hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Halepçe katliamında ölenler anıldı

    Halepçe katliamında ölenler anıldı
    expand

    Halepçe Katliamı'nın 26'ıncı yıldönümü dolayısıyla Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde çeşitli anma törenleri düzenlendi

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Halepçe Katliamı'nın 26'ıncı yıldönümü dolayısıyla Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) çeşitli törenler düzenlendi. 'Şehitleri' anmak için IKBY'nin Halepçe, Erbil, Süleymaniye, Duhok ve Kerkük kentinde anma etkinlikleri organize edildi. Saat 11.00'da Irak'ın Kürt bölgesindeki vatandaşlar, Halepçe şehitleri için 5 dakika saygı duruşunda bulundu. Trafiğin durduğu bu dakikalarda, insanlar otomobillerinden inerek dualar etti. İş yerleri ve evler önünde de vatandaşların ayakta Halepçe 'şehitlerini' andıkları görüldü.

    Acılar tazelendi

    Etkinliklerin merkezi Halepçe'de, kent meydanında toplanan binlerce kişi, "Şehitlik Anıtı'na" yürüdü. Burada kurbanlar için Kur'an-ı Kerim okundu.

    Acılar, 26 yıl sonra tekrar tazelendi. Kimyasal gaz saldırısında yakınlarını kaybedenler, mezar taşları başında gözyaşları döktü. Etkinliğe katılanların çoğunlukla siyah giyinmesi dikkat çekti.

    Barzani'ye il teşekkürü

    Anma törenlerinde yapılan konuşmalarda Halepçe'nin il yapılmasına vurgu yapıldı. Halepçeliler, katliamın 26'ıncı yılında ilçelerini il ilan eden IKBY Başkanı Mesut Barzani'ye teşekkür ettiler. Halepçe Kaymakamı Goran Edhem, törende yaptığı konuşmada, "Kimyasal saldırıdan sonra yok olmuş, harabeye dönüşmüş bir Halepçe vardı. Çok şükür kısa sürede halk olarak ayağa kalktık ve şimdi Halepçe'nin il olduğu günleri gördük" dedi.

    Halepçe için ağıt yaktılar

    Erbil'de Şehir Parkı'nda düzenlenen anma törenine yüzlerce kişi katıldı. Törende sahneye çıkan bir müzik grubu, def çalgısı eşliğinde Halepçe'de yaşananlar için ağıtlar yaktı.

    Daha sonra söz alan Erbil Valisi Nevzat Hadi, Halepçe'yi Hiroşima ve Nagazaki'ye benzeterek, "Fakat bu katliamı, devlet başkanı kendi halkına karşı yaptı. Diktatör Saddam Hüseyin'in emriyle Halepçe halkı üzerine bombalar yağdırıldı. Bu, vicdansız ve insanlık değerlerinden uzak karar nedeniyle binlerce insan hayatını kaybetti. Bu saldırı, insanlığa karşı işlenmiş büyük bir suçtur" dedi.

    "Saddam'ın diğer bütün diktatörler gibi tarihin çöplüğüne gömüldüğünü" ifade eden Hadi, "Kürdistan bölgesinin özgür, Irak'ın ise demokratik bir yapıya kavuştuğunu" belirtti.

    IKBY'nin diğer iki kenti Süleymaniye, Duhok ve Kerkük'te Halepçe için anma merasimleri tertiplendi.


    BDP'den açıklama

    BDP'nin açıklamasında, katliamların sadece insan bedenini hedef almadığı, siyasal ve kültürel alandaki engellemelerin de bu kapsamda değerlendirilebileceği ifade edilerek, "Bu yasakçı zihniyetle Halepçe'de Kürt halkı üzerine kimyasal bomba atan zihniyet arasında özünde bir fark yoktur" denildi.

    BDP Genel Merkezinden yapılan yazılı açıklamada, 16 Mart 1988'de Halepçe'de Saddam Hüseyin yönetimi tarafından kimyasal ve biyolojik silahlarla gerçekleştirilen katliamda beş binin üzerinde Kürt'ün hayatını kaybettiği, binlercesinin sakat kaldığı ve bu silahların etkisinin kuşaklar boyu sürdüğü anımsatıldı.

    Diyarbakır'da Halepçe Katlimı'na protestolu anma

    Kuzey Irak'ın Halepçe kentinde, 5 bin kişinin öldüğü, 7 binin yaralandığı Halepçe Katliamı, Diyarbakır'da düzenlenen çeşitli protesto gösterileriyle anıldı. BDP'nin düzenlediği yürüyüş ardından, Diyarbakır'daki sivil toplum örgütlerinin ortak yaptığı açıklama sonrası konuşan BDP Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, Halepçe Katliamı'nın 'Soykırım' olarak tanınarak, hesabının sorulması gerektiğini söyledi.

    Halepçe Katliamı

    Halepçe Katliamı, 8 yıl süren İran-Irak Savaşı'nda Saddam Hüseyin'in Kürtlere karşı başlattığı "Enfal Hareketi'nin" son aşaması olarak tarihe kaydedildi. Saddam Hüseyin, savaşta İran'a destek vermekle suçladığı Halepçe halkının bombalanması emrini verdi. Bu emir üzerine 16 Mart 1988'de Halepçe semalarına gelen uçaklar, halkın üzerine gaz bombalarını yağdırdı. 5 bin insanın öldüğü saldırıda, 7 bini aşkın insan yaralandı. Binlerce insan, Halepçe'den kaçarak İran'a ve Türkiye'ye sığınmak zorunda kaldı. Bu kaçış esnasında da yüzlerce insan hayatını kaybetti. Daha sonra 19 Ağustos'ta İran ile Irak arasında ateşkes imzalandı. Ateşkesten 5 gün sonra Irak ordusu, Halepçe'yi geri aldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kırım'daki referandumda oy verme işlemi başladı

    Bahçeli'den Berkin Elvan mesajı

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow