BORSA HABERLERİ | Küresel piyasalar güne karışık seyirle başladı! (22 Ekim 2024)
Küresel piyasalarda, ABD ekonomisinin "yumuşak iniş" gerçekleştirebileceğine dair beklentiler güçlü bir şekilde sürerken, bilanço sezonunun yoğunlaşmasıyla birlikte temkinli bir duruşun etkisiyle karışık bir görünüm ön plana çıkıyor.
ABD ekonomisinin resesyona girmeden enflasyonla başarılı bir mücadele yürüteceğine dair beklentiler güçlü seyrini sürdürürken, büyük şirketlerin açıkladığı finansal sonuçlar piyasalarda hisse ve sektör bazlı oynaklığı artırıyor.
Analistler, güçlü finansal sonuçların ABD'nin büyüme beklentilerine olumlu katkı sağlayabileceğini vurgularken, bu sonuçların yatırımcılar tarafından yakından izlendiğini ifade ediyorlar.
ABD Merkez Bankası (Fed) yetkililerinin açıklamaları da piyasaların odağında. Dallas Fed Başkanı Lorie Logan, faiz oranlarının düşürülmesine yönelik adımları desteklediğini ancak bu süreçte sabırlı bir yaklaşımın gerektiğini belirtti. Logan, "Eğer ekonomi öngördüğüm gibi gelişirse, politika oranını kademeli olarak daha normal seviyelere çekmek hedeflerimize ulaşmamıza yardımcı olabilir." dedi.
Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari ise iş gücü piyasasındaki hızlı zayıflama belirtilerinin daha hızlı faiz indirimlerini tetikleyebileceğini söyledi. Kashkari, önümüzdeki çeyreklerde daha ılımlı faiz indirimleri öngördüğünü de ekledi.
Kurumsal tarafta ise Nvidia'nın hisse fiyatı dün yüzde 4'ten fazla değer kazanarak rekor tazeledi. Bugün yatırımcılar, Lockheed Martin, Moody’s ve General Motors'un finansal sonuçlarına odaklanmış durumda.
Para piyasalarında, Fed'in gelecek ay politika faizini 25 baz puan indirmesi olasılığı güçlü bir şekilde korunurken, bankanın yıl sonuna kadar yapılacak iki toplantıda toplamda 50 baz puanlık indirim yapması bekleniyor.
Bu arada, dünyanın dört bir yanından maliye bakanları ve merkez bankası başkanlarının bir araya geleceği IMF ve Dünya Bankası'nın yıllık toplantıları Washington'da başladı. Küresel finans liderlerini buluşturan bu toplantılar 26 Ekim'e kadar devam edecek ve piyasalar toplantılardan gelen haber akışını yakından takip ediyor.
Bu gelişmelerin ardından ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi dün 11 baz puan artarak yüzde 4,19 seviyesinde günü tamamlarken, şu sıralarda yüzde 4,21 seviyesinde seyrediyor. Dolar endeksi ise dün yüzde 0,5 yükselişle 104 seviyesine ulaştı.
Altının ons fiyatı, merkez bankalarının faiz indirimlerine devam edeceği beklentisi ve jeopolitik riskler nedeniyle dün 2.740,61 doları görerek rekor kırmasının ardından, yüzde 0,1 düşüşle 2.719,82 dolardan kapandı. Yeni işlem gününde ise ons altın yüzde 0,6 artışla 2.736 dolar seviyesinde bulunuyor.
Orta Doğu'da devam eden jeopolitik gerginlik nedeniyle gümüşün ons fiyatı ise yükselişini 6. işlem gününe taşırken, şu anda yüzde 1,1 artışla 34,15 dolardan işlem görüyor.
Brent petrolün varil fiyatı dün yüzde 1,2 artışla 73,74 dolardan kapanırken, bugün yüzde 0,1 düşüşle 73,69 dolar seviyesinde işlem görüyor.
New York Borsası'nda dün Dow Jones endeksi yüzde 0,80, S&P 500 endeksi yüzde 0,18 değer kaybederken, Nasdaq endeksi yüzde 0,27 değer kazandı. ABD endeks vadeli işlemleri ise yeni güne negatif bir seyirle başladı.
Avrupa borsaları dün genel olarak düşüşle kapanırken, bugün gözler Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde'ın yapacağı açıklamalara çevrildi. Almanya'da açıklanan Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) verilerine göre, eylül ayında ÜFE aylık yüzde 0,5 düşerken, yıllık bazda yüzde 1,4 geriledi.
Analistler, Avrupa bölgesindeki resesyon kaygılarının güçlü kalmaya devam ettiğini belirterek, bölge genelindeki makroekonomik verilerin ECB'nin aralık ayında atacağı adımlara dair ipuçları sağlayabileceğini söyledi. Bu gelişmelerle, Almanya DAX 40 endeksi yüzde 1, Fransa CAC 40 endeksi yüzde 1,01, İtalya FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,71 ve İngiltere FTSE 100 endeksi yüzde 0,48 değer kaybetti. Avrupa'da vadeli endeksler ise karışık bir seyir izleyerek yeni güne başladı.
Asya piyasalarında ise karışık bir seyir öne çıkıyor. Güney Kore ile Kuzey Kore arasında artan gerginlik, bölgedeki risk algısını yükseltiyor. Güney Kore'de ÜFE verilerine göre, eylül ayında ÜFE aylık yüzde 0,2 düşerken, yıllık bazda yüzde 1 artış kaydetti.
Dolar/yen paritesi dün yüzde 0,8 artarak 150,8 seviyesinden kapanırken, yeni işlem gününde yüzde 0,1 artışla 150,9 seviyesinde işlem görüyor.
Kapanışa yaklaşırken, Japonya Nikkei 225 endeksi yüzde 1,6, Güney Kore Kospi endeksi yüzde 1,2 düşerken, Çin Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,3, Hong Kong Hang Seng endeksi ise yüzde 0,2 artış gösterdi.
Yurt içinde ise dün satıcılı bir seyir izleyen Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,58 kayıpla 8.654,39 puandan kapattı. Dolar/TL ise dün yüzde 0,1 azalışla 34,2356 seviyesinde kapanırken, bugün bankalararası piyasada 34,2390 seviyesinde işlem görüyor.
Analistler, bugün yurt içinde sakin bir veri gündemi olduğunu, yurt dışında ise ABD'de Richmond Fed imalat sanayi endeksi ile ECB Başkanı Christine Lagarde'ın açıklamalarının izleneceğini belirtti. Teknik açıdan BIST 100 endeksinde 8.600 ve 8.490 puanın destek, 8.800 ve 9.000 seviyelerinin ise direnç konumunda olduğu kaydedildi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Kredi kartı limitleri 2025 yılında düşürülecek mi? BDDK'dan açıklama geldi...
EMEKLİ ZAMMI | En düşük emekli aylığı ne kadar olacak? İşte masadaki rakam…
Emeklilik hesabı yapan milyonlarca kişiyi ilgilendiren gelişme! Yüzde 30 daha fazla maaş alabilirsiniz... Tarihlere dikkat...
Dünyaca ünlü markanın kurucusu gezide düşüp can verdi! İstanbullu Isak'ın Türkiye tutkusu...
Altında Sert Düşüş: Piyasalarda Hareketlilik Dikkat Çekiyor