hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Prof. Dr. Derya Uludüz Prof. Dr. Derya Uludüz

    Yürümek beyni nasıl etkiliyor?

    23.10.2020 Cuma | 14:17Son Güncelleme:

    Dünyada nüfus yaşlanıyor ve doğal olarak organlarımız da yaşlanıyor. Bu sürecin beynimizde, hafızamızda gerilemeye yol açmaması için yeni yeni stratejiler geliştirmemiz gerekiyor. Egzersiz ise bu stratejilerden basit ama en etkili olanı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Beyin üzerindeki etkilerine bağlı olarak aerobik egzersiz, bisiklet, direnç eğitimi, tai chi, yoga gibi aktiviteler de dahil olmak üzere, birtakım egzersizlere ve yaşam tarzında yapılacak değişikliklere beynimizin ciddi bir ihtiyaç duyduğunu söylemeliyiz.

    Daha Fazla Egzersiz İçin 8 Mükemmel Neden Daha Hayatına yıllar ekler

    Geçen yıl yayınlanan büyük bir çalışma da; 40 yaş üstü kişilerin ne kadar çok yürüyüş yaparlarsa ölüm risklerinin o kadar düştüğü tespit edilmiş. Araştırmacılar, çalışmaya katılanların eşlik eden hastalıkları gibi farklı risk faktörlerini de hesaba katarak yaptıkları incelemede günde 8000 adım atanların 4000 adım atanlara oranla ölüm risklerinin %51, günde 12.000 adım yürüyenlerin %65 daha düşüktü. Ve en güzeli ise bu bahsedilen yürüyüşlerin tempolu olma zorunluluğu olmayışı, düşük tempolu da olabileceği idi.

    Benim yaşım ilerledi bu yaştan sonra spor yapsam, yürüsem ne değişir demeyin, yaşı ilerlemiş bireylerin yaptığı egzersiz ve yürüyüşler inme ve felç riskini yarı yarıya azaltabiliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Beyini güçlendirir

    Yürüyüş ve egzersizin beyni olumlu yönde etkilediği artık bir gerçek. Yapılan çalışmalarda düzenli yapılan aerobik egzersizlerinin, beynin hafıza bölgesi olan hipokampusun boyutlarını arttırdığı tespit edilmiştir. Ve bu gelişim sadece uzun süre spor yapıldığında değil, tek bir seans egzersizde bile kendini gösteren hafıza ile ilişkili beyin aktivasyonunu arttıran bir gelişimdir.

    Düzenli yapılan aerobik egzersizleri, hafıza sorunları yaşayanlara ciddi anlamda yardımcı olabilir. Haftada üç kez 45 dakika süren yürüyüşler veya aerobik egzersizler yapmak doğru ve sağlıklı bir beslenme düzeni ile birleştiğinde hafıza ve konsantrasyonu iyileştirici etki gösterir.

    Fazla kilolarınızdan kurtarır

    Yaş ilerledikçe vücutta biriken fazla kilolardan ve yerleşmiş yağlardan kurtulmak giderek zorlaşır. Bu yağlanmaları azaltmak için düzenli olarak kardiyo egzersizleri yapmayı deneyebilirsiniz. Egzersiz yaparken belki istediğiniz kadar kilo veremeyebilirsiniz ama zamanla vücudunuzda yer edinmiş yağların eridiğini göreceksiniz.

    Görme yeteneğinizi güçlendirir

    Her gün yürümek, gözleriniz için de en az havuç tüketmek kadar etkili olabilir. Yapılan yeni çalışmalarda yaşa bağlı katarakt riski ile hastalarının egzersiz ve fiziksel aktivite oranlarının ilişkili olduğu gözlemlenmiş ve günde 60 dakikadan fazla yürümek veya egzersiz yapmak özellikle uzun vadede katarakt riskinin azalmasıyla ilişkilendirilmiştir. Aynı şekilde Glokom rahatsızlığı riski de fiziksel olarak aktif bireylerde aktif olmayanlara oranla %73 daha azdır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İyi uyumanıza yardımcı olur

    Eğer uyku problemleri yaşıyorsanız yürüyüş yapmak daha kaliteli bir uyku için tek ihtiyacınız olabilir. İyi uyumak bütün bağışıklık sisteminizi ve vücudunuzu ayakta tutan yegane yapı taşıdır. Egzersiz ve yürüyüş yapanların uykuya dalma ve uykuda kalma kalitesi %50 daha fazladır. Özellikle menopoz sonrası dönemde uyku problemleri yaşayan 50-75 yaş arası kadınlarda yürüyüş ve egzersiz bu uyku sorunlarını belirgin şekilde azaltabilir.

    Daha kolay sakinleşmenizi sağlar

    Meditasyonun zihninizi sakinleştirmek ve depresyondan kurtulmak için iyi bir yöntem olduğunu duymuşsunuzdur, ancak huzursuz bir yapınız varsa, öğleden sonraları yapacağınız bir yürüyüş, aynı stres azaltıcı etki sağlayabilir. Meditasyon ve aerobik yürüyüş egzersizleri ile harmanlanmış bir spor programı 50 yaş üzeri kişilerde etkili bir depresyon azaltıcıdır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yürüyüş yapmak, zihninizi temizler, vücudunuzla yeniden bağlantı kurmanıza yardımcı olur. Yürürken rahat ve doğal nefesler alarak telaşsız bir hızda yürürseniz ve kuş cıvıltıları, yaprak hışırtıları, çocuk sesleri, yüzünüze değen rüzgâr esintisi gibi etrafınızda olan bitenleri fark ederseniz, zihninizin nasıl berraklaşacağına ve kendinizi nasıl dinç hissedeceğinize inanamayacaksınız.

    Depresyondan uzak durmanızı sağlar

    Günde bir saat yürümek ya da en kötüsü 15 dakika koşmak majör depresyon riskinde ciddi azalma sağlayabiliyor.

    Uzun yıllar fiziksel olarak aktif kalmanızı sağlar

    Yürüyüş yapmak sadece kolayca yürüyebilen sağlıklı insanlar için değil, aynı zamanda kalp hastaları ve kanser hastaları için de oldukça faydalıdır ömrü uzatabilir.

    Mesela yeni çalışmalarda, Osteoartriti olan yetişkinlerde haftada sadece 1 saat tempolu yürüyüşün sakatlık riskini azaltmak için yeterli olduğu tespit edildi. Bu da demek oluyor ki osteoartriti olan ve hiçbir fiziksel aktivite de bulunmayan birey sakatlanırken, yürüyüş yapan, egzersiz yapan ve aktif kalmaya çalışan birey bu hastalığı çok daha güçlü atlatabilecek…

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tüm bu bilgilerin ışığında sanırım düşünmemiz gereken, günlük kendimize ve sağlığımıza ayırdığımız yarım saatlik bir yürüyüşün bizi nelerden koruyabileceği, ne gibi sorunlarla başa çıkmamıza yardımcı olabileceğidir… Sizce de değmez mi?