Ek Protokol imzalandı
AB Dönem Başkanı İngiltere, Gümrük Birliği Ek Protokol metnini imzalayarak Türkiye'nin AB Daimi Temsilcisi'ne gönderdi. Türkiye de protokolü bu akşam imzaladı ve Güney Kıbrıs'ı tanımadığını bildiren bir deklarasyon yayımladı.
Gümrük Birliği anlaşmasını Kıbrıs Rum kesimi de dahil 10 yeni Avrupa Birliği üyesini kapsayacak şekilde genişletecek Ek Protokol imzalandı. İmza, Türkiye'nin AB Daimi Temsilcisi Büyükelçi Oğuz Demiralp tarafından atıldı.
Türkiye ile AB Dönem Başkanı İngiltere arasında mektup teatisiyle yürütülen imza süreci, imzalı metnin, Türkiye'nin Ek Protokol'ü imzalamasının Kıbrıs Rum kesimini tanıdığı anlamına gelmeyeceğine yönelik deklarasyonla birlikte İngiltere'ye gönderilmesiyle tamamlandı.
İngiltere'nin AB nezdindeki Büyükelçisi John Grant, bu akşam Ek Protokol metnini 25 üye adına imzalayarak, Türkiye'nin AB Daimi temsilcisi Oğuz Demiralp'e göndermişti.
Deklarasyonun içeriği
Ek Protokol, TBMM'den Türkiye'nin Kıbrıs Rum kesimini tanımadığını ilan eden deklarasyonla birlikte geçecek. Bugüne kadar sadece ana unsurlarına ilişkin AB tarafına bilgi verilen deklarasyon, tek taraflı yapılacak ve müzakere edilmeyecek.
Deklarasyonda, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin 1960'ta kurulan asıl ortaklık devleti olmadığına dikkat çekilerek, Türkiye için "bu protokolün imzalanması, onaylanması ve uygulanmasının, protokolde atıfta bulunulan Kıbrıs Cumhuriyeti'nin herhangi bir biçimde tanınması anlamına gelmediği" bildirildi.
"Türkiye'nin Kıbrıs'la ilgili deklarasyonu" başlıklı metinde, Türkiye'nin "Kıbrıs Rum makamlarının, Kıbrıs'ta sadece ara bölgenin güneyinde otorite, denetim ve yetki icra ettiği ve Kıbrıs Türk halkını temsil etmediği" tutumunu sürdüreceği belirtildi.
Türkiye'nin Kıbrıs sorununa siyasi bir çözüm bulunması yönündeki kararlılığını muhafaza ettiğine vurgu yapılan deklarasyonda, "Türkiye bu protokolün imzalanması, onaylanması ve uygulanmasının, protokolde atıfta bulunulan Kıbrıs Cumhuriyeti'nin herhangi bir biçimde tanınması anlamına gelmediğini ve Türkiye'nin 1960 Garanti, İttifak ve Kuruluş anlaşmalarından kaynaklanan hak ve mükellefiyetlerini haleldar etmediğini beyan eder" denildi.
CNN TÜRK'e konuşan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Başbakanı Ferdi Sabit Soyer, deklarasyonun beklentileri karşıladığını belirterek, "Ek Protokol'ün imzalanması Gümrük Birliği çerçevesinde aşılması gereken bir sorundu ve bu sorun aşılmıştır" dedi.
Papadopulos'tan veto tehdidi
Türkiye'nin Ek Protokol'ü imzalaması, aynı zamanda yayımladığı deklarasyonla Güney Kıbrıs'ı tanımadığını bildirmesine Kıbrıs Rum yönetiminin ilk tepkisi, "derin üzüntü duyduk" oldu. Rumlar, deklarasyonu hukuki ve siyasi olarak incelemeye aldı.
Kıbrıs Rum kesimi lideri Tasos Papadopulos ise dün yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Ankara Anlaşması'nı AB'nin 10 yeni üyesini kapsayacak şekilde genişleten Ek Protokol'ü, herhangi bir şart veya önkoşul olmadan imzalamak zorunda olduğunu söylemişti.
Papadopulos, ''Türkiye, Ek Protokol'ü bizim açımızdan tatmin edici bir biçimde imzalayana kadar, AB ile üyelik müzakerelerinin başlatılmasını kabul etmeyeceğiz'' ifadelerini kullanmıştı.
Tasos Papadopulos, Ek Protokol'ün ticaret, mal ya da kişilerin dolaşımı gibi birçok konuyu kapsadığını ifade ederek, Türkiye'nin bunu imzalayarak, AB'nin Kıbrıs (Rum Kesimi) dahil olmak üzere tüm yeni 10 üyesine karşı yükümlü olacağını kaydetmişti.
Blair'den 'Kıbrıs' güvencesi
İngiltere Başbakanı Tony Blair'in davetlisi olarak geçtiğimiz çarşamba günü Londra'da temaslarda bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise AB Dönem Başkanı İngiltere'den 'Kıbrıs güvencesi' aldı.
Londra'da Başbakan Erdoğan ile bir araya gelen İngiltere Başbakanı Blair, ''Ek Protokol'ün imzalanması Güney Kıbrıs'ın tanınması anlamına gelmez'' dedi.
Ek Protokol'ün imza süreci
16 temmuzda, AB Dönem Başkanlığı'nı yürüten İngiltere'den gelen bir heyetle Ankara'da yapılan görüşmeler sonunda imza sürecinin nasıl tamamlanacağı konusunda uzlaşma sağlanmıştı. Buna göre imza süreci şöyle işleyecek:
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA || Gerilim had safhada! Putin'den açık tehdit: Füze veren de hedef
Bir telefonla satıldı! Osman Hamdi Bey'in tablosu Paris'te rekor fiyata alıcı buldu
İran’da neden “başkentin Tahran'dan taşınması” gündemde? Pezeşkiyan: Zaman kaybediyoruz, başka seçeneğimiz yok!
NASA'nın geleceği Musk'ın elinde mi? Uzmanların endişesi büyük: Sonunu getirebilir...
SON DAKİKA! Nükleer tehdit Avrupa'da bu maddeye talebi patlattı (Ukrayna'nın ABD ve İngiliz füzelerine karşılık Rusya’dan balistik füze!)