Sınırsız enerji devrimi: ABD tarihi füzyon keşfini açıklayacak
ABD’li bilim insanlarının Güneş’e sınırsız güç sağlayan füzyon reaksiyonunu örnek alarak laboratuvar ortamında sıfır karbonlu, temiz ve güvenilir enerji ürettiği belirtildi. Gözler kritik gelişmeyi bugün açıklaması beklenen ABD'li yetkililere çevrildi. ABD Enerji Bakanlığı'nın bugün, füzyon enerjisinde "çığır açacak" gelişmeyi duyuracağı belirtildi
ABD Enerji Bakanlığı, nükleer füzyon enerjisi üretiminde geldikleri son noktayı duyurmaya hazırlanıyor. Financial Times gazetesinde yer alan habere göre, ABD’li biliminsanlarının, 1950’lerden beri Güneş’e güç sağlayan füzyon reaksiyonunu örnek alarak fosil yakıtlara ve konvansiyonel nükleer enerjiye karşı güvenilir, alternatif ve temiz enerji sağlama çabası laboratuvar ortamında ilk defa sonuç verdi. California eyaletindeki Lawrence Livermore Ulusal Laboratuvarı, dünyanın en büyük lazeriyle küçük bir “hidrojen plazma topaklarının bombardımanını içeren atalet hapsi füzyonu” adı verilen bir süreci kullanarak ilk kez net enerji kazanımı elde etti. ABD hükümet tesisindeki füzyon reaksiyonu, lazerlerdeki 2.1 megajul enerjinin yaklaşık yüzde 120’si olan 2.5 megajul enerji üretmeyi başardı.
(Görsel: Arşiv- Lawrence Livermore Ulusal Laboratuvarı)
SANTRAL KURULMASI ONLARCA YIL SÜRECEK
Hürriyet'ten Razi Canikligil'in haberine göre ABD Enerji Bakanlığı yetkilileri, bugün canlı yayınlanacak olan basın toplantısında ilk kez bir füzyon reaksiyonunda net bir enerji kazanımı elde ederek sınırsız, sıfır karbonlu güç arayışında dönüm noktasına geldiklerini açıklayacak. Dünyanın enerji sorununu giderecek olan bu büyük aşamaya rağmen birçok biliminsanı, karbon yaymayan, uzun ömürlü, radyoaktif atık üretmeyen füzyon elektrik santrallarının kuruluşunun daha onlarca yıl uzakta olduğuna inanıyor. Ancak hızla gelişen teknolojinin potansiyeli ile bunun daha erken tarihte gerçekleşebileceğini düşünenlerin de sayısı az değil.
TEMİZ TEKNOLOJİ YARIŞI HIZ KAZANDI
ABD Başkanı Joe Biden, özellikle Ukrayna Savaşı yüzünden dünyada artan enerji maliyetleri ve ortalama küresel sıcaklıkların tehlikeli seviyelere ulaşmasını durdurmak için fosil yakıtları kullanmaktan hızla uzaklaşmaya çalışıyor. Biden yönetimi, emisyonları azaltmak ve yeni nesil temiz teknoloji için küresel bir yarışı kazanmak amacıyla düşük karbonlu enerji için yeni sübvansiyonlara yıllık yaklaşık 370 milyar Dolar bütçe ayırmıştı.
NÜKLEER FÜZYON NEDİR
*Füzyon (kaynaşma) süreci, Güneş’e güç veren reaksiyon olarak tanımlanıyor ve iki ağır atomu birlikte parçalayarak işliyor. İki farklı atomun birleşmesiyle ortaya yeni bir atom çıkmasına Nükleer Füzyon adı veriliyor. Örneğin yıldızlarda, farklı türden elementler yoğun basınç etkisiyle reaksiyona giriyor. Ortaya yeni elementler, ısı, ışık ve radyasyon çıkıyor. Fizikçiler 70 yıldan beri Güneş’e güç sağlayan füzyon reaksiyonunu kullanmaya çalışsalar da,şu ana kadar deney sırasında tüketilenden daha fazla enerji üretilememişti.
ÖNEMLİ ZORLUKLAR VAR
Net enerji kazanımını yaratmak, dünyanın en büyük lazerlerinden birinin devreye girmesini gerektiriyor. Füzyonu, enerji üretimi için pratik hale getirmek önemli. Gereken ölçekte reaksiyonu yeniden yaratmak için gereken kaynaklar ise çok büyük. Daha da önemlisi, bu reaksiyonu pratik olarak elektrik şebekesine dağıtılabilecek, elektriğe dönüştürebilen teçhizatlar henüz geliştirilmedi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
İran’da neden “başkentin Tahran'dan taşınması” gündemde? Pezeşkiyan: Zaman kaybediyoruz, başka seçeneğimiz yok!
NASA'nın geleceği Musk'ın elinde mi? Uzmanların endişesi büyük: Sonunu getirebilir...
SON DAKİKA! Nükleer tehdit Avrupa'da bu maddeye talebi patlattı (Ukrayna'nın ABD ve İngiliz füzelerine karşılık Rusya’dan balistik füze!)
İzlanda'daki yanardağ 7. kez uyandı
Ukrayna'dan Rusya'ya kritik hamle: ATACMS ve Storm Shadow füzeleri kullanıldı