hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    2024 kira gelir vergisi hesaplama! Kira gelir vergisi ne zaman ödenir, beyanname nasıl verilir?

    2024 kira gelir vergisi hesaplama Kira gelir vergisi ne zaman ödenir, beyanname nasıl verilir
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Geçen yıl konut ve iş yerinden kira geliri elde edenler için beyan dönemi başladı. Ev sahibi olup kira geliri olan pek çok vatandaş, kira gelir vergisinin nasıl hesaplanacağı ve kira beyannamesinin nasıl yapılacağını araştırmaya başladı. Kira geliri elde edenler, bu geliri beyanname hazırlayarak ya da hazır beyanları kullanarak vergi dairelerine beyan etmekle ve vergiyi ödemekle yükümlüdür. Peki, Kira gelir vergisi ne zaman ödenir, beyanname nasıl verilir? İşte, 2024 kira geliri bildirme tarihleri...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye genelinde milyonlarca gayrimenkul sahibini ilgilendiren beyan dönemi için tarih araştırmaları gündemde yer alıyor. Kira gelir vergisi, kiralama yoluyla elde edilen gelirler üzerinden devlete ödenen bir vergidir. Türkiye'de, kira geliri elde eden kişilerin bu gelirleri üzerinden belirli bir miktarın üzerinde ise Gelir İdaresi Başkanlığı'na beyanda bulunmaları ve vergi ödemeleri gerekir. Beyan süreci genellikle yılın ilk aylarında gerçekleşir.

    Kira geliri elde eden kişiler, muafiyet sınırlarını, indirimleri ve hangi durumlarda vergiden muaf olabileceklerini Gelir İdaresi Başkanlığı'nın resmi web sitesinden öğrenebilirler. Vatandaşlar internette "www.gib.gov.tr" adresi üzerinden "Hazır Beyan Sistemi"ne giriş yapıp hazırlanan beyanları onaylayarak veya üzerinde gerekli değişiklikleri yaparak hızlı ve kolay bir şekilde kira beyanlarını verebiliyor. Ayrıca ikametgahın bulunduğu bölgedeki vergi dairesinde de bu işlem yapılabiliyor.

    2024 kira gelir vergisi hesaplama Kira gelir vergisi ne zaman ödenir, beyanname nasıl verilirKİRA GELİR VERGİSİ BEYANNAMESİ NE ZAMAN VERİLİR?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kira geliri elde eden vatandaşlar için 2024 yılında beyan dönemi, genellikle yılın ilk çeyreğinde başlar. Buna göre Gelir İdaresi Başkanlığı'na (GİB) her yıl Mart ayının sonuna kadar beyan edilmesi zorunludur.  Beyanname verme süresinin son gününün resmi tatil gününe rastlaması halinde, tatilden sonraki ilk iş gününün tatil saatine kadar beyanname verilebilir. Vergi mükellefleri, bu dönemde elde ettikleri kira gelirlerini Gelir İdaresi Başkanlığı'na beyan etmelidir. Kira gelir vergisi hesaplama ve beyanname verme işlemleri, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın resmi web sitesi üzerinden ya da ilgili vergi dairesi aracılığıyla gerçekleştirilebilir. 

    KİRA GELİR VERGİSİNİ KİMLER ÖDER?

    Mükellefler, 1 Ocak-31 Aralık 2023 dönemi konuttan 9 bin 500 bin TL, iş yerinden ise 70 bin TL'nin üzerinde kira getirisi sağlaması halinde gelir vergisi ödeyecek. Konutta sadece tek mesken için istisna uygulanacak. Kira gelirini beyan etmeyen veya eksik beyan edenler istisnadan faydalanamayacak. İstisna haddinin üzerinde konut geliri elde edenler bu istisna oranı düştükten sonra beyanname verecek. İstisna oranı sadece bir konutta kullanılabildiği için birden fazla konuttan kira geliri elde edenlerin buna dikkat etmesi gerekecek. Öte yandan iş yeri kira gelirinde beyan sınırı geçilmesi durumunda istisna oranı düşülmeyecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    2024 kira gelir vergisi hesaplama Kira gelir vergisi ne zaman ödenir, beyanname nasıl verilirKİRA GELİR VERGİSİ NE ZAMAN, NASIL ÖDENİR?

    Kira gelirlerinden kişiye tahakkuk eden vergiler mart ve temmuz aylarında iki eşit taksitte ödenebilecek. Birinci taksitin damga vergisi ile birlikte 31 Mart, ikinci taksitin 31 Temmuz'a kadar ödenmesi gerekiyor. Mükellefler, vergilerini İnteraktif Vergi Dairesi ve GİB mobil uygulaması üzerinden, anlaşmalı bankaların şubelerinden, alternatif ödeme kanallarından (internet bankacılığı, telefon bankacılığı, mobil bankacılık), PTT iş yerlerinden ve tüm vergi dairelerinden ödeyebilecek. Yıllık beyanname verme konusunda mükellefler GİB'in çağrı merkezi "Vergi İletişim Merkezi"ni (VİMER-189) arayarak her türlü bilgiyi alabilecek.​​​​​​​

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    KİRA GELİR VERGİSİ 2024 NASIL HESAPLANIR?

    Ödenmesi gereken vergi tutarı hesaplanırken öncelikle konut kira gelirleri toplamından istisnaya tabi olan kısımlar çıkarılır. Kalan kısım için yapılan giderler tespit edilerek matrahtan düşülür ve kalan kısmın girdiği dilimlere göre ödenmesi gereken gelir vergisi hesaplanır. Yıllık beyanname verilmesi nedeniyle ek olarak bir de damga vergisi ödenmektedir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow