"Türkiye kaygı uyandırıyor''a alaylı eleştiri
ABD'nin saygın gazetelerinden The Washington Post'un köşe yazarı Al Kamen, ABD Uluslararası Dini Özgürlükler Komisyonu'nun (USCIRF) raporunda, 9 üyeden 5'inin karşı oyuna rağmen Türkiye'nin "özel kaygı uyandıran ülkeler" listesine alınmasını alaylı bir dille eleştirdi.
Kamen, "Komisyonun Türkiye ve dini özgürlüklerle ilgili oylamasında dört beşe üstün geldi" başlığıyla kaleme aldığı yazısında, "Matematik dersinde öğrendiklerinizi unutun. Washington'da dört beşten daha büyük olabiliyor" ifadesini kullandı.
Yazısında Kamen, komisyonun NATO müttefiki Türkiye'yi dini özgürlüklerde "özel kaygı uyandıran ülkeler" listesine alarak, bu alanda "ciddi düzeyde kötü" bir karneye sahip Burma, Çin, Kuzey Kore, Sudan ve Özbekistan gibi ülkelerle aynı kefeye koyduğuna dikkat çekti.
Komisyonun 9 üyesinden 5'inin, Türkiye'nin bu listeye dahil edilmesine başta onay verdiğine, ancak daha sonra üyelerden Don Argue'nin kararını değiştirdiğine işaret eden Kamen, buna rağmen, artık geç kaldığı gerekçesiyle Argue'nun bu karar değişikliğinin rapora yansıtılmadığını vurguladı.
Kamen, 3 milyon dolar bütçesi ve 20 civarında çalışanı bulunan komisyonun uzun süredir "ideoloji ve hizipçilikle dolu olduğunu" ve sıklıkla İslam karşıtı tavır sergilemekle eleştirildiğini belirtti.
Komisyonun yıllık raporunun genelde Nisan sonlarında yayımlandığını, ancak 5 üyenin görev süresinin 21 Mart'ta sona ereceği gerekçesiyle bu yılki yayın tarihinin 20 Mart'a çekildiğini kaydeden Kamen, Türkiye'nin "özel kaygı uyandıran ülkeler" listesine karşı çıkan çoğunluk 5 üyenin, Argue'nun karar değişikliğinin rapora yansıtılması ve Türkiye'ye raporun "izleme listesinde" yer verilmeye devam edilmesi için yeterli zaman bulunduğu açıklamasını hatırlattı.
USCIRF'nin yıllık raporlarında 2009 yılından bu yana "izleme listesi"ne dahil edilen Türkiye, komisyonun bu yılki raporunda ise kategorisi düşürülerek ilk kez "özel kaygı uyandıran ülkeler" arasında gösterilmişti.
ABD Kongresi tarafından 1998'de çıkan dini özgürlükler yasası kapsamında kurulan USCIRF, dünyada dini özgürlük koşullarını izliyor ve bu çerçevede ABD Başkanı, Dışişleri Bakanı ve Amerikan Kongresi'ne tavsiyelerde bulunuyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Bu hafta gözler gökyüzünde! Sürpriz görsel şölen şansı: "Aslanın kükremesi" Türkiye'den izlenebilecek mi?
Trump’ın ekibinde Elon Musk'ın görevi belli oldu! "Zamanın Manhattan Projesi" diyerek duyurdu...
'Ceza' kararı resmen onaylandı: 'Bebek sahibi olmayın' diyen yandı!
Almanya’da koalisyon dağıldı, sandık yolda: Erken seçim için tarih belli oldu!
Güneş sistemindeki en soğuk gezegende şaşırtıcı sonuç: Yaşam ihtimaline mi işaret ediyor?