hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Ersoy Soyer Ersoy Soyer

    Euro 2024 ve Connected Ball “Fussballiebe”

    11.07.2024 Perşembe | 13:28Son Güncelleme:

    İspanya – Ingiltere Euro 2024 için finalistler belli oldular. Gönül isterdi ki Milli Takımımız final maçında sahada olsun ama gönlümüzdeki ne yazık ki gerçekleşmedi. Turnuvada olabildiğinde birçok maçı izledim. En etkileyici ve hırslı maçları, milli takımımızın oynadığı herkes tarafında tartışılmaz bir şekilde kabul edildi diyebiliriz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Finalde kimin kazanabileceğine dair söylentileri bir tarafa bırakarak işin teknolojik yönünü ve bugün Connected Ball teknolojisini biraz sizlerle paylaşmak istiyorum. Sadece heyecanı ve etkisi yüksek maçlar izlemiyor teknolojisi yüksek maçlara da tanıklık ediyoruz.

    Euro 2024 Connected Ball Fussballiebe futbol topu içerisine yerleştirilmiş akıllı sensörler barındırıyor. Top içinde bulunan hareketsizlik IMU sensörü sayesinde tüm veriler toplanabiliyor. Topun hızını, dönüş hareketlerini, yerden yüksekliğini ve diğer hareketini anlık izlenebilir hale getiriyor. Tüm bu veriler takımların, ekiplerin stratejileri için büyük önem taşıyor. Verinin her şey olduğunu konuştuğumuz günlerde, teknolojinin buraya dokunması ve istatistiklerin önemi çok büyük. Bu veriler yayın esnasında izleyicilerle de paylaşıldığından izleyenlerin oyunun içine katılması buna dair yorumlar yapılması ve o muhteşem anın detaylarına erişebilmeleri elbette seyir zevkine başka bir tat ekliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Geliştiriciler bizlerin çok farkında olmadığı ama oyuncuların bunu belki daha iyi anlayabilecekleri harika özellikler eklemeyi de ihmal etmemişler. Özellikle topun üretim teknolojisinde kullanılan aerodinamik tasarım daha doğru pas dinamikleri ve şut özelliklerine olanak sağlıyor.

    Uzun mesafeli paslar ve serbest vuruşlarda topun aldığı kavisler de buna çok büyük etken. Tabii bu özelliği konuşurken aklıma Arda Güler’in Hollanda maçında kullandığı frikik gelmedi değil.  Arda Güler’in topa vurduktan sonra topun aldığı falso ve direğe doğru giderken ki aldığı kavisi eminim anımsayacaksınız.

    Özellikle topu tasarlarken zor koşullarda da yüksek dayanımlar eklenmiş. Aşırı yağmur ve çamur gibi mevsimsel şartlarda da oyunun sekteye uğramasının önüne geçecek su geçirmezlik özellikleri de dahil edilmişler. Dikişsiz termal yapıştırma tekniği de topun hareket kabiliyetlerini oldukça değiştirmiş durumda.
    Her alanda olduğu gibi UEFA’da sürdürülebilirlik hedeflerine odaklanmak adına üretim teknolojisinde karbon ayak iz tarafında minimum değerlere ulaşıldığını belirtiyor. Bence de olmazsa olmaz bir özellik ve bunun düşünülmesi de gezegen adına oldukça değerli.

    Bu yeni nesil connected ball teknolojisindeki amaç topun tüm verilerini anlık izleyerek video hakemlere hızlıca bunu iletmek anlamında büyük destek sağladı mı bence halen soru işaretleri var. Her ne kadar yüksek bir teknolojiye top erişmiş olsa da verilerin uygulanmasında bence aksaklıklar göz çarpıyordu.
    Almanya İspanya maçında Jamal Musiala’nın sert şutu Ispanyol oyuncu Marc Cucurella’nın eline çarptı ve hakem devam kararı verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    O anda verilmeyen penaltı için Almanlar halen yüksek itirazlarına devam ediyorlar. Bizim maçlarımızda da oyuncumuzun ayağına basılara kırmızı kart verilmesi gereken yerlerde bazı konuların es geçilmesi durumları yaşandı. Burada belki de ileride Yapay Zeka hakemleri sonraki turnuvalarda devreye girerse şaşırmayacağız.

    Ama bu konuda futbolcu kramponlarının da yakın zamanda bağlantılı olması çizgilerin bağlantılı olması gibi teknolojiler gelecektir. Yerli üreticilerimize de buradan şimdiden bu tür girişimlere yatırım yapılması tavsiyesinde bulunmak isterim. İşin teknolojik yanı hayranlık uyandırıyor ve bir sonraki büyük turnuva olan Fifa Dünya Kupasında ise eminim bizi çok daha renkli teknolojiler ve daha renkli bir çekişme bekliyor olacak.