hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    Mutluluğun adı makarna

    27.09.2024 Cuma | 14:50Son Güncelleme:

    İtalya’ya yerleşmek için gittiğimizde babam Roma’da bizi tipik bir lokantaya götürmüştü. Önüme gelen domatesli makarnanın üzerine garson daha sonra ‘parmesan’ olduğunu öğrendiğim toz halindeki peyniri serpiştirmişti. Daha ilk çatalı ağzıma attığımda makarnanın anneannemin pişirdiklerine oranla çok sert olduğunu hissetmiş ve tabağı zar zor bitirmiştim.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Meğer İtalya’da makarna ‘Al dente’ dedikleri dişe gelir şekilde yenirmiş. Sonradan makarna tutkum oldu. Her çeşidini severim ve zevkle yerim. Çocukluğumdan beri damak tadımın önemli bir parçasıdır. Deniz mahsüllüsü favorimdir. Üzerine kesinlikle ‘parmesan’ peyniri serpilmez. Klasik olanların aksine soğanlı, pırasalı, enginarlı, porçini mantarlı spagettileri tercih ederim. Özellikle yabancıların çok beğendiği ‘Carbonara’ makarna sıcakken çiğ yumurta ve salamla karıştırılan çeşidi lezizdir.

    Geçenlerde makarna ile ilgili Roma’da yapılan bilimsel bir araştırmada makarnanın mutluluğun sırrı olduğu adeta kanıtlandı. IULM (Özgür Diller ve İletişim Üniversitesi) nin Davranış ve Beyin Laboratuvarı’nda ele alınan konuda makarnayı sık yiyenlerin mutluluklarının yüzlerinden anlaşıldığı ortaya çıktı.

    Araştırmacılar makarnanın içerisinde bulunan bir amino asit türü olan triptofanın mutluluk hormonu dediğimiz serotonin hormonunu tetiklediğini kanıtladılar. Destek gören serotonin hormonu harekete geçerek ve haz vererek daha mutlu olunmasını sağlıyor. Karmaşık karbonhidratların, makarnada bulunan triptofan ve B vitaminlerinin emilmesine yardımcı olan endorfinleri uyardığı kanıtlanmış ve triptofanların ruh halini düzenlemeye yardımcı olduğu, B vitamini ise serotonin üretirken kasları gevşettiği saptandı. İtalyan bilim insanlarının yaptığı çalışma sonucunda makarna yemenin, müzik dinlemeye veya spor yapmaya benzer güçlü bilişsel işlevleri harekete geçirdiği ortaya çıkartılmış oldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sonuçta mutluluğun adının makarna olduğu ve İtalyanların bol makarna tüketerek, haz alarak yüzlerinin güldüğü ve mutlu ülkeler sıralamasında üst sıralarda olduğu biliniyor. O halde sık sık makarna yemeye devam.