Medeniyetler İttifakı toplantısı başladı
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı Medeniyetler İttifakı Forumu, İspanya'nın başkenti Madrid'de başladı. Foruma, 70 ülkeden 350 kişi katılıyor.
Forum, İspanya Başbakanı Jose Louis Rodriguez Zapatero, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ve Medeniyetler İttifakı Yüksek Temsilcisi Jose Sampio'nun açılış konuşmaları ile başladı.
Konuşmasında İttifak'ın önemine vurgu yapan Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğinin Medeniyetler İttifakı'na yapacağı "eşsiz" katkının altını çizdi.
Erdoğan, "Türkiye, AB'den özel muamele, kolaylık beklemiyor. Türkiye'nin AB'ye üyeliği Medeniyetler İttifakı'nın mümkün olduğunu tüm dünyaya göstererek küresel barış ve refaha eşsiz katkılar sunacaktır. Bu kaçırılmaması gereken tarihi bir fırsattır. Dini ve kültürel olarak Türkiye'nin önüne çıkarılan her türlü engel, aydınlığa ve hoşgörüye karşı örülen duvarın taşları olacaktır" dedi.
"Önyargı ve çatışmaların derinleşmesi tehdidiyle karşı karşıya bulunuyoruz. Bilginin bu kadar kolay ulaşılabilir olduğu dünyada, kültürler ve dinler arasındaki mesafenin de daralması gerekir ancak tersine daha da açılıyor" diyen Erdoğan, insanlığın ortak değerleri yerine ayrılıkların ön plana çıktığını söyledi.
"Yaradılanı yaradandan ötürü seven bir anlayışla hareket edilmesi gerektiği"ni vurgulayan Erdoğan, "Barış, hoşgörü, sevgi ve saygıyı geçerli kılmalıyız. Farklılıkları 'öteki' olarak görmek çatışmanın başlangıcıdır. Aslolan bütün yaratılmışlara bir nazarla bakmak, çokluk içinde birliği tesis etmektedir" diye konuştu.
Türkiye'nin ulusal stratejisi
Erdoğan, Türkiye'nin Medeniyetler İttifakı kapsamında, ulusal stratejisini forum sırasında sunacağını söyleyerek; bu stratejinin çoğulculuk, farklılıklara saygı, işbirliği, diyalog, insan haysiyetine saygı ve kadın-erkek eşitliğine dayandığını kaydetti.
Başbakan Erdoğan, bu strateji çerçevesinde hükümet dışı kuruluşlarla da işbirliğine gidileceğini ve çeşitli konferanslara evsahipliği yapılacağını ifade etti.
Nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan Türkiye'nin serbest pazar ekonomisini dinamik şekilde uygulayan demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olma özelliği ile "medeniyetler çatışması" tezlerine en güzel cevaplardan birini oluşturduğunu söyleyen Erdoğan, Türkiye'nin AB üyeliğinin önemini vurguladı.
Erdoğan, konuşmasının sonunda, Medeniyetler İttifakı Forumu'nun ikincisinin önümüzdeki yıl Türkiye'de yapılacağını sözlerine ekledi.
Başbakan Erdoğan'a ziyareti sırasında Devlet Bakanı Mehmet Aydın, Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan da eşlik ediyor.
Zapatero'dan tüm ülkelere: "Eylem planı hazırlayın"
İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero da açılışta yaptığı konuşmada, "Medeniyetler İttifakı projesini tüm ülkelerin ulusal programlarına koymaları gerektiğini" söyledi.
2005 yılında başlayan projenin ilk aşamada eğitim, gençlik, medya ve göçmenler alanlarında yoğunlaşacağını ifade eden Zapatero, tüm ülkelere "eylem planı hazırlayın ve bunu iç politikanıza entegre edin" çağrısında bulundu.
İspanya'nın 60 eylem planı hazırladığını kaydeden Zapatero, "Bu eylem planlarının uygulanması için ulusal koordinatör atayacağız. Bu kişi doğrudan Başbakan'a bağlı olacak ve sürekli rapor verecek" dedi.
"Medeniyetler İttifakı, mevcut olan çok büyük boşluğu doldurdu" diyen Zapatero, "dünyadaki çatışmaları kendi çıkarları veya kendi ideolojilerini haklı çıkarmak için kullanan radikal grupları ortadan kaldırmak, tüm aşırı akımları bertaraf etmek" hedefini taşıdıklarını kaydetti.
Foruma katılanlara "Asil bir görev için buradayız" diye seslenen Zapatero, "Olumlu olup, farklılıklar arasında köprüler inşa etmeliyiz" dedi.
Zapatero ayrıca, Medeniyetler İttifakı'nın başarılı olması için siviltoplum, medya, akademisyenler ve üniversitelerin katılımının öncelikli olduğunu vurguladı ve "İhtilafların önüne geçilmesi için işbirliği şarttır" diye konuştu.
Ban Ki-mun: "Somut adım atma zamanı geldi"
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun da "Artık somut adım atma zamanı gelmiştir" dedi.
Ban Ki-mun, "Gerçekten insanlığın karşılaştığı tehditler ürkütücüdür" ifadesini kullandı ve "Dünyada çatışmalarınolduğu yerlere sadece barış gücü göndermek yetmez. Eğer taraflar uzlaşmak istemiyorsa ne kadar barış gücü gönderilirse gönderilsin başarılı olmak mümkün değildir. Ancak diyalog sayesinde kalıcı bir barış tesis edilebilir" diye konuştu.
Medeniyetler İttifakı Yüksek Temsilcisi Jorge Sampaio ise "Medeniyetler İttifakı doğru zamanda doğru bir inisiyatiftir. Bir an önce boşluğu doldurmalıyız" şeklinde konuştu.
Medeniyetler İttifakı'nın ortak idarenin sonucu doğduğunu ve en büyük avantajının "eylem ve sonuca yönelik olması" olduğunu vurgulayan Sampaio, "Teorik ve kavramsal tartışmalar artık somut çerçevelere oturtulup, tartışmalar aydınlanmalı. Ulusal programlar açıklanıp, uygulanmalı ve uluslararası kuruluşlarla anlaşmalar yapılmalı" dedi.
Sampaio ayrıca, "Temel ve derin konular kısa sürede çözüme kavuşmayacak, ama lütfen vazgeçmeyin ve yılmayın. Tehlike tüm insanlığı etkilemektedir. Önlem alınmazsa köktendincilik ve fanatizm size engel olacaktır. Medeniyetler İttifakı ağır bürokratik bir makine olmamalıdır" diye konuştu.
Bu arada, BM nezdinde Medeniyetler İttifakı projesine destek veren 78 ülkeden sadece 11'i 2007 yılında projeye finansman desteği sağladı ve bu destek toplam 7 milyon euro oldu.
Erdoğan'ın korumalarıyla güvenlikçiler arasında arbede
Bu arada Başbakan Erdoğan'ın korumalarıyla İspanya'daki güvenlik güçleri arasında arbede yaşandı. Tartışma çevredekilerin müdahalesiyle son buldu.
Erdoğan, Medeniyetler İttifakı 1'inci Forumu'nda katılmak üzere organizasyonun yapılacağı binaya geldi. Erdoğan'ın ardından korumaları da binaya girmek istedi.
Ancak kapıdaki görevliler Erdoğan'ın korumalarının binaya girmesine izin vermedi.
Bunun üzerine korumalar arasında itiş kakış yaşandı. Çevredekilerin müdahalesiyle taraflar yatıştırıldı.
BRÜKSEL'DE İKÖ OFİSİ AÇILIYOR
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) Genel Sekreteri Ekmelettin İhsanoğlu ile görüştü.
İhsanoğlu, görüşmenin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Başbakan Erdoğan ile Medeniyetler İttifakı konusunda görüş alışverişinde bulunduklarını söyledi.
Brüksel'de İslam Konferansı Örgütü ofisi açacaklarını bildiren İhsanoğlu, bunun için gerekli izinleri aldıklarını kaydetti.
İhsanoğlu, İKÖ olarak KKTC'ye uygulanan "gayrı insani" ambargonun kaldırılması için çalışma yaptıklarını söyledi.
Medeniyetler İttifakı Toplantısı'na ABD'nin katılmadığının hatırlatılması üzerine İhsanoğlu, "Toplantıya kim geldi, kim gelmedi önemli değil. İslam ile Hristiyanlık arasında tarihi uzlaşmanın sağlanması gerekiyor. Hristiyanlarla Museviler uzlaşma sağladı. Hristiyanlıkla İslam arasında da uzlaşma sağlanabilir" diye konuştu.
Proje BM nezdinde yürütülüyor
İspanya ve Türkiye'nin eşbaşkanlığında ortaya atılan ve Birleşmiş Milletler nezdinde yürütülen projenin birinci forumuna, Medeniyetler İttifakı Dostluk Grubu'ndaki 70'in üzerinde ülkeden 350 konuk katılıyor.
Gündemdeki projeler arasında ani krizlere müdahale heyetinin oluşturulması da bulunuyor. Buna göre, akil adamlardan oluşacak acil müdahale heyeti, bir kriz durumunda olaya müdahale edecek.
İslamiyet'i Batı dünyasına tanıtan bir filmin çekilmesi de forum gündeminde yer alan projeler arasında.
Ayrıca Medeniyetler İttifakı'na katkı sağlayanlara Nobel Barış Ödülü benzeri büyük bir ödülün verilmesi de planlanıyor.
Foruma kimler katılacak?
Foruma, birçok ülkeden devlet ve hükümet başkanları, dışişleri bakanları, dini liderler, siyasetçiler, işadamları, gazeteciler, kültür ve sanat dünyasından önemli isimler katılıyor.
İspanya Dışişleri Bakanlığı kaynakları, Medeniyetler İttifakı Dostluk Grubu'nda 70'in üzerinde ülkenin bulunduğunu kaydederek, ABD ve İsrail'in bu grubun içinde olmadığını, Vatikan'ın da foruma davet edilmediğini bildirdi.
Foruma katılacağı kesinleşenler arasında AB Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana, Cezayir Devlet Başkanı Abdülaziz Buteflika, Slovenya Cumhurbaşkanı Danilo Turk, Finlandiya Cumhurbaşkanı Tarja Halonen, Fas Dışişleri Bakanı Taib Fassi Fihir, Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa, İslam Konferansı Teşkilatı Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu bulunuyor.
Medeniyetler İttfakı projesinin yayılması için medyatik isimleri çekmeyi amaçlayan foruma ayrıca, Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk, yazar Paulo Coelho, Nobel barış ödüllü Şirin Ebadi, Ürdün Kraliçesi Nur ile sinema dünyasından Antonio Banderas, George Clooney ve Angelina Jolie'nin de katılması bekleniyor.
Medeniyetler İttifakı projesi, Londra'daki terör saldırıları sonrası İslam dünyası ile Batı arasındaki önyargıların kırılması amacıyla başlatılmıştı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA || Gerilim had safhada! Putin'den açık tehdit: Füze veren de hedef
Bir telefonla satıldı! Osman Hamdi Bey'in tablosu Paris'te rekor fiyata alıcı buldu
İran’da neden “başkentin Tahran'dan taşınması” gündemde? Pezeşkiyan: Zaman kaybediyoruz, başka seçeneğimiz yok!
NASA'nın geleceği Musk'ın elinde mi? Uzmanların endişesi büyük: Sonunu getirebilir...
SON DAKİKA! Nükleer tehdit Avrupa'da bu maddeye talebi patlattı (Ukrayna'nın ABD ve İngiliz füzelerine karşılık Rusya’dan balistik füze!)