hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Mantar Besin Değeri: Mantar Kaç Kalori? Kültür Mantarı Besin Değerleri...

    Mantar Besin Değeri: Mantar Kaç Kalori Kültür Mantarı Besin Değerleri...
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Mantarlar, önemli bir gıda ve ilaç kaynağıdır. Bu bitkiler, çevresel faktörlerden çok etkilenirler ve genellikle nemli, sıcak ve gölgeli ortamlarda yetişirler. Bazı türleri zehirli olabilirken, diğerleri yemek için güvenlidir ve dünya çapında gastronomik öneme sahiptir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mantarlar, insanlar için birçok fayda sağlar. Bazıları antibakteriyel, antiviral ve anti-kanser özelliklere sahiptir ve modern tıpta kullanılan birçok ilacın temel bileşenlerinden biridir. Ayrıca, mantarlar protein, lif ve birçok mineral ve vitamin kaynağıdır.

    Mantarın Besin Değeri

    Mantarlar düşük kalorili, yağsız ve sağlıklı besin kaynaklarından biridir. Ayrıca, besin değerleri çeşitli mantar türlerine göre değişebilir. Genel olarak mantarlar protein, lif, vitaminler, mineraller, antioksidan gibi besin öğelerini içerir. Bu çerçevede kaliteli protein kaynaklarından biri olan mantar, 100 gramında yaklaşık 3-5 gram protein ihtiva eder.

    Mantarlar, çözünebilen ve çözünmeyen lifler içerir. 100 gram mantar içerisinde 1-2 gram civarında lif bulunur. Ayrıca mantarlar hem D vitamini hem de B grubu vitaminler (niasin, riboflavin, pantotenik asit ve folat) açısından zengin bir kaynaktır. Diğer taraftan mantarlar içerisinde, potasyum, selenyum, bakır, demir, çinko ve fosfor gibi mineralleri de bulundurur.

    Mantar Kaç Kaloridir?

    Mantarların kalori içeriği, türlerine hazırlanma şekline bağlı olarak değişebilir. Ancak genel olarak, mantarlar düşük kalorili gıdalardır. Örneğin, 100 gram beyaz mantarın yaklaşık 22 kalori olduğu tahmin edilmektedir. 100 gram mantar aynı zamanda yaklaşık 3-5 gram protein, 1-2 gram lif ve birçok vitamin, mineral içerir.

    Ancak, mantarların kalori içeriği, özellikle yağ ve sos gibi eklenen malzemelerle birlikte pişirildiğinde artabilir. Bu nedenle, mantarları pişirirken mümkünse az yağ veya yağsız pişirme yöntemleri kullanmak kalori alımını azaltmaya yardımcı olabilir.

    Kültür Mantarı Besin Değerleri

    Kültür mantarının besin değerlerini, türü, büyüme koşulları, yetiştirildiği toprağın özellikleri ve diğer faktörler etkileyebilir. Ancak genel olarak, kültür mantarı yaklaşık 3-4 gram protein, 1 gram karbonhidrat ve 1 gram lif içerir. Çok az miktarda yağ ihtiva eden kültür mantarı C vitamini, D vitamini, folat ve tiamin gibi vitaminlerde içerir.

    Potasyum, demir ve selenyum gibi birçok mineral içeren bu besinlerin kalori düzeyi tüketim miktarına göre artış gösterebilir. Mantarlara karşı alerjik reaksiyonlar geliştirilebileceği için tüketim öncesi alerjinizin olup olmadığını öğrenilebilir.

    Mantarın Faydaları Nelerdir?

    Mantarlar oldukça sağlıklı ve faydalı gıdalardır. Bu kapsamda, içerdikleri beta-glukanlar gibi polisakkaritler bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olabilir. Bazı mantar türleri, antioksidan ve anti-inflamatuar özellikleri nedeniyle kansere karşı koruma sağlayabilir. Kan şekerinin kontrol altında tutulmasına yardımcı olur, kolesterolü düşürmeye destek sağlar.

    İçerdiği folat ve potasyum gibi mineraller sayesinde kalp sağlığı için faydalıdır. Mantarlar, kemik sağlığı için önemli olan mineralleri içerir. Anti-inflamatuar özellikleri ile cilt sağlığı için faydalıdır. Zengin lif içerikleri ve probiyotik özelliklerinin ise sindirim sağlığına faydaları vardır.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow