hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Son Dakika Haberi | İranlılar o görseli paylaşıyor: "İNKİTAM!" | VİDEO HABER

    KAYNAKCNN TÜRK

    Haniye suikastı sonrası Orta Doğu'da gerilim İran devlet televizyonundan yapılan açıklama yükselmiş, Kanal 3 televizyonu spikeri canlı yayında "Önümüzdeki saatlerde dünya çok önemli gelişmelere sahne olacak" ifadelerini kullanmıştı. İranlılar şimdi de "Şehirlerinizi bırakın, Ebabil Ordusu intikam için geliyor" yazılı görseli paylaşmaya başladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İran'ın büyük saldırı planını CNN TÜRK'te Ne Oluyor? programında yorumlayan uzman isimler, şunları söyledi:

    Akademisyen Doç. Dr. Levent Ersin Orallı: 

    Ebabil Ordusu ilk projenin adı aslında. Yani 1979-1980 ile beraber, İHA ve SİHA teknolojisinde İran bir devrim yarattı. 40 yıl önceye gittiğimiz zaman ilk uçan İHA'nın adı Ebabil. Şimdi gelinen nokta itibariyle İran, tamamen İHA'lardan ve SİHA'lardan oluşan aslında çok güçlü bir teknolojiye de sahip. Ebabil'in Demir Kubbe'yi delme gücü var mı? 16 tanesini Nisan'da gördük, başaramadılar. En azından 10-15 tanesinin düştüğü, diğerinin imha edildiği söylendi. Belki de İran kaynakları üzerinden bir okuma yaparsak, kritik yerler vurulduysa o zaman belki de belirli bir başarı elde edilmiş diyebiliriz. 

    Son Dakika Haberi | İranlılar o görseli paylaşıyor: İNKİTAM | VİDEO HABER

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bir gerçeklik var. Siz İran'dan bunları gönderdiğiniz an karşınıza bir Ürdün duvarı da çıkıyor. Ürdün, 'Biz hava sahamızı kapatıyoruz. İran'dan böyle bir saldırı gelirse benim hava sahamda olduğu için ben bunları vuracağım' dedi. İran'ın Tel Aviv'e gidebilmesi için önce Irak'ı, ardından Suriye'yi, ardından Ürdün'ü aşması gerekiyor. En hızlı giden 6 saatte varabiliyor, yavaş gideni de 9 saatte varabiliyor. Bu İHA'ları kaldıracaksa Irak sınırından kaldırır. Tahran'dan kaldırmaz, Tebriz'den de kaldırmaz. Irak sınırına en yakın vilayetinden kaldıracaktır. 6 buçuk 7 saatte bu görüntüler ortaya çıkabilir. Ama şunu belirtelim; İran'ın nisandaki karşı meşru müdafaasında en teknolojik İHA'ları kullanmadığını duyduk. İran bunu yapar mı? Yapabilir ama yapmayacak.

    Son Dakika Haberi | İranlılar o görseli paylaşıyor: İNKİTAM | VİDEO HABER

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Eğer Iran hakikaten Ebabil Ordusu üzerinden onlarca, yüzlerce İHA ve SİHA'yı buraya yönlendirirse Demir Kubbe çaresiz kalır ve çok muhtemel Tel Aviv, Hayfa ve Kudüs vurulur. Fakat buradan bir başarı elde etmesi için sadece askeri tesislerin vurulması beklenir. Günler öncesinde bunu söyleyip de böyle bir operasyon yapmaya kalktığı zaman sadece Demir Kubbe'yi görmeyecek. ABD'nin iki tane çok kuvvetli uçak gemisi var ve o uçak gemileri vasıtasıyla zaten yeni bir kubbe oluşuyor. Artık Ürdün de bir kubbe daha var. Yani benim kanaatim İran bu semalarda Ebabil Ordusu'nu göstermesi mümkün olmayan bir devlet.

    Güvenlik Uzmanı Coşkun Başbuğ:

    Bu her zaman bizim bahsettiğimiz iki ülke arasında psikolojik savaş oynanıyor diye onun bir izdüşümü. İran bunu istese yapar mı? Yapar da yapmaz. İran bu gücü şu ana kadar niye kullanmadı? Lafta yıkıyorlar, döküyorlar, dönüyorlar ama icraatta bir türlü bir araya gelmiyorlar. Mesela Hizbullah'ın çekmiş olduğu görüntü. Niye servis edersin ki o görüntüyü? Husiler bilmez mi caydırmayı? Direk vuruyor, geçiyor. Hizbullah daha avantajlı. Ebabil'in manevi, dini değeri var. Tarihte ve İslamiyet'te karşılığı olan bir söylem. Yani İran buradan motive etmeye çalışıyor. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Son Dakika Haberi | İranlılar o görseli paylaşıyor: İNKİTAM | VİDEO HABER

    İran'ın elinde bu teknoloji var. Bunu Rusya'ya sattı. Şahid-136 bugün dünyada ciddi kabul gören bir teknoloji. Bin 500 kilometreye kadar bunun menzili var. Patlayıcı olarak 70 kiloya kadar taşıma kapasitesi var. İstese bunu kullanır ve etki sağlar. İran'ın bir önceki saldırısında İsrail'in yalnız kaldığını zannettik. Bir önceki İran'la İsrail arasındaki o kayıkçı kavgası var. 'Böyle vurdum, geldim, geliyorum...' Orada bak İran'ın yaptığı saldırıya tahammül etmeyip karşı koyan ülkeler Ürdün. Ürdün Müslüman ve Arap olan bir ülke, kağıt üstünde öyle görünüyor. İran'ın yayınladığı füzelere kalkan oldu ve açıklama yaptı Ürdün. 'Hava sahamı İran'a kapattım, İsrail'e açtım' dedi. Nasıl açıklayacaksın? Suriye'de de benzer bir tavır ortaya koydu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow