hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "PKK ve iddialar rahatsız ediyor"

    PKK ve iddialar rahatsız ediyor
    expand

    Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Kuzey Irak'taki terör örgütü PKK varlığı ve Ermeni soykırımı iddialarının, Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerde, "rahatsızlık" yarattığını söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Amerika Birleşik Devletleri'nde bulunan Ali Babacan, Chicago'da Küresel İlişkiler Konseyi'nin toplantısında konuştu.
     
    Babacan, PKK terörü ve Ermeni soykırım iddialarının, Ankara ve Washington ilişkilerinde çözülmesi gereken en önemli iki konu olduğunu belirtti.
     
    "Terör örgütü PKK'nın Kuzey Irak'ta varlığı ve buradan Türkiye'ye yaptığı saldırılar, ikili ilişkilerimizde son derece rahatsızlık yaratıyor" diyen Babacan, Kuzey Irak'ta serbestçe hareket eden terör örgütü PKK'nın Türkiye'ye saldırmasını Türk halkına anlatabilmenin mümkün olmadığını söyledi.
     
    Babacan "Biz, PKK teröristlerini adalete teslim etmede hem ABD, hem de Irak hükümetinin acil ve somut önlemler almasını bekliyoruz" dedi.
     
    Ermeni iddiaları
     
    Ali Babacan, Ermeni soykırımı iddialarının da siyasi olduğunu vurgulayarak, "Biz, ABD Kongresi'nin bu tarihsel olaylara taraf olmamasını ve sağduyunun hakim çıkmasını istiyoruz" dedi.
     
    Babacan, Türkiye'nin üçüncü bir tarafın adeta yargıç ya da jüri rolü oynayarak tarihini yargılamasını ve taraf tutmasını oturup kabul etmesinin mümkün olmadığını belirterek, "Ermeni iddiaları bu zamana kadar ne hukuki ne de tarihsel açıdan doğrulanmamıştır. Bu yüzden Türkiye'ye yönelik iftiralar, hep siyasi arenada kendini göstermiştir" dedi.
     
    Dışişleri Bakanı, "Bu konu açık, samimi ve sonuca yönelik bir diyalog sonucunda çözülebilir" dedi.
     
    Babacan, daha sonra ABD'deki Musevi örgütlerin temsilcileriyle bir araya geldi. Görüşmeye, Ermeni iddialarını tanıdığını açıklayan 'İftira ve İnkara Karşı Mücadele Birliği' adlı dernek de katıldı.
     
    Örgüt temsilcileri, ABD'de yüzlerce Musevi derneğinin bulunduğunu, bir kişi tarafından dile getirilen bir görüşün Musevi derneklerinin görüşünü yansıtamayacağını' belirtti.
     
    Görüşmeye katılan Musevi görgütleri, Kongre'deki Ermeni tasarına karşı olduklarını söyledi.
     
    Babacan görüşmede, Ermeni iddialarının siyasiler tarafından değil tarihçiler tarafından incelenmesi gerektiğini ve bu gerçeği en iyi Musevilerin değerlendirebileceğini vurguladı.
     
    Babacan bu konuda Türkiye'nin Ermenistan'a yaptığı ortak tarihçiler komisyonu teklifine olumlu yanıt alamadığını da söyledi.
     
    AB üyeliği
     
    Babacan, Türkiye'nin AB'ye tam üye olmayı istediğini belirttiği konuşmasında, Türkiye'nin üyelik yolunda müzakereleri kararlı bir şekilde yürüttüğünü söyledi.
     
    Ali Babacan, "Biz Türkiye'deki bu değişim sürecini devam ettireceğiz ve bu yolda önümüze çıkan sorunları çözmek için çalışacağız. Çünkü Türkiye'nin AB üyeliği Avrupa için de önemli" dedi.
     
    "Türkiye AB üyesi olunca AB'nin daha temsili bir sesi olacak" diyen Babacan, Türkiye'nin ABD ile ilişkileri ile Türkiye'nin AB üyeliğinin birbiriyle ilişkili olduğunu söyledi.
     
    Babacan Türkiye'nin Kıbrıs sorununun da çözülmesini istediğini belirterek, "KKTC'ye uygulanan izolasyon adil olmayan bir şekilde devam ediyor, bu durumun çözülmesi, izolasyonun sona ermesi gerek. Bizim için statüko bir çözüm olamaz ve kabul edilemez. Türkiye Kıbrıs sorununun adil, yaşayabilir ve kapsamlı bir şekilde çözülmesini istiyor" dedi.
     
    Irak'ta son durum
     
    Ali Babacan, Türkiye'nin Irak'a sorunlarının çözümünde herzaman yardım elini uzattığını, komşu ülke olarak Irak'ın geleceğinin Türkiye için çok önemli olduğunu söyledi.
     
    Türkiye'nin Irak'taki durumdan son derece endişeli olduğunu belirten babacan, Türkiye ve ABD'nin Irak'ta aynı bakışı taşıdığını ifade etti, "Irak'ın toprak bütünlüğünün ve siyasi birliğinin korunması, daha da güçlenmesi" için kararlı bir şekilde çalışılması gerektiğini kaydetti.
     
    Bir soru üzerine, ABD'nin Irak'ta çekilme planlarının olduğunu hatırlatarak "ABD oradan çekildiğinde de biz orada olacağız, bizim orada akrabalarımız var, Irak'ın geleceği, toprak ve siyasi bütünlüğü bizim için ve komşu ülkeler için çok önemli. Irak'ın doğal kaynaklarından tüm Iraklılar yararlanmalı" diye konuştu.
     
    İran, Suriye ve Ortadoğu
     
    Babacan, İran'ın nükleer programı konusunda ise iki ülkenin asırlardır komşu olan ve özellikle ticaret ve enerjide ikili ilişkileri olan iki ülke olduğunu söyledi.
     
    Bakan Babacan, Türkiye'nin her ülkenin barışçıl amaçlarla nükleer enerjiye sahip olma hakkı olduğuna inandığını ancak "ulusal, bölgesel ve küresel güvenlik endişeleri nedeniyle yeni nükleer silahların geliştirilmesine karşı olduğunu" belirtti.
     
    Babacan, Türkiye'nin Suriye ile de aynı kapsamda Ortadoğu'daki sorunların bir tarafı değil, bu sorunların çözümünde bir taraf olması için aktif şekilde çalıştığını, Türkiye'nin bir komşu ülke olarak İran ve Suriye'ye bu anlamda güçlü mesajlar vermesinin daha etkili olabileceğini belirtti.
     
    Bakan Ali Babacan bu ülkeleri izole etmenin doğru olmadığı mesajını da verdi.
     
    Temasları sürüyor
     
    Babacan daha sonra Chicago Dünya Ticaret Merkezi Başkanı Neil Hartigan ile merkezin binasında bir araya geldi, basına kapalı yapılan görüşmeye Chicago Başkonsolosu Kenan İpek de katıldı.
     
    Yarın temaslarına Chicago'da devam edecek olan Babacan'ın cumartesi günü TSİ sabah saatlerinde New York'a gitmek üzere Chicago'dan ayrılması öngörülüyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow