hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Vedat Karabulut Vedat Karabulut

    Spin Off Nedir? Girişimcilik ile Ne İlgisi Var?

    29.05.2024 Çarşamba | 09:46Son Güncelleme:

    Şirketler genellikle yeni ve bağımsız bir işletme yaratma ihtiyacı duyar ve bu amaçla spin-off veya spin-out olarak adlandırılan seçeneklere başvururlar. Vergi avantajlarıyla önemli bir fark yaratan spin-off girişimleri, "bölünmüş iş" veya "yan ürün" olarak Türkçe'de ifade edilir. Bu içeriğimizde, spin-off şirketlerin ne anlama geldiğine yakından bakacağız.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    SPIN OFF NE ANLAMA GELİYOR?

    Son zamanlarda, spin-off veya spin-out kavramlarını özellikle popüler kültür, sanat ve sinema gibi alanlarda sıkça duymaya başladık. Ancak bu terimler aslında kurumsal iş dünyasında daha fazla karşılık bulur. Spin-off, genellikle büyük bir işletmeden ayrılan ve genellikle yatırımcı desteğiyle piyasaya giren bağımsız ve küçük şirketlerin olduğu bir süreci ifade eder. Bu ayrılan veya doğru bir ifadeyle bölünen şirket, varlıkları veya borçlarıyla birlikte gelir. Ticari literatürde, bu tür iş girişimleri genellikle iştirak bölümlerinden kaynaklandığı için "ticari bölünme" olarak da adlandırılır.

    SPIN OFF YATIRIM NEDENLERİ

    Spin-off yatırımlarında amaçlar ve motivasyonlar oldukça çeşitlidir. Örneğin, daha belirgin bir tema veya konuya odaklanma ihtiyacı hisseden büyük şirketler, bu yönteme başvurabilir. Aynı şekilde, ana şirketler farklı nedenlerle yan ve bağımsız şirketler oluşturma ihtiyacı duyabilir. Spin off işlemlerinde genellikle karlılık ön plandadır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Son dönem de, hem ülkemizde hem de dünya genelinde birçok şirketin spin-off girişimlere olumlu yaklaştığını görmekteyiz. Ancak bu global şirketlerin hedefleri birbirinden farklı olabilir. Büyük ölçüde, şirketin piyasa değerini artırmak amacıyla bölünerek büyüme stratejisi genellikle tercih edilir. Özellikle, farklı sebeplerden dolayı piyasa değerini kaybeden şirketler, bu önemli adımı atarak hisse değerlerini korumayı ve güçlü konumlarını sürdürmeyi amaçlarlar.

    Spin-off şirketlerinin başarısı, elbette ana şirketin hisse değerlerini de olumlu yönde etkiler. Bu süreç, hem şirketi hem de paydaşları memnun eder.

    ŞİRKETTE YENİ GİRİŞİMLERE UYUM SÜRECİ

    Spin-off işlemlerinde bir başka neden de daha verimli veya dinamik bir çalışma kültürü oluşturmaktır. Ne kadar deneyimli olursa olsun, şirketlerin yönetim kadroları bazı faaliyetlerde veya denenen yeni iş modellerinde uyum sorunları yaşayabilir. Yeni iş modelleri için dinamik ve yenilikçi bir ekibe ihtiyaç vardır. Mevcut yönetim bu vizyondan uzak olabilir.

    Şirket içindeki yenilenme süreci istenilen hızda gerçekleşmeyebilir. Bu tip senaryolarda, yeni ve dinamik bir yönetim anlayışına geçme, girişimci ve yaratıcı ekiplerle çalışma isteği ortaya çıkabilir. Bu nedenle, tüm yeni girişimler genellikle yeni ve bağımsız bir şirket üzerinden yapılır. Bu bağımsız şirket dış yatırımlarla büyümeye devam ederken, ana şirketin yenilenmiş vizyonunu destekleyecek iş ortakları, tedarikçiler veya stratejik ortaklar ortaya çıkabilir. Tüm bu paydaşlar, ana şirketin bir spin-off'u olarak kendilerine yer bulabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    TEK BİR SEKTÖRE ODAKLANMA

    Ana şirketler genellikle büyüme stratejileri kapsamında birçok sektöre odaklanma eğilimindedir. Ancak spin-off yatırımlarıyla, yönetimin tek bir faaliyet alanına odaklanması daha mümkün hale gelir.

    Örneğin, ilaç üretimi konusunda önemli bir dünya markası olan bir firma, geçtiğimiz zamanlarda Alcon'u satın almıştı. Ancak daha sonra bir ilaç firması, sadece ilaç üretimine odaklanmaya karar verdi ve Alcon'u spin-off etti. İki şirketin aynı çatı altında düşündüğü büyüme hedeflerini yakalayamadığı düşünüldüğünde, spin-off işlemi ile daha hızlı büyüyebilecekleri tahmin ediliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dünya genelinden ve ülkemizden şirketlerle ilgili örnekler çoğaltılabilir. Büyük şirketler, operasyonlarını daha verimli hale getirmek, hisse değerini artırmak, hissedarlarını memnun etmek ve yeni iş girişimlerini desteklemek amacıyla spin-off yatırımlarına devam etmektedirler.

    Sonuç olarak, ülkemizde de durum hemen hemen bu şekilde devam ediyor. Yüzlerce başarılı şirketler var ve Dünya markası olma yolunda emin adımlarla ilerliyorlar.

    Sağlıkla ve Sevgiyle kalın,

    TOPLU ULAŞIM VE KALABALIK ORTAMLARDA 2 KURALI LÜTFEN UNUTMAYIN! MASKE – TEMİZLİK