Batı Trakyalı Türklerin SYRIZA'dan üç beklentisi var
Yunanistan seçimlerinin Türkiye açısından önemli başlıklarından biri de parlamentoya giren Türk azınlığa mensup 3 milletvekili. O vekillerden Mustafa Mustafa, BBC Türkçe'ye konuştu, Gündemlerindeki 3 konuyu, anadilde eğitim, müftülük meselesi ve kendilerini de etkileyen ekonomik kriz olarak sıraladı.
BBC Türkçe servisinden Çağıl Kasapoğlu'na konuşan milletvekillerinden Ayhan Karayusuf, Türk azınlığın oylarını Radikal Sol Koalisyon'a vermesini değerlendirdi, "20 yıldan fazla süredir SYRİZA içinde örgütlüyüz, geçmişte Türk azınlık 'komünizm' korkusu nedeniyle uzak duruyordu ama bu aşıldı" dedi.
Milletvekili seçilen 3 isimden bir diğeri Mustafa Mustafa ise, Türk azınlık için ilk, orta ve liselerde verilen anadilde eğitimin, zorunlu olan anaokullarında da verilmesi için çalışacaklarını ifade etti. Mustafa, "Çağdaşlaşmayı bekleyen, aradaki engelleri kaldırıp çift dilliliği bir avantaja dönüştürebilecek bir eğitim sistemi ve bu eğitim sistemini uygulayacak çağdaş, düzeyli kadrolar istiyoruz" diyor.
Yunan siyasetine 1996'da giren, önceki dönemde de SRYZA milletvekili olan Mustafa Mustafa'ya göre, "SYRİZA, azınlık sorunlarına karşı dayanışmacı ve ilkeli bir tavır sergiliyor".
Yunanistan'daki Batı Trakya Türklerinin, hükümetin atadığı müftünün ve kendi seçtikleri müftünün olduğu "çift müftülü" sorunu da var.
Milletvekillerine göre, bu duruma çözüm talebi ve SYRİZA'nın dinlere "eşit yaklaşımı", Türk azınlıkların da sandıkta SYRİZA'yı seçmesinin başlıca nedenleri arasında yer alıyor.
Karayusuf, partisinin bu soruna yaklaşımını da "SYRİZA'nın düşüncesi, halkın bir toplum kesiminin kendisini temsil eden din adamını kendisinin seçmesidir" sözleriyle anlatıyor.
Milletvekili Mustafa da "Genel olarak ülke çapında da devlet ve din işlerinin ayrılmasını istiyoruz" diyor ve Yunanistan'ın yeni Başbakanı, SYRİZA lideri Aleksis Çipras'ın siyasi yemin ederken dini yemin etmemesi için de "Liderimiz tavrı daha ilk gününden ne doğrultuda olduğumuzu gösterdi" yorumunu yapıyor.
Karayusuf'a göre de Çipras'ın bu tutumu "Din tacirliği yapmamasından ve dine saygı göstermesinden" kaynaklanıyor".
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Hamaney'den dikkat çeken açıklama: İran'ın vekil güce ihtiyacı yok
SON DAKİKA! Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Şam'da Ahmed eş-Şera ile bir araya geldi
ABD, HTŞ lideri Colani'nin Başına Koyduğu '10 Milyon Dolar' Ödülü Kaldırdı
SON DAKİKA! Almanya'daki Noel Pazarı Saldırganının Profili Ezber Bozdu
'Battaniyeli kaplanlar' geri gönderildi: Rejimin çöküşü sırasında Irak’a kaçan Esad'ın askerleri iade edildi