Halepçe Katliamı'nda ölenler anıldı
Saddam Hüseyin'in 16 Mart 1988'de kimyasal silahlarla vurduğu Halepçe kasabasında ölen 5 bin kişi yapılan törenlerle anıldı.
Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin tarafından kimyasal silahlarla vurulan Süleymaniye kentine bağlı Halepçe kasabasında hayatını kaybeden 5 bin kişi Erbil'de düzenlenen törenle anıldı.
Erbil Kalesi önünde programa; Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Parlamento Başkanı Arsalan Bayiz, Erbil Valisi Nevzad Hadi, yetkililer ve halk katıldı.
Sanat ve Tiyatro Başkanlığı tarafından hazırlanan gösteride Halepçe'ye yapılan saldırı ve yaşanan vahşet sanatsal bir şekilde anlattı.
Programda konuşan Erbil Valisi Navzat Hadi, "Bu günü hatırlamak ve dünyaya bir soykırım olarak tanıtmak bizim boynumuzun borcudur. Çünkü bu girişimler Kürt milletini yok etme zalimce kalleşçe katletme girişimleri idi" diye konuştu.
Sanat ve Tiyatro Başkanlığı tiyatro oyuncusu Kasim Nuri, "Biz her yıl bu olayı anmak için çalışmalar yapıyoruz. Bu yıl ise sokakta yapılan bir oyun sergileyeceğiz" dedi.
Tiyatrocu Enwer Haxani de, "Bu şehitlerin kanıydı bugün. Kürt bölgesi bu rahata kavuştu işte o yüzden Halepçe'yi bir simge yapmalıyız." diyerek konuştu.
Gösteriyi hazırlayan ve yazan Senerist Rızgar Faki Awla da, "Bu olayı içten yaşamak ve bu şekilde anlatmak istedim." ifadesini kullandı.
Program, katliamı anlatan serginin gezilmesinin ardından sona erdi.
Diyarbakır'da da anma
Diyarbakır'da bazı sivil toplum kuruluşu ve siyasi parti temsilcileri, Halepçe katliamının 25. yıldönümü nedeniyle Ofis semtinde biraraya geldi. Üzerinde katliamı anlatan fotoğrafların yer aldığı kefeni andıran beyaz çarşaf giyen gruptakiler, ellerinde meşalelerle Koşuyolu Parkı'na kadar yürüdü. Burada, Halepçe katliamını anlatıldığı sinevizyon gösterisinin ardından grup, İnsan Hakları Anıtı'nın çevresinde mum yaktı. Anmaya BDP Diyarbakır Milletvekili Emine Ayna da katıldı.
Davutoğlu da Halepçe'de katledilenleri andı
Katıldığı bir programda Halepçe Katliamına ilişkin konuşan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'da "Bugün nasıl yüreklerimiz Suriye için yanıyorsa, akan her damla kana yüreğimiz yanıyorsa, bundan tam 25 yıl önce o zaman ki zalim Saddam Halepçe'deki kardeşlerimize kimyasal silahla saldırmaya başlamıştı. Srebrenitza'daki Boşnak kardeşlerimizle, Halepçe'deki katledilen Kürt kardeşlerimizle bugün Suriye'de katledilmekte olan Arap, Kürt, Nusayri, Sünni kardeşlerimizle dayanışma arasında hiç bir fark görmüyoruz" dedi.
Halepçe'de ne olmuştu?
İran-Irak Savaşı sırasında, Celal Talabani liderliğindeki Kürdistan Yurtseverler Birliği'ne bağlı Peşmergeler Halepçe kasabasına girdi ve isyan başlattı. Saddam Hüseyin de Kürtlere karşı El-Enfal Harekâtı'nı düzenledi ve "Kimyasal Ali" olarak bilinen generaline, zehirli gaz bombaları kullanmasını emretti. 16 Mart 1988'de zehirli gaz bombalarını taşıyan sekiz MiG-23 uçağı tarafından Halepçe kasabasına bombardıman düzenlendi. Saldırı sonucu, Halepçe'de 5 binden fazla insan öldü; 7 binden fazla insan da yaralandı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Beyaz Saray’da Noel hazırlıkları tamamlandı
Özgür Suriye'nin Sığınmacısı Esma Esad: İngiltere'de O'nu İsteyen Yok!
Suriye'de Yeni Dönem: 61 Yıllık Baas Rejiminin Sonu ve Geçici Yönetimin İlk Adımları
Rusya, Ukrayna'da apartmanı vurdu: 1 ölü, 14 yaralı
SON DAKİKA HABERİ: İran’da yasaklanan WhatsApp ve Google Play yeniden erişime açıldı