hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Tarık Demirkan Tarık Demirkan

     “Yıldız Savaşları” aktörlerinden “Korsan Parti"ye Avrupa’da siyasetin renkleri

    28.10.2015 Çarşamba | 16:13Son Güncelleme:

    Adaylar ve seçmenler, demokrasinin toplumsal bir hayat biçimi olmasından bu yana seçimlerin değişmez ikilisi. Peki, ama adaylar kimlerden oluşuyor? Ve seçmenlerin tavrı süre içinde nasıl değişiyor? Türkiye’de seçimlere giderken buyurun şenlikli bir Avrupa turuna çıkalım...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bilimkurgu sinemanın unutulmaz filmlerinden  “Yıldız Savaşları”nın kötü kahramanını hatırlarsınız. Darth Vader evrenin karanlık gücüydü, ancak varoluşun kurtuluşu da ona bağlıydı. Evreni sonuçta onun oğlu kurtaracaktı.

    “Yıldız Savaşları” aktörlerinden “Korsan Partiye Avrupa’da siyasetin renkleri

    Geçenlerde Ukrayna’daki Lenin heykeli birileri tarafından heykele giydirilen kostümlerle Darth Vader haline getirilmişti. Ve bu seçim kampanyasının bir parçasıydı. Ukrayna’da başkanlık seçimleri için kurulan “İnternet Partisi” gerçek kimliği bilinmeyen “Darth Olekszijovics Vader”i cumhurbaşkanı adayı göstermişti. 

    Hakkında sadece 1956’da doğduğu ve Gıda Fakültesini bitirdiği bilinen “Darth Olekszijovics Vader” eğer seçilirse Ukrayna’yı “Evren İmparatorluğun” en zengin ülkelerinden biri yapacağını söyleyerek kampanyasını başlatmıştı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    “Yıldız Savaşları” aktörlerinden “Korsan Partiye Avrupa’da siyasetin renkleri

    Yıldızlar savaşının tüm kahramanları İnternet Partisi tarafından seçim için sefer edilince, birkaç gün sonra da kimliğini açıklamamakta ısrar eden Chewbacca sokak kampanyasında Ukrayna polisi tarafından tutuklanacak ve bu da tüm dünyada yankı bulacaktı.

    Polonya’da ise geçen yıl başkanlık seçimlerinde Rock ve Punk sanatçısı Paweł Kukiz adaylık için başvurmuş ve tam % 21 oy almıştı. Polonya sanat dünyasının renkli siması başkanlık seçimlerindeki başarısının hiç tesadüf olmadığını geçen hafta genel seçimlerde de gösterdi ve partileşerek girdiği seçimlerde % 10’a yakın oy alarak Polonya’da 3. büyük siyasi güç oldu.

    “Yıldız Savaşları” aktörlerinden “Korsan Partiye Avrupa’da siyasetin renkleri

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İtalya'da gerçek bir palyaço
    Bundan iki yıl önce de İtalya’da gerçek bir palyaço siyasi arenayı altüst etmişti. Yıllar boyunca televizyonlarda siyasileri hicveden komedyen Beppe Grillo, sonunda 64 yaşında siyasete soyunmuş, ve İtalya’da var olan politika dünyasının acımasız eleştirisiyle seçimlerde tam 24,5 oy almıştı! “Dost acı söyler” sloganıyla yola çıkan ve siyasilerin rüşvete dayalı dünyasını seçim kampanyasının merkezine oturtan “acımasız palyaço” İtalyanların sevgilisi olmuştu. 

    “Yıldız Savaşları” aktörlerinden “Korsan Partiye Avrupa’da siyasetin renkleri

    Macaristan’da Facebookta 160 binlik grubu bulunan “İki Kuyruklu Köpek” partisi bir türlü yasal engelleri aşarak gerçek bir siyasi parti haline gelemedi. Ancak radikal söylemi, özgürlükçü talepleri ve internet imkânlarını çok iyi, kullanmasıyla tanınan bu parti de eğer seçime katılabilseydi uzmanlara göre % 5’lik barajı rahat bir şekilde aşıp parlamentoya girebilirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ve dünya siyaset meydanlarının yeni aktörlerini tanıtan bu sıralamayı çığır açan oluşumlarından İsveç Korsan Partisi’yle tamamlayalım. 

    “Yeni bir dünya geliyor ve bu dünyanın Orwell dünyası mı yoksa özgürlükler dünyası mı olacağı sorusu şurada düğümleniyor: İnternet kimin elinde olacak?” vurgusuyla ve sorusuyla siyasete atılan İsveç Korsan Partisi, özellikle internet dünyasında tüm yasakların kaldırılması talebiyle seçmenlerin önüne çıkmış ve ülkenin en önemli partilerinden biri oluvermişti. 

    Onun izlerinden yürüyen diğer “korsan partiler” de önemli mevziler kazanmışlardı. İzlanda’da Korsan Parti seçimlerde % 24’e ulaşmıştı.

    İnternet etkisi

    Gerçekten de 21. yüzyılın insanlığın önüne sunduğu ve toplumsal hayatın her alanını kökten değiştiren yeniliklerin siyaset dünyasını etkilemeyeceğini sanmak için fazlasıyla saf olmak gerek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İnternetin yarattığı özgürlük ortamı bireylere kendini ifade etme, ve özgür iletişim kurma imkanı sunuyor. 

    Bu süreçte özgürleşen bireylerin oluşturduğu toplumlar ise, artık geleneksel siyasetlerin dışında kalarak da kendini ifade edebilen oluşumları destekliyor, onlara da var olma hakkı tanıyor. Evet, Türkiye’de politikaya henüz “geleneksel” siyaset akımları egemen. Ama sonuçta internet nasıl ülkeye girdiyse, diğer yenilikler de aynı şekilde girecek ve güçlenecek.

    Bu süreci iyi okuyanlar kazanacak.
    1 Kasım'da sandık başına giderken bu nedenle iyimserliğinizi kaybetmeyin.