BORSA HABERLERİ | Küresel piyasalar güne negatif seyirle başladı (24.10.2024)
Küresel piyasalarda, ABD'de yaklaşan başkanlık seçimleri ve Merkez Bankası'nın (Fed) yıl sonu planlarına dair belirsizlikler, negatif bir seyir izlenmesine yol açıyor. Yatırımcılar, ABD ekonomisinde "yumuşak iniş" ihtimaline odaklanmaya devam etse de, enflasyonla mücadele için Fed'in stratejisine dair belirsizlikler artıyor.
Ülkede açıklanan makroekonomik veriler ve büyük şirketlerin bilanço sonuçlarından alınan olumlu işaretler, ekonomik aktivitenin güçlü kalmaya devam ettiğini gösteriyor. Ancak bu durum, enflasyonun beklenenden daha yavaş düşebileceği riskini gündeme getiriyor.
Ayrıca, ABD'deki başkanlık seçimleriyle ilgili anketler, iki adayın kritik eyaletlerde birbirine oldukça yakın oy alacağını gösterirken, bu durum siyasi belirsizliği artırıyor. Piyasalardaki risk iştahı ise gün geçtikçe azalıyor. Bu belirsizlikler, dolara olan talebi artırırken, enflasyon endişelerinin yeniden ön plana çıkmasıyla birlikte tahvil piyasasında da satış baskısının hissedildiği görülüyor.
Dolar endeksi, 29 Eylül'deki 100,9 seviyesinden yaklaşık yüzde 4,5 artarak 30 Temmuz'dan bu yana en yüksek seviyesini olan 104,6'ya yükseldi. ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi ise son üç işlem gününde yükselerek yaklaşık üç ayın zirvesine ulaşarak yüzde 4,26'ya çıktı.
Para piyasalarındaki beklentiler, Fed'in gelecek ay 25 baz puanlık bir faiz indirimi yapmasına kesin gözüyle bakıldığını gösteriyor. Ancak Aralık ayındaki faiz indirimine dair tahminler önemli ölçüde azaldı. Bankanın Aralık'ta faiz indirimi yapacağına dair beklentiler, yüzde 65 seviyesine geriledi.
Öte yandan, Fed'in Bej Kitap raporunda son haftalarda neredeyse tüm bölgelerde ekonomik faaliyetlerde "çok az" değişiklik olduğu ve enflasyonun ılımlı seyrini sürdürdüğü belirtildi.
Analistler, siyasi belirsizlikler ve enflasyon kaygılarının yanı sıra Fed'in daha yavaş faiz indirme olasılığının piyasalarda fiyatlamaları zorlaştırdığını ifade ediyor. Bu bağlamda, yatırımcıların seçim sonuçlanana kadar "bekle-gör" yaklaşımını benimsemesi bekleniyor.
Bilanço döneminin yoğun bir şekilde devam ettiği dönemde, ABD'li elektrikli otomobil üreticisi Tesla'nın üçüncü çeyrek gelirinin geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8, karının ise yüzde 17 arttığı belirtildi.
Altın fiyatları, dünkü kapanışta yüzde 1,2 değer kaybederek 2.715 dolara geriledi ve şu anda önceki kapanışın yüzde 0,5 üzerinde 2.727 dolardan işlem görüyor. Brent petrolün varil fiyatı ise dünkü kapanışın yüzde 0,6 üzerinde 75,4 dolardan işlem görmekte.
Dün Kanada Merkez Bankası da politika faiz oranını 50 baz puan düşürerek yüzde 3,75 seviyesine indirdi.
New York Borsası’nda Dow Jones endeksi yüzde 0,96, S&P 500 endeksi yüzde 0,92 ve Nasdaq endeksi yüzde 1,6 değer kaybetti. ABD'de endeks vadeli kontratlar ise yeni güne karışık bir seyirle başladı.
Avrupa borsalarında negatif bir görünüm hakimken, resesyon endişeleri güçleniyor. Bugün açıklanacak makroekonomik veriler yatırımcıların odağına yerleşti. Avrupa Merkez Bankası (ECB), ekonomik aktivitedeki yavaşlamaya rağmen, veri odaklı karar almaya devam edeceklerini belirtiyor.
Tahvil piyasasındaki satış baskısının Avrupa’da da etkili olduğu gözlemleniyor; Almanya'nın 10 yıllık tahvil faizi yüzde 2,339 ile 3 Eylül'den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Para piyasalarında ECB’nin Aralık toplantısında 25 baz puan faiz indireceğine kesin gözüyle bakılırken, 50 baz puan ihtimali de göz önünde bulunduruluyor.
Bu gelişmelerle birlikte, Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 0,23, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,5, İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,1 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,58 değer kaybetti. Avrupa'da endeks vadeli kontratlar ise yeni güne karışık bir seyirle başladı.
Asya piyasalarında, Japonya hariç genel olarak negatif bir görünüm söz konusu. Çin ekonomisine yönelik endişeler devam ederken, Japonya'da açıklanan veriler de ekonomik aktiviteye dair soru işaretleri doğuruyor. Japonya'da imalat sanayi, hizmet sektörü ve bileşik PMI sırasıyla 49, 49,3 ve 49,4’e gerileyerek daralma sinyali veriyor. Ayrıca, makina siparişleri de yıllık bazda yüzde 6,4 azaldı.
Kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,2 artarken, Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,6, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 1 ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 1,5 düşüş kaydetti.
Yurt içinde ise Borsa İstanbul'da satıcılı bir seyir izlendi. BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,4 değer kaybederek 8.714,69 puandan kapandı. Dolar/TL, yüzde 0,1 artışla 34,2844'ten kapanırken, bankalararası piyasada bugün 34,2770'ten işlem görmekte.
Analistler, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı özeti ve yurt dışında dünya genelinde imalat sanayi ve hizmet sektörü PMI verilerinin yoğun olarak takip edileceğini ifade ediyor. Teknik açıdan ise BIST 100 endeksinde 8.700 ve 8.500 seviyelerinin destek, 8.800 ve 8.900 puanın direnç konumunda olduğunu belirtiyorlar.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Bakanlık taklit ve tağşiş listesini güncelledi! 2 markada domuz eti tespit edildi...
ASGARİ ÜCRET 2025 | Uzman isim asgari ücret tahminini açıkladı! 'İşçi tarafı bu rakamın altını imzalamaz'
2025 ASGARİ ÜCRET ZAMMIYLA DEĞİŞECEK ÖDEMELER: Asgari ücretle neler değişecek?
Konut alımından fırsat dönemi mi? Ev sahibi olmak isteyenler yıl sonunda atağa geçti...
19 ARALIK A101 AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU: Bu hafta hangi indirimler var? Tam 19 sayfa!