hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Almanya'da Volkswagen krizi yeni bir boyut kazandı! "Aralıkta greve gideriz..."

    Almanyada Volkswagen krizi yeni bir boyut kazandı Aralıkta greve gideriz...
    expand

    Alman sendika liderleri, altı fabrikada yaklaşık 130 bin Volkswagen çalışanı için başlatılan toplu iş sözleşmesi görüşmeleri kapsamında Volkswagen'e grev tehdidinde bulundu ve işten çıkarmaların "tarihi bir hata" olacağı konusunda uyardı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Volkswagen, bu ay başında Avrupa'daki yüksek enerji ve iş gücü maliyetlerinin rekabet gücünü düşürmesi ve satışların gerilemesi gerekçesiyle Almanya'daki fabrikalarını kapatmayı ve 30 yıllık istihdam koruma anlaşmasını 5 yıl erken sonlandırmayı planladığını açıklamıştı. Bu karar, Alman otomotiv sektöründe büyük bir sarsıntıya neden olmuştu.

    Volkswagen ile Almanya'nın en büyük sendikası IG Metall arasında, fabrikaların kapatılmasını da kapsayan toplu iş görüşmeleri Hannover'de başladı. IG Metall, 2030 sonrasına kadar iş güvencesi talep ediyor ve Volkswagen'in işten çıkarmaları engellemesi gerektiğini savunuyor. Ücret müzakerelerinde ise sendika, çalışanların maaşlarına yüzde 7 oranında zam istiyor.

    IG Metall, Aralık ayından itibaren grev başlatabileceklerini duyurdu. Volkswagen'deki işçi temsilcileri, işten çıkarmalara karşı sert bir direniş göstereceklerini belirterek, şirketin yönetimini sorumlu tuttu. IG Metall baş müzakerecisi Thorsten Gröger, Volkswagen'in işçilere kötü davrandığını ifade ederek, gerekirse on binlerce çalışanın sokaklara çıkacağını ve yönetim kuruluna zor anlar yaşatacaklarını söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Volkswagen İş Konseyi Başkanı Daniela Cavallo ise, şirketin Nazi döneminde sendika fonlarının kamulaştırılmasından faydalandığını hatırlatarak, bu fonların Volkswagen’in bugünkü sermayesine katkıda bulunduğunu belirtti. Cavallo, şirket yönetimiyle uzlaşmaya hazır olduklarını, ancak çalışanlar için bir çözüm bulmanın artık yönetime bağlı olduğunu ifade etti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow