BIS piyasaları bu kez stagflasyona karşı uyardı
BIS, daha güçlü bir ABD doları ve tarihsel bir trendden ayrılan daha yüksek emtia fiyatlarının birleşiminin küresel stagflasyon riskini artırdığını söyledi.
Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS) son üç aylık raporunda, "Yüksek emtia fiyatları ve doların değer kazanması, emtia ithal eden ekonomilerde yüksek enflasyonun yanı sıra zayıf büyüme riskini, yani stagflasyon riskini artırıyor." dedi.
Raporda, gelişmekte olan piyasaların gelişmiş piyasalardan daha fazla etkilendiğine dikkat çekilerek "Bu, ülkelerin daha yüksek emtia tüketimini ve küresel finansal koşullardaki dalgalanmalara daha fazla maruz kalmalarını yansıtıyor" denildi.
BIS, son otuz yılda emtia ithal eden 22 ekonomiden elde edilen üç aylık verileri de yorumladı. Açıklamada, "Emtia fiyatlarındaki artışlar, emtia ithal eden ekonomilerde enflasyonu artırma ve büyümeyi engelleme eğilimindeyken, doların değer kazanması ABD dışında, özellikle gelişmekte olan ülkelerde benzer etkilere sahip olma eğiliminde. Dolayısıyla, son birkaç yılda bu tür gelişmelerin bir araya gelmesi, stagflasyon riskini önemli ölçüde artırdı, yani zayıf büyüme yüksek enflasyonla aynı zamana denk gelecek." ifadeleri kullanıldı.
Yüksek emtia fiyatları, yaşam ve üretim maliyetlerinin artmasına neden olacağını vurgulayan BIS, "Yüksek emtia fiyatlarının yönlendirdiği enflasyon, reel ekonomiyi azaltan bir para politikası tepkisine yol açabilir" dedi.
Rapora göre emtialar genellikle dolar cinsinden faturalandırıldığından, dolar yükseldiğinde stagflasyon sorununu şiddetlendiriyor.
BIS, yüksek emtia fiyatlarının borç geri ödeme kapasitesini de aşındırdığını ve daha sıkı finansal koşullara yol açabileceğini sözlerine ekledi.
Üç aylık rapor, "Emtia fiyatları ile dolar kuru arasında kalıcı bir pozitif korelasyon, ileriye dönük makro-finansal istikrar politikaları için daha büyük zorluklar anlamına gelebilir. Bu, daha büyük makroekonomik oynaklığa ve enflasyon ile çıktı istikrarı arasında daha zor değiş tokuşlara yol açabilir." derken ayrıca, piyasaların beklenenden daha yüksek oran seviyelerine küresel olarak senkronize bir dönüşü dışlamaması gerektiğini de söyledi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Kredi kartı borcu olanlara müjde! Yılda 9 kez yapılabilecek…
Türkiye'deki araçlarını geri çağırdı! 'Derhal kullanmayı bırakın...'
ASGARİ ÜCRET 2025 | Merkez Bankası enflasyon beklentisini revize etti! Yeni yılda asgari ücret kaç para olacak?
İstanbul'un barajlarında doluluk oranı yüzde 30'un altına indi
9-15 Kasım A101 aktüel ürünler kataloğu satışa sunuldu: Hafta sonu fırsatları A101'de!