hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    İTALYAN SİNEMASININ ‘PRİMADONNA’SI SOFİA LOREN 90 YAŞINDA

    20.09.2024 Cuma | 16:18Son Güncelleme:

    Bugün Roma’nın ünlü sinema stüdyolarının bulunduğu Cinecitta’da çok özel bir doğum partisi yapılacak. Sadece aile bireyleri ve yakın dostlarının katılacağı bu kutlama İtalyan sinemasının ‘Primadonna’sı olarak bilinen ikonik Sofia Loren’in 90. yaşı için düzenlenecek. Halen Cenevre’de yaşayan Sofia Loren’in sağlık sorunları nedeniyle zor günler geçirdiği biliniyor. Medyanın heyecanla beklediği bu çok özel doğum günü partisinde ünlü oyuncuya bir sürpriz yapılacağına mutlak gözüyle bakılıyor. Şimdi İtalyan sinemasının Oscar ödüllü yıldızını yakından tanımaya çalışalım.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Her ne kadar Roma’da doğsa da başlangıçta lakabı ‘Napoli dilberi’ydi. Ailesi Napoli’ye yakın Pozzuoli kasabasında yaşıyordu. Çabuk olgunlaşmıştı. 16 yaşında yüzü kadar vücut hatları da dikkat çekiyordu. Yapımcı Carlo Ponti bu güzel kızı bir yarışmada anında keşfetti. Adı Sofia Costanza Brigida Villani Scicolone idi. Kurt sinema insanı Sofia’nın arkasına Loren soyadını koydu ve neslinin son ‘Diva’larından İtalyan yıldızın bol ödüllü muhteşem profesyonel kariyeri başlamış oldu. Kendisinden 20 yaş büyük Carlo Ponti evliydi ve o yıllarda dini açıdan boşa nması olanaksızdı. 1966’ya kadar yasak aşk yaşadılar. Hoş 1957’de Meksika’da evlendiler ama bu evliliği Katolik kilisesi kabul etmemişti. 1966’da Carlo Ponti Fransız vatandaşlığına geçince yasal evlilikleri başladı. Carlo ve Edoardo adında iki çocukları oldu. Bu arada Sofia Loren’in ‘The Pride and the Passion’ (Gurur ve İhtiras) filminin çekimlerinde rol arkadaşı Cary Grant ile sette aşk yaşadığı söylentileri çıktı. Cary Grant evliydi ve ve Sofia Loren’den 30 yaş büyüktü. Yıllar sonra İtalyan yıldız ‘Cary Grant tam bir İngiliz beyefendisiydi. Bana evlenme teklifinde bulunmadı çünkü ben Carlo Ponti ile evlilik hazırlıkları yapıyordum’ demekle yetindi.

    İTALYAN SİNEMASININ ‘PRİMADONNA’SI SOFİA LOREN 90 YAŞINDA

    Sofia Loren’in özel hayatını ve başarılarını burada tek tek anlatmak yersiz olur. Ama bir haber anımı paylaşmak isterim. 1982 yılında yeni kurulan bir gazetenin İtalya temsilcisi olmuştum. Mayıs ayıydı Roma Fiumicino Havalimanı’na bir Türk heyetini karşılamaya gitmiştim. O zamanlar basın mensubu olarak pasaport polisinin bulunduğu noktaya kadar girebiliyorduk. Bir baktım elinde zengin çiçek buketiyle Sofia Loren iki Carabiniere (Jandarma polisi) nezaretinde hiçbir pasaport işlemi yapılmadan bir odaya götürüldü. Sonradan anlaşıldı ki muhasebecisinin basit bir hatasından vergi kaçırmakla suçlanmış ve mahkeme kararıyla 17 gün hapis cezasını çekmek için Amerika’dan gönüllü olarak gelmişti. Dönemin Cumhurbaşkanı Sandro Pertini’ye Oscar’lı yıldızın cezasını affetsin diye çok baskı yapıldı.. Ama yıllar sonra Loren bir röportajında onuru için cezaevine kendi isteğiyle girdiğini itiraf edecekti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ünlü sinema oyuncusu son 23 yılda biri mini dizi toplam dört kez kamera karşısına geçti. Çoğunda yapımcılığını büyük oğlu Carlo, yönetmenliğini ise küçük oğlu Edoardo yapmıştı. Uzun süredir İsviçre’de Cenevre’deki villasında yaşıyordu. Ama sağlığı giderek bozulduğu magazin dünyasında sık sık dile getirilmeye başladı. Geçtiğimiz yıl villasında düştü ve kalça kemiğini kırdı. Hastanede ayak bileğinin de

    kırıldığı anlaşıldı. Zor ve uzun süren iki ameliyat birden geçirdi. Oğlu Edoardo’nun planladığı iki mini dizide rol alacaktı. Ama olmadı. İtalyan sinemasında ezeli rakibi Gina Lollobrigida idi. Aralarında ki rekabeti uzak ara ‘Diva’ önde götürdü.

    Sofia Loren hayatı boyunca çok ödül kazandı. 1962’de ‘İki Kadın’ için ‘En İyi Kadın Oyuncu’ ve 1991’de ‘Oscar Meslek Ödülü’ne layık görüldü. Halen en çok ödül kazanan sinema oyuncusu olarak Guinness Rekorlar Kitabı’nda yer alıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ben, Sofia Loren’in Marcello Mastroianni ile rollerini paylaştığı bütün filmleri birkaç kez izledim. ‘İtalyan Usulü Evlilik’, ‘Dün, Bugün, Yarın’ ve ‘Özel Bir Gün’ başlı başına harika yapıtlardı.

    Bu gece yapılacak doğum günü partisine Sofia Loren’in kuzeni ve okul arkadaşım Fernanda Villani Bruckman da katılacak. Benim içinde ‘Diva’yı kutlayacaktır mutlaka. 90 mumlu pastayı üflerken bütün dünyaya servis edilecek o fotoğrafı sabırla bekliyorum.