hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ege'deki uçuşlarda ABD Türkiye'nin yanında

    Egedeki uçuşlarda ABD Türkiyenin yanında
    expand

    Wikileaks'in sızdırdığı Amerikan diplomasi belgelerinin Türk-Yunan ilişkilerine dair boyutu Yunan gazetesi Tanea'da. Belgelere göre, Türkiye ile Yunanistan arasındaki Ege uçuşları anlaşmazlığında Washington, genel olarak Türkiye'ye hak veriyor. Ama Bulamaç ve Eşekadası üzerindeki alçak uçuşlar konusunda Ankara'ya uyarıları da var.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yunanistan'ın yüksek tirajlı gazetelerinden Tanea, Türk-Yunan ilişkilerinin ayrıntılarını ortaya koyan yeni Wikileaks belgeleri yayınladı.

    Belgelere göre ABD, Ege anlaşmazlıkları konusunda Türk tarafına hak veriyor.

    Ancak Bulamaç ve Eşekadası üzerindeki alçak uçuşlar için Yunan tarafını haklı buluyor.

    "O" belgelerden biri 29 Haziran 2010 yılına ait.

    Belgede Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun, dönemin ABD Büyükelçisi James Jeffrey ile yaptığı görüşmenin ayrıntıları var.

    Amerikalı büyükelçi meskun adalar dediği Bulamaç ve Eşekadaları üzerinde Türk jetlerinin alçak uçuşunun yarattığı rahatsızlığa dikkat çekiyor.

    Bakan Davutoğlu, Amerika'nın hassasiyetine,  "bu kayalıkların aidiyeti Kardak gibi ihtilaflı" diyerek karşılık veriyor.

    Büyükelçi Jeffrey'nin cevabı  "egemenlikleri hakkındaki görüşlerinizi ortaya atmak için alçak uçuşlar yapmanız doğru değil" oluyor.

    James Jeffrey'nin Washington'a geçtiği bir telgraftaki ifade aslında o temasların ana fikri gibi.

    Jeffrey o telgrafta, "Türkiye'nin Ege'deki Yunan hava sahası ve karasuları ile ilgili tezleri özlüdür. Ancak iki meskun adanın, Bulamaç ve Eşekadası'nın üzerinden alçak uçuşlar yapmak Türkiye'nin çıkarlarına hizmet etmiyor" diyor.

    Amerikan tarafını, Türkiye'nin havasahası tartışmasında haklı olduğuna ikna eden örneklerden biri, 2006'da bir it dalaşında yaşanan bir kaza.

    Büyükelçi Jeffrey 2009 Mayıs'ın da Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Ertuğrul Apakan ile görüştü.

    Görüşmede 2006'daki it dalaşı da gündeme geldi.

    Büyükelçi Apakan, ABD büyükelçisine;  "Yunan mahkemesi Türk pilotu gıyaben yargıladı ve cezalandırdı. Oysa radarlarda yunan uçağının arkadan Türk uçağına çarptığı belirlendi. Yunan mahkemesi adil değildi" dedi.

    ABD Büyükelçisi daha sonra ABD'ye çektiği telgrafında ise büyükelçinin söyledikleri için "haklı olabilir" yorumu yaptı.

    Büyükelçi Jeffrey'nin 2009 Mayıs'ında dönemin Dışişleri Bakanlığı Denizcilik Havacılık Dairesi Başkan Yardımcısı Büyükelçi Başat Öztürk ile bir görüşme yapıyor.

    O kaza o dönemde yapılan görüşmelerde gündeme geliyor. Jeffrey, Washington'a yolladığı notta şu ifadeleri kullanıyor: "Herhani bir  Türk F-16'sı ne zaman Ege üzerinde uçsa yeri nerede olursa olsun Yunan F-16'sı tarafından taciz ediliyor. Taciz edilen Türk uçağı normal olarak manevra yapıyor. O noktadan sonra Türk savaş uçağının Yunan toprağı üzerinde alçak uçuş yapmaktan sorumlu tutulamaz."

    Belgelere göre, Ege konusunda ihtilaf yaşayan Ankara ve Atina, bir dönem Kıbrıs konusunda alışılmışın dışında bir öneriyi görüşmüş.

    Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, dönemin Yunan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyani'ye, Kıbrıs konusunda son derece ilginç bir öneride bulunmuş:  "Kıbrıs'ta bir çözümü ikimizin de desteklediğini göstermek için sen KKTC'ye git ben de Rum kesimi'ne gideyim" demiş.

    Gazetenin iddiası, bu önerinin, 2009'daki görüşmede Davutoğlu tarafından bizzat James Jeffrey'ye aktarıldığı...

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow