hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Alman Ekonomi Enstitüsü'nden, dikkat çeken Trump analizi

    Alman Ekonomi Enstitüsünden, dikkat çeken Trump analizi
    expand

    Alman Ekonomi Enstitüsü (IW) tarafından hazırlanan analiz, Donald Trump'ın 2024'te yeniden ABD Başkanı olarak seçilmesinin ve gümrük tarifelerini artırma vaadini hayata geçirmesinin, küresel ticaret düzeninde büyük karışıklıklara yol açabileceğini öne sürüyor. Özellikle Almanya, bu olası gelişmelerden büyük zarar görebilecek ülkeler arasında yer alıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İki senaryo üzerinden yapılan çalışmada, ilk senaryoda ABD'nin gümrük vergilerini tüm ithalat için %10, Çin'den ithalat için %60 oranında artırması ve Avrupa Birliği'nin de misilleme olarak ABD'ye %10'luk gümrük vergisi uygulaması durumunda, Almanya'nın GSYH'sinde 127 milyar avroluk bir kayıp öngörülüyor. İkinci senaryoda ise gümrük vergilerinin her iki taraf için %20'ye çıkarılması durumunda Almanya'nın 2028'e kadar 180 milyar avro zarara uğrayabileceği belirtiliyor.

    Bu analiz, Trump döneminde olası bir ticaret savaşının ABD ekonomisine de zarar verebileceğini ortaya koyuyor. ABD'nin de 2025 yılı itibarıyla GSYH'sinde %1,3 ila %1,5 oranında bir kayıp yaşaması bekleniyor. Ekonomistler, bu tür bir ticaret politikasının dünya genelinde serbest ticaret ilkelerine zarar vereceğini ve birçok ülke için olumsuz sonuçlar doğuracağını öne sürüyorlar.

    Ayrıca, Almanya'da yapılan bir anket, Alman sanayi şirketlerinin yarısından fazlasının Trump'ın tekrar başkan seçilmesinin kendi iş faaliyetleri üzerinde olumsuz etkiler yaratacağını düşündüğünü ortaya koyuyor

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow