hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Hakan Kanburoğlu Hakan Kanburoğlu

    Yeni dünya düzeninde duvarlar kalır mıydı?

    12.08.2024 Pazartesi | 00:18Son Güncelleme:

    Medeniyetlerin kendilerini koruması için yapılan duvarları bilmeyeniniz yoktur. Kimilerinde insanlık dramlarının yaşandığı da anlatılmaktadır. Topluluklardan ayrılmak için medeniyetlerin yapmayacağı yoktur. Antik Roma'dan itibaren ayrı topluluk olmak için en somut gösterge duvarlar... Genellikle Berlin Duvarı bilinir ama Çin Seddi'nden tutun birçok duvar ile sınırlar inşa edildi. Peki ama bu duvarların yapılış amaçları neler miydi?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hemen hemen her medeniyette bu tarz duvarlar bulunur. Fiziksel bariyerler olmanın yanı sıra halkların kaderinde de söz sahibi ''duvarlar'' olmuştur. En bilindikleri ise Berlin Duvarı ve Çin Seddi'dir. İşte siyasi ve toplumsal mesaj taşıyan duvarların yapılış amaçları...

    Çin Seddi, bilinen sınır duvarları arasında yer alır. Dünyanın büyük inşaat projesi olan Çin Seddi'nin uzunluğu yaklaşık 8 bin 851 kilometredir. 2012'de Çin kaynakları duvarın 21 bin kilometre uzunluğu olduğunu iddia eden çalışmalar yayımladı.

    İnşası sırasında bir milyona kadar işçinin öldüğü bilinen bu duvar için işe yaramadığı da söylenir. Çünkü 13. yüzyılın başlarında Cengiz Han ve Moğol ordusu bariyeri kolayca aşmıştı.

    Yazımızın sonunda aslında bu duvarların yeni dünya düzeninde hiçbir işe yaramadığını anlamış olacağız.

    Bir diğer duvar ise Berlin Duvarı... Almanya'nın bölünme döneminde Sovyet kontrolündeki Doğu Almanya'dan yaklaşık 2.5 milyon kişinin kaçtığı biliniyordu. Hükümet, Batı Almanya'ya erişimi engellemek istedi ve bu duvarı inşa etti. Berlin boyunca yaklaşık 45 kilometre ve Batı Berlin etrafında 120 kilometre boyunca uzanan bir duvar... Medeniyeti koruyabildi mi ya da ayrı topluluk oluşturabildi mi?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yeni dünya düzeninde duvarlar kalır mıydı

    1987 yılında Soğuk Savaş döneminde Berlin Duvarı sembol haline gelse de Sovyet Lideri Mikhail Gorbaçov bu duvarın yıkılması çağrısında bulundu ve 2 yıl sonra duvar açıldı.

    3. duvar Belfast Barış Duvarı... Katolik ve Protestan mahallerini ayırmak için dikilen bu duvar şiddetli çatışmaları doğurdu. Kuzey İrlanda, Birleşik Krallık'ın parçası olarka kalmak isteyen birlikçiler ile İrlanda'ya katılmak isteyen milliyetçiler arasında şiddetli çatışmalar yaşanmıştı.

    Ancak bu çitler zamanla komşuluk ilişkilerini iyileştirmekten ziyade "anormallik atmosferi" yaratmakla eleştirildi. 013 yılında Kuzey İrlanda hükûmeti, tüm duvarları 2023 yılına kadar kaldırma taahhüdünde bulundu ve ilk Barış Duvarı 2016 yılında yıkıldı.

    Gorgan Büyük duvarı ise fazla bilinmese de 5. ve 6. yüzyıllarda inşa edildi ve Türkler'in saldırılarını püskürtmek amacıyla tasarlanmıştı. Duvarın renkleri kırmızı olduğu için ''Kızıl Yılan'' olarak biliniyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yeni dünya düzeninde duvarlar kalır mıydı

    Hadrian Duvarı ise Roma duvarı olarak biliniyor. Roma İmparatoru Hadiranus'un emriyle kuzeybatı Britanya'yı barbarlardan korumak için yapıldı. Seneler sonra bu duvarda yıkıldı.

    Yeni dünya düzeninde birçok toplumun birbiriyle kaynaştığı ortadayken zamanında yapılan duvarların işe yaramadığı görülüyor. Dönemin imparatorları bugünleri görebilseydi bu duvarları boşu boşuna yapmazdı. Üstelik duvarların inşasında milyonlarca emektarda hayatını kaybetti. İnsanlığın tarihinde iletişimin önemi büyüktür ve iletişim ile topluluklar kaynaşır. Hiçbir duvarın bu kaynaşmanın önüne geçemeceği biliniyor ve teknolojiyle sınırsızlaşan dünya düzeni oluşuyor. Bu saatten sonra yapılacak duvarların da işe yaramayacağı ön görülüyor.