hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    BofA'dan dikkat çeken Türkiye raporu! TCMM ne zaman faiz indirimine gidecek?

    BofAdan dikkat çeken Türkiye raporu TCMM ne zaman faiz indirimine gidecek
    expand

    HSBC'nin ardından Bank of America (BofA) da Türkiye ekonomisine ilişkin yeni raporunu yayımladı. Raporda, Türkiye’nin makroekonomik dengesizliklerinin yavaş bir şekilde iyileştiği belirtilirken, ekonomi için keskin bir daralma yerine yumuşak bir iniş beklentisi dile getirildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    BofA, cari açık tahminini %2’den %1,7’ye indirirken, 2025 yılı için büyüme beklentisini %3,4’ten %2,8’e revize etti. Ayrıca, Aralık ayında olası bir faiz indirimi öncesinde Kasım ortasında kısa vadeli faiz oranları (OIS) ve Türk devlet tahvillerinin (TURKGBs) daha cazip hale gelebileceği öngörülüyor.

    Ekonomist Zümrüt İmamoğlu’nun hazırladığı raporda, Merkez Bankası’nın Aralık ayında 250 baz puanlık bir faiz indirimi yapabileceği, Kasım ayında ise verilerin iyileşmesi durumunda daha küçük çaplı, 150-200 baz puanlık bir indirimin de olası olduğu belirtildi.

    ENFLASYONDA 2021’DEN BERİ BİR İLK YAŞANABİLİR

    Raporda, Ağustos ayında yıllık enflasyonun %52’ye gerilediği, Temmuz ayında ise bu oranın %61,8 olduğu ifade edildi. Enflasyonun yavaş bir şekilde düşmeye devam edeceği ve Eylül ayında manşet enflasyonun %48’e inmesiyle 2021’den bu yana ilk kez politika faizinin altında kalabileceği tahmin ediliyor. Ağustos ayında doğal gaz fiyatlarındaki artış nedeniyle aylık enflasyonun yüksek seyrettiği belirtilirken, hizmet sektöründe kira enflasyonunun aylık %7, genel hizmetlerde ise %4,6 oranında artış gösterdiği vurgulandı. BofA, bu yüksek hizmet enflasyonu ve gıda fiyatlarının Merkez Bankası’nın yıl sonu için hedeflediği %38'lik enflasyona ulaşmayı zorlaştırabileceğini belirtti. Banka, 2024 yılı enflasyon beklentisini %42, 2025 yılı beklentisini ise %25 olarak açıkladı. Merkez Bankası’nın Kasım ayında yayımlayacağı enflasyon raporunda, yıl sonu tahminlerini bir miktar yukarı çekebileceği öngörülüyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    BofAdan dikkat çeken Türkiye raporu TCMM ne zaman faiz indirimine gidecek

    PMI VERİLERİ VE CARİ AÇIK

    Raporda, PMI verilerinin yurt içi siparişlerde zayıflama, ihracat siparişlerinde ise artış gösterdiği ifade edildi. Altın ve enerji hariç cari açıkta daha fazla iyileşme görülse de, bu iyileşmenin 2018'e göre daha yavaş olduğu vurgulandı. İthalat hacmindeki düşüş ve ihracatın istikrarlı kalması, bu iyileşmenin yalnızca ithalat fiyatlarındaki düşüşe bağlı olmadığını gösteriyor. Ağustos ayında ihracat siparişlerine yönelik PMI endeksi Haziran 2023’ten bu yana ilk kez 50'nin üzerine çıkarak olumlu bir sinyal verirken, genel PMI endeksi eşik değerin altında kalarak daralmaya işaret etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Raporda ayrıca, Aralık ayında 250 baz puanlık faiz indirimi öngörülürken, Kasım ayında verilerin daha olumlu gelmesi durumunda 150-200 baz puanlık daha küçük bir indirimin mümkün olabileceği ifade edildi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow