan indireceğine kesin gözüyle bakılıyor ve yıl sonuna kadar yapılacak iki toplantıda da toplamda 50 baz puanlık indirim bekleniyor.

    Tahvil piyasalarında yatay seyir gözlenirken, ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi şu sıralarda yüzde 4,08 seviyelerinde seyrediyor. Dolar endeksi haftaya 103,5 seviyesinden başladı.

    Altının ons fiyatı, merkez bankalarının faiz indirimlerine devam edeceği beklentisi ve jeopolitik risklerle yükseliş eğilimini sürdürüyor ve yeni haftada rekor seviyeye ulaşarak 2 bin 732,9 doları gördü. Aynı şekilde, Orta Doğu'daki jeopolitik gerilimin tırmanmasıyla gümüşün ons fiyatı da 34,11 dolarla Kasım 2012'den bu yana en yüksek seviyeyi test etti.

    Brent petrolün varil fiyatı cuma günü yüzde 1,8 düşüşle 72,9 dolardan kapanırken, bugün ise yüzde 0,4 artışla 73,2 dolar seviyelerinde işlem görüyor.

    Bitcoin fiyatı, ABD'deki başkanlık seçimlerine yönelik anketlerde Donald Trump'ın kritik eyaletlerde önde olduğu haberleriyle 69 bin 485 doları test ederek temmuz ayından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı ve 69 bin 100 doların üzerinde dengelendi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    New York Borsası'nda cuma günü Dow Jones endeksi yüzde 0,09, S&P 500 endeksi yüzde 0,40 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,63 değer kazandı. Dow Jones ve S&P 500 endeksleri kapanış rekorlarını yeniledi. ABD endeks vadeli işlemleri ise yeni haftaya yükselişle başladı.

    Avrupa Avrupa borsalarında cuma günü İngiltere dışında pozitif bir seyir izlendi. İngiltere’de perakende satışlar, eylül ayında beklentilerin üzerinde yüzde 0,3 artış gösterdi. Beklenti, satışların yüzde 0,3 düşeceği yönündeydi.

    Avro Bölgesi’nde inşaat üretimi ağustos ayında önceki aya göre yüzde 0,1 artış gösterdi. Avrupa Merkez Bankası'nın Profesyonel Tahminciler Anketi’ne göre, gelecek yıl Avro Bölgesi’ndeki ekonomik büyüme beklentileri aşağı yönlü revize edildi. Anket sonuçlarına göre, bu yıl Avro Bölgesi’nde yıllık harmonize enflasyon yüzde 2,4, 2025 ve 2026 yılları içinse yüzde 1,9 olarak açıklandı. Ekonomik durgunluk sinyalleri de bölgede varlığını sürdürmeye devam ediyor.

    Bu gelişmelerle, cuma günü Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 0,38, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,39 ve İtalya’da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,47 yükselirken, İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,32 değer kaybetti. Avrupa’da endeks vadeli işlemleri yeni haftaya sınırlı bir yükselişle başladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Asya Asya piyasalarında ise Çin’in kredi faiz oranlarını düşürmesinin olumlu etkileriyle, Hong Kong hariç genel olarak alış ağırlıklı bir seyir izlendi. Çin, kurumsal ve emlak kredileri için gösterge faizi işlevi gören 1 ve 5 yıllık kredi faiz oranlarını 25'er baz puan indirerek sırasıyla yüzde 3,1 ve yüzde 3,6 seviyelerine çekti. Bu indirimlerin emlak sektöründe canlanmayı teşvik etmesi bekleniyor.

    Öte yandan, Japon yeni, pazar günü yapılması planlanan Japonya parlamento seçimleri öncesinde dolara karşı değer kazandı. Anketlere göre, iktidar koalisyonunun parlamento çoğunluğu için gereken 233 sandalyenin altına düşebileceği tahmin ediliyor.

    Bu gelişmelerle dolar/yen paritesi yüzde 0,2 düşüşle 149,2 seviyesinde seyrediyor. Kapanışa yakın, Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,1, Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,7 ve Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 0,7 yükselirken, Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 0,9 düştü.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yurt içi piyasalar Türkiye'de, cuma günü Borsa İstanbul'da satıcılı bir seyir izlendi ve BIST 100 endeksi yüzde 2,32 düşüşle 8.793,61 puandan kapandı.

    Dolar/TL kuru cuma günü yüzde 0,4 artışla 34,2589'dan kapanırken, bugün bankalararası piyasada 34,2787 seviyelerinde işlem görüyor.

    Analistler, yurt içinde veri gündeminin sakin olduğunu ve dışarıda Almanya’da Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ile ABD’de öncü göstergeler endeksinin takip edileceğini belirtti. Teknik açıdan, BIST 100 endeksinde 8.710 ve 8.500 seviyeleri destek, 9.000 ve 9.100 seviyeleri ise direnç konumunda bulunuyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow