hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    ‘LATİN LOVER’ MARCELLO MASTROİANNİ 100 YAŞINDA.

    25.07.2024 Perşembe | 11:32Son Güncelleme:

    Hollywood’dan gelen film tekliflerine sırtını çeviren yakışıklı İtalyan sinema oyuncusu Marcello Mastroianni’nin 100. doğum yılı bütün dünyada etkinliklerle kutlanıyor. Hemen hemen her festivalde ‘Marcello Günleri’nde ödül aldığı güzel filmleri gösteriliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    En etkili ve ses getiren Federico Fellini’nin ‘La Dolce Vita’ (Tatlı Hayat) taki rolü aslında kendi yaşamının bir yansıması sayılabilir. Çok hızlı yaşadı. Erken evlendi. Eşi Flora Carabella kızı Barbara kucağında yıllarca boşuna evine dönsün diye bekledi durdu. O bir ‘Latin Lover’ yani Latin aşığıydı. Büyük yönetmenlerle iddialı filmlerde oynadı. Genelde rol arkadaşlarına aşık olurdu. Saymakla bitmez. Faye Dunaway, Anouk Aimee, Carole Mallory, Claudia Cardinale, Lauren Hutton bunlardan bir kaçıydı. Çok filmde birlikte kamera karşısına geçen Marcello Sofia Loren için ‘O benim kardeşim ve sırdaşım’ derdi

    Büyük yönetmenlerle çalıştı. Başta Federico Fellini olmak üzere Mario Monicelli, Vittorio De Sica, Luchino Visconti, Dino Risi, Elio Petri, Michelangelo Antonioni, Ettore Scola, Pietro Germi, Luigi Comencini, Mauro Bolognini, Giuseppe Tornatore, Roman Polanski, Robert Altman, Theo Angelopoulos, Marco Ferreri, Bertrand Blier, Nikita Mikhalkov, Raoul Ruiz ve Manoel de Oliveira gibi usta yönetmenlerin favorisiydi.

    Dile kolay toplam 147 filmde rol aldı. Özellikle İtalya’da pek çok ödül kazandı. Üç kez Oscar ödülüne aday gösterildi. Bunlar1963 te ’Divorzio All’italiana’ (İtalyan Usulü Boşanma), 1978’de ‘Una Giornata Particolare’ (Özel Bir Gün) ve 1988’de ‘Oci Ciornie’ (Siyah Gözler) di.

    Marcello Mastroianni koyu Katolikti. Bu nedenle bütün yasak ilişkileri sırasında sadık eşi Flora Carabella’nın oluruna karşın boşanmaya yanaşmadı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    1972 yılı Marcello Mastroianni için dönüm noktası oldu. Nadine Marguant- Trintignant’ın ‘Love Time’ (Aşk Zamanı) filminde rol arkadaşı ünlü Fransız Catherine Deneuve’dü. Daha çekimlerin ilk günü yakışıklı Marcello sarışın güzele aşık oldu. Sette ve set dışında 24 saat beraberdiler. Sonunda Catherine Deneuve hamile kaldı. Eşinin izniyle Chiara adı verilen bebeği nüfusuna geçirdi. Birkaç yıl sonra anlaşarak ayrıldılar. Marcello Mastroianni film çekmeyi sürdürürken son hayat arkadaşı Anna Maria Tato’ydu.

    Marcello kendisini yorgun ve halsiz hissettiği için senaryoları bile okumamaya başlamıştı. Henüz 72 yaşındaydı. Bir gün RAİ’de siyasi program yapan ünlü gazeteci Enzo Biagi’ye konuk oldu. Hoşbeş sohbetten sonra Marcello ‘Enzo ben ölüyorum’ ve yutkunarak ‘Üç dört aylık aylık ömrüm kaldı’ dedi ve tüm İtalya şoke oldu. Pankreas kanseriydi. Paris’te son nefesini verdiğinde yanında sadece Catherine Deneuve ve kızı Chiara vardı.

    Doğumunun 100. yılında yapılan ‘En İyi Beş Marcello Mastroianni Filmi’ anketinde şu sonuç alındı: 1- Özel Bir Gün, 2- 8 ½, 3- Tatlı Hayat, 4- İtalyan Usulü Boşanma, 5- Gece.

    Buda benim listem: 1-Tatlı Hayat, 2- Özel Bir Gün, 3- İtalyan Usulü Boşanma 4- Siyah Gözler, 5- Dün, Bugün, Yarın.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ‘Latin Aşık’ çok erken gittin. Ama birbirinden güzel anlamlı filmlerin hala beyazperdede iz bırakıyor. Hayatına giren kadınlar seni saygıyla anıyor. Çoğu gelecek Venedik Film Festivalinde onuruna düzenlenecek Mastroianni Günleri’ne katılıp seni anlatacaklar. Mekanın cennet olsun güzel adam.