hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    Karakter oyuncularının önde geleni: John Hurt

    28.01.2017 Cumartesi | 12:57Son Güncelleme:

    Sinema dünyasının önde gelen karakter oyuncularından John Vincent Hurt yaşamını yitirdi. İngiliz aktör sinema kadar dizilerde oynarken kendisine özgü sert tonlu sesiyle aranan seslendirme uzmanıydı adeta.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Karakter oyuncularının önde geleni: John Hurt

    Kariyerinde başrol kadar yardımcı aktör olmayı benimsemiş iki kezde Oscar'a aday gösterilmişti. Türkiye'nin yıllarca sansür ettiği 1978 yapımı “Midnight Express” (Geceyarısı Ekspresi) ile “En iyi Yardımci Erkek Oyuncu”  ve 1980'de “The Elephant Man” (Fil Adam) la bu kez “En İyi Erkek Oyuncu” olarak şansını denemiş ama İngiliz Oscar'ları olarak bilinen BAFTA ile teselli bulmuştu.

    Indiana Jones, Harry Potter gibi seri filmlerde rol almış zaman zamanda Doctor Who ve İngiliz dizilerinde boy göstermiş bir çok filme de sesini vermişti.

    “A Man For All Seasons” ile başlayan sinema macerasında William Shakspeare eserleri içinde beyazperdede aranan isim olmuştu.

    2011 yılında Venedik Film Festivalinde Thomas Alfredson'u “Tinker Tailor Soldier Spy” (Köstebek) yapıtı için kendisi ile teke tek röportaj yapmıştım. “Midnight Express” fillminin Türkiye'yi nasıl haklı olarak rahatsız ettiğini yıllar sonra Türkiye'yi ziyareti sırasında anladığını itiraf etmiş ve yönetmen Alan Parker ile Malta'da ki çekimler sırasında konu ile ilgili ters düştüğünü de söylemişti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    “Köstebek” filminin çekimleri için İstanbul'a gittiğini sihirli ve mistik olarak tanımladığı kentte ki tek sıkıntının trafik olduğuna dikkat çekerek “Başta yönetmen Thomaz Alfredson olmak üzere bir yerden bir yere giderken çok zorlandık” ifadesini kullanmıştı.

    Uzun süredir hastaydı. Yeni bir dizi için BBC ile anlaşmış ancak kansere yakalanması ile bu projesi gerçekleşememişti.

    Ana dili İngilizceyi diksiyonla en iyi konuşanlar listesinde yer alan 77 yaşında ki  John Hurt'ün ölümü sinema dünyası için büyük bir kayıp oldu.       

    Ünlü oyuncu John Hurt hayatını kaybetti