hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Birbirlerine girdiler! İsrail'de büyük kavga: "Bana değil Hamas'a çalışıyorsunuz"

    KAYNAKCNN TÜRK

    Hamas lideri İsmail Haniye'ye düzenlenen suikastın ardından Kahire'de bulunan ateşkes görüşmeleri heyeti İsrail'e geri döndü. Ancak heyetin dönüşüyle birlikte hem ABD'den hem de İsrail'den Netanyahu'ya yönelik suçlamalar arttı. ABD basını, Netanyahu'nun güvenlik ve istihbarat toplantısında kavga ettiğini ve üst düzey yetkililere bağırdığını yazdı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD BASINI: BIDEN HANİYE SUİKASTINDAN DOLAYI ÖFKELİ

    Tahran'da bulunan Hamas lideri İsmail Haniye'nin cenazesi Katar'a yola çıktığında, İsrailli ateşkes heyeti de Mısır'dan İsrail'e yola çıktı. Ateşkes olasılığı bir sonraki bahara kaldı. Heyet, İsrail'e ayak basamadan, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun telefonu çaldı. Arayan ABD Başkanı Joe Biden'dı. Biden Netanyahu'ya bağırdı, suikastle ilgili suçladı. Netanyahu da istihbarat başkanına yansıttı öfkeyi.

    "BANA DEĞİL HAMAS'A ÇALIŞIYORSUNUZ"

    Bu iddiaların sahibi ABD basını. İddiaya göre, Netanyahu Biden'la konuşmasının ardından İsrail iç ve dış istihbaratları Şin-Bet ve Mossad'ın yetkililerini topladı. Onlara bağırdı, saatlerce kavga etti. İstihbarat başkanlarına, "Siz bana değil, Yahya Sinvar'a çalışıyorsunuz. Hamas'a değil, bana baskı yapıyorsunuz" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bunun üzerine Şin-Bet ve Mossad başkanları iddiaya göre dışarıda konuştu ve Hamas'ın elinde bulunan Netanyahu'nun ateşkesi istememesi ve rehinelerin başına bir şey gelmesi durumunda tüm sorumluluğun Netanyahu'ya ait olacağına karar verdi. Netanyahu'nun anlaşma yapmak istemediğini açıklayacaklarını konuştular.

    İddiaların sebebi, heyetin Kahire'den dönmesi. ABD basını müzakere heyetinin geri dönme nedenlerinden birinin Netanyahu ile ordu arasında esir takası müzakerelerinde yaşanan anlaşmazlık olduğunu yazdı.

    ATEŞKES HEYETİ: ANLAŞMA ARTIK İMKANSIZ

    Bir diğer neden ise Netanyahu'nun anlaşma için ortaya koyduğu talepler. Buna göre, silahlı Filistinlilerin güneyden kuzeye dönmesinin engellenmesi ve İsrail ordusunun Gazze ile Mısır sınırındaki Philadelphia koridorunda kalmasını isteyen şartlar, hem heyetin hem de ABD'nin tepkisini çekti. İsrailli yetkililer, şartların ateşkesin sağlanmasını imkansız hale getirdiğini söyledi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow