NATO ve Fransa'dan temkinli sözler
Türkiye'nin Fransa ile askeri ilişkilerini askıya aldığını açıklamasına ilk tepki NATO'dan geldi. NATO, ortak operasyonların etkilenmeyeceği güvencesi aldıklarını belirtirken, Fransa Savunma Bakanlığı "Türkiye ile aramızda kriz yok" açıklamasında bulundu.
Savunma Bakanlığı Sözcüsü Jean-Francoibs Bureau, dün akşam Kara Kuvvetleri Komutanı İlker Başbuğ'un yaptığı açıklamayı "not ettiklerini" belirtti ve "Bu, siyasi yetkililerin bir açıklaması değil" dedi.
Kararı 'kriz' sinyali olarak görmediklerini söyleyen Fransız Sözcü, Fransa parlamentosunun 2001 yılında kabul ettiği 'Ermeni soykırımı' yasasından sonra da savunma alanındaki ikili ilişkilerde soğukluk yaşandığını, ancak son 2-3 yılda ilişkilerin tekrar normale döndüğünü ifade etti.
Sözcü, Türkiye ve Fransa'nın, Afganistan, Bosna-Hersek ve Kosova'daki uluslararası askeri operasyonlarda ortak sorumluluklar aldığını sözlerine ekledi.
"Askeri ilişkiler etkili, çok sıkı ve takdire şayan''
Fransız Haber Ajansı'na (AFP) konuşan Fransa Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili de, Türk ordusunun kararının uluslararası operasyonlarda ''çok sıkı'' olarak gördükleri işbirliğinin etkilemeyeceği düşüncesinde olduklarını belirtti.
Fransız yetkili, NATO üyesi iki ülke arasında, askeri alanda ''etkili, çok sıkı ve karşılıklı takdire şayan'' bir ilişkinin söz konusu olduğunu belirtti.
Brüksel'de konuşan NATO Sözcüsü James Appathurai ise, "Türkiye'nin kararı sadece ikili ilişkiler için geçerli. NATO operasyonları etkilenmeyecek" dedi.
NATO: "İttifakı etkilemez"
NATO'nun siyasi kanadından diplomatik kaynaklar, Türkiye'nin Fransa ile askeri ilişkileri askıya alma kararının ittifak bünyesinde olumsuz etkiler doğurmayacağını bildirdi.
NATO kaynakları, bu konunun ittifakı ilgilendirmediğini, ikili ilişki ve sorunların söz konusu olduğunu belirtiyor. Aynı kaynaklar, NATO bünyesinde, üye ülkeler arasında bazı "ikili sorunların" yaşandığını, ancak bunların ittifaka yansıtılmadığını belirterek, İngiltere ile İspanya arasındaki Cebelitarık sorunundan kaynaklanan çekişmeleri örnek gösteriyor.
Türkiye ile Yunanistan arasındaki siyasi ve askeri sorunların da ittifakı olumsuz etkilememesine özen gösterildiği hatırlatılıyor.
Türkiye ile Fransa arasındaki gerginliğin ittifak bünyesinde sorun çıkarmasının beklenmediğini ifade eden diplomatlar, iki ülkenin NATO temaslarının da olumsuz etkilenmeyeceğini söylüyor.
Fransa'nın NATO'daki yeri, özellikle Irak krizinin başladığı, Paris'in Washington'a karşı tavır aldığı dönemden beri sorgulanıyor ve tartışma konusu oluyor.
Türkiye önemli bir pazar
Türkiye ve Fransa, şu sıralar NATO'nun en önemli operasyonu olarak tanımlanan Afganistan'daki güvenlik destek gücü ISAF'ta yer alıyor. Her iki ülkenin askerleri Kabil'in güvenliğinin sağlanmasında birlikte çalışıyor.
Savunma alanında çalışan Fransız şirketlerinin Türkiye'yi önemli bir pazar olarak gördükleri de biliniyor.
Fransa ve Türkiye, Afganistan, Kongo, Bosna-Hersek ve son olarak Lübnan'daki uluslararası askeri güçlerde birlikte faaliyet gösteriyor.
Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ, dün akşam yaptığı açıklamada, Fransa Meclisi'nde 'Ermeni soykırımı'nın reddedilmesini suç sayan yasa tasarısının kabulünün ardından, bu ülkeyle askeri alandaki ilişkilerin askıya alındığını söylemişti.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Elon Musk’tan Jeff Bezos’a “Trump” göndermesi… Dünyanın en zengin iki ismi arasındaki gerginlikte yeni perde!
Netanyahu küplere bindi, Biden’dan ‘destek’ geldi! UCM'nin tutuklama emrini hangi ülkeler uygulayacak?
SON DAKİKA || Gerilim had safhada! Putin'den açık tehdit: Füze veren de hedef
Bir telefonla satıldı! Osman Hamdi Bey'in tablosu Paris'te rekor fiyata alıcı buldu
İran’da neden “başkentin Tahran'dan taşınması” gündemde? Pezeşkiyan: Zaman kaybediyoruz, başka seçeneğimiz yok!