hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    Singapur yasakları

    04.08.2024 Pazar | 21:48Son Güncelleme:

    Ünlü ‘Forbes’ ekonomi dergisi dünyanın en zengin 10 kentini açıkladı. Buna göre New York 101 milyarderle toplamda 616.8 milyar dolarla ilk sırayı aldı. En zengin iş insanı ise 94.5 milyar dolar ile Michael Bloomberg olarak gösterildi. İkinci sırada Hong Kong, üçüncü sırada ise Pekin bulunuyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Benim dikkatimi çeken 9. sıradaki Singapur. Singapur hem ülke hem kent. 46 milyarderin toplam serveti 133.3 milyar dolar. En zengin iş insanı ise Nippon Paint boyalar şirketi sahibi Goh Cheng Liang. Singapur çok ilginç bir yer ve yasakları ile ünlü. Zaten bu yasakları sayesinde belki dünyanın en temiz ve şeffaf ülkesi.

    Hiç unutmuyorum Pandemi öncesi Singapur - Malezya ve Tayland’ı kapsayan bir gemi seyahati yapmıştık. Atatürk Havalimanı’nda uçağa binmeden rehberimiz bize özellikle Singapur yasaları ile ilgili ayrıntılı bir brifing vermişti. Çok ta işe yaradı. Örneğin tiryakiler Singapur’a karton sigara sokamayacaklarını üzüntüyle öğrendiler. Ülkeye sadece bir sigara paketi sokuluyordu. Açık olması ve içinde 20 yerine 19 sigara bulunması koşulu vardı. Aynı şekilde alkollü içki gümrüğe takılıyordu Singapur’u terk ederken bile.

    Şimdi size Singapur’un yasaklarından bir demet sunayım: Sakız bulundurmak ve çiğnemek. (Tıbbi olarak sakız çiğnemek gerekiyorsa reçete ile eczaneden satın alına biliyor). Çiçek kopartmak. Yere tükürmek. Çevreyi kirletmek. Sigara içmek. Trafik kurallarına uymamak. Gece duş almak. Duvarlara graffiti çizmek. Evliyseniz sadece bir eviniz olabiliyor. İnternet her yerde ücretli. Ehliyet almanız için bankadaki hesabınızda 120 bin dolarınız olması gerekiyor. Park yeri bildirilemiyorsa araç satın alınamıyor alınırsa da her daim temiz tutulmalı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Korna çalmak, bağırmak, kuşlara yem vermenin cezası yüksek. İstediğiniz zaman ikinci bir şahsa durup dururken sarılamazsınız. Dedikodu ve arkadan konuşmanın yolu mahkeme. Enstrümanı kötü çalarsanız hapsi boylayabilirsiniz.

    Perde açıkken üstünüzü değiştiremezsiniz. Oteldeki odanızın perdeleri hep kapalı tutulmalı. Yabancıysanız ve ülkede çalışıyorsanız ev satın alamazsınız ancak 99 yıllığına kiralayabilirsiniz. Durian adlı nefis tadı olan meyvenin kabuğundaki ağır kokusu nedeniyle toplu taşıtlarda taşınması imkansız.

    Sadece açık alanda kesilmiş olarak satın alınıp tüketiliyor. Yaya geçidi ve ışıklar dışında karşıya geçmenin cezası 500 dolardan başlıyor. Taksiyi elle durdurmak hakaretten mahkemelik olma riskini beraberinde getiriyor. Tuvaletlerde sifon mutlak çekilmeli.

    Singapur Sanskritce de ‘aslan şehir’ anlamına geliyor. Bu katı yasaklar sayesinde ülke tertemiz. Görülmeye değer. Ama rehberinizin size tüm kuralları mutlaka anlatması gerek.